Vplyv technológii na naše duševné zdravie

https://www.blog.mojra.sk/post/680

Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?


Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či zefektívnenie práce, ich neprimerané používanie môže mať aj negatívne dôsledky. Od smartfónov a počítačov, až po sociálne médiá, technologický pokrok zmenil spôsob, akým komunikujeme, pracujeme a žijeme. Zatiaľ, čo technológie prinášajú väčšinou výhody, ich vplyv na duševné zdravie je komplexný a môže byť aj negatívny. Neustála prítomnosť na sociálnych sieťach, tlak na dokonalosť a rýchle tempo digitálneho sveta môžu viesť k zvýšenému stresu, úzkosti a pocitom izolácie.


Ako teda technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?

Na našu psychiku a duševné zdravie má prítomnosť technológií dvojaký vplyv. Môžu byť pozitívne, ale aj negatívne. Z prvého pohľadu nám technológie umožňujú jednoduchší prístup k informáciám, zlepšujú efektivitu práce a poskytujú nám kontakt s blízkymi bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzame a aká je vzdialenosť medzi nami. Okrem toho existujú rôzne aplikácie a online platformy, ktoré poskytujú nástroje na zlepšovanie nášho duševného zdravia, ako sú meditačné aplikácie, blogy, či online terapie.


Z druhého pohľadu, môže viesť nadmerné používanie technológií  k negatívnym dôsledkom. Obrazovky, ktorým sa neustále vystavujeme, a to najmä na sociálnych sieťach, môžu spôsobovať pocity úzkosti, depresie a izolácie od reálneho sveta. Digitálny svet často vytvára tlak na dokonalosť, perfekcionizmus a neustále porovnávanie sa s inými, čo môže negatívne ovplyvniť sebaúctu a sebavedomie najmä u mladých ľudí v dospievajúcom veku. Okrem toho zasahujú aj do reálneho života a prežívania, a tým spôsobujú nedostatok osobného kontaktu. Prehnané používanie technológií môže viesť k zhoršeniu kvality spánku a celkovej fyzickej a psychickej pohody.


Negatívny vplyv technológií na duševné zdravie

Tu máme hneď niekoľko negatívnych vplyvov technológií na naše duševné zdravie:

  • Závislosť na technológiách - Nadmerné používanie technológií, ako sú smartfóny a sociálne médiá, vedie k závislosti. Generácia Z (vo veku 13-24 rokov) má najvyššiu mieru závislostí na smartfónoch a aplikáciách. Používatelia generácie Z, trávia v priemere 6 hodín a 37 minút denne na svojich smartfónoch. Takýto druh závislosti negatívne ovplyvňuje sociálne vzťahy, produktivitu a celkovú kvalitu života u mladých ľudí.

  • Sociálna izolácia - Paradoxne, napriek tomu, že technológie umožňujú komunikáciu s kýmkoľvek a odkiaľkoľvek, tiež prispievajú k sociálnej izolácii. Ľudia môžu uprednostňovať skôr virtuálnu komunikáciu pred osobnými stretnutiami, čo môže viesť k osamelosti a zníženým sociálnym zručnostiam. Digitálna komunikácia často nenahrádza hlboké a autentické vzťahy, ktoré získavame v reálnom svete.

  • Fyzické zdravie - Sedavý životný štýl spojený s nadmerným používaním technológií môže viesť k problémom s fyzickým zdravím, ako sú bolesti chrbta, obezita a zhoršenie celkovej kondície, čo môže v konečnom dôsledku ovplyvniť aj naše duševné zdravie.

  • Narušený spánok - Nehovoriac o tom, že technológie majú negatívny vplyv na fyzické zdravie, ovplyvňujú aj kvalitu nášho spánku. Používanie elektronických zariadení pred spaním k zhoršenému spánku výrazne prispieva. Obrazovky smartfónov, či notebookov produkujú modré svetlo, ktoré zabraňuje produkcií melatonínu, hormónu, ktorý je zodpovedný za reguláciu spánku, čo vedie k nespavosti a iným spánkovým poruchám. Používanie technológií pred spaním je niečo, čomu by sa mal rozhodne vyvarovať každý z nás.

  • Zvýšená úzkosť a stres - Prichádzajúce notifikácie a tlak na okamžitú reakciu, toto všetko pomáha k tomu aby sa u nás objavil chronický stres a úzkosť. Pocit, že musíme byť neustále dostupní, narušuje našu schopnosť relaxovať a oddýchnuť si.
  • Narušenie pozornosti a sústredenia - Neustále prerušenia prichádzajúcimi notifikáciami pri vykonávaní nejakej činnosti vedie k zníženej schopnosti sústrediť sa na danú činnosť a dokončiť ju. Takéto narúšanie môže negatívne ovplyvniť produktivitu a kognitívne schopnosti jednotlivca.

 

Internet/sociálne sítie

Najbližšie termíny: 17.09.2024

Psycholog Online

Mgr. Branislav Sabaka

Internet/sociálne sítie

Najbližšie termíny: 17.09.2024

Psycholog Offline

MA Gordana Mišković

Internet/sociálne sítie

Najbližšie termíny: 17.09.2024


Ako viem minimalizovať negatívne vplyvy pri používaní technológií?

Aby sme minimalizovali čo najviac negatívnych vplyvov technológií na naše duševné zdravie, je dôležité zaviesť si určité stratégie, ktoré nám v tom pomôžu.

  • Nastavte si časový limit - Nastavenie časových limitov pri používaní elektronických zariadení, sociálnych médií, či akejkoľvek inej technológií, môže pomôcť znížiť riziko závislosti a podporiť zdravú rovnováhu medzi online a offline svetom a aktivitami.

  • Vedomé používanie technológií - Buďte si vedomí toho, ako a prečo používate technológie. Mali by ste sa zamyslieť, či ste ten telefón vytiahli z vačku preto, že sa potrebujete niekomu dovolať, alebo preto, že sa jednoducho nudíte. Zamerajte sa na pozitívne interakcie a vyhýbajte sa negatívnym porovnávaniam. Snažte sa nasledovať účty a stránky, ktoré vás inšpirujú a podporujú.

  • Digitálny detox - Robte si pravidelné prestávky od technológií, ktoré nazývame ako ,,digitálny detox“. Pomáhajú totižto zlepšiť duševnú pohodu. Môžete si naplánovať dni alebo hodiny bez používania technológií, aby ste sa sústredili na iné aktivity a zlepšili tak aj kvalitu vášho spánku.

  • Používanie technológií pre duševné zdravie - Využite pozitívne aspekty technológií tým, že budete používať aplikácie a nástroje zamerané na zlepšenie duševného zdravia, ako sú aplikácie na meditáciu, relaxáciu alebo riadenie stresu.

 

Pozitíva technológií v súlade s duševným zdravím

Koniec koncov nemôžeme hovoriť o technológiách iba ako o niečom, čo ma na nás ako ľudí iba negatívny vplyv. Naopak môžu mať do istej miery aj pozitívny vplyv, a to aj na naše duševné zdravie v mnohých ohľadoch.

  • Prístup k informáciám - Internet nám poskytuje neobmedzený prístup k informáciám a vzdelávacím zdrojom. Ľudia tak majú možnosť ľahko nájsť potrebné informácie o duševnom zdraví, symptómoch a liečebných postupoch, čo môže zvýšiť povedomie a podporiť samostatnosť pri starostlivosti o svoje zdravie.

  • Online podpora a komunity - Sociálne médiá a online fóra poskytujú platformy, kde majú ľudia možnosť zdieľať svoje skúsenosti a získať podporu od ostatných, ktorí prechádzajú podobnými problémami, a taktiež im dať nejaké cenné rady. Takéto komunity môžu byť zdrojom emocionálnej podpory a pomoci. Nie je to však len o emocionálnej podpore, fóra na internete s pomocou pre ľudí sú rôzne. Na internete nájdeme napríklad aj mnoho výborných receptov, návodov na handmade výrobky (čo zvyšuje našu kreativitu a zručnosť), cviky (na relaxáciu, podporu zdravia a zdravého životného štýlu), či napríklad aj hudbu, ktorú máme radi.

  • Telemedicína - Technológie umožňujú prístup k zdravotnej starostlivosti prostredníctvom telemedicíny. Pacienti môžu konzultovať so špecialistami a terapeutmi online, čo je obzvlášť užitočné pre ľudí žijúcich v odľahlých oblastiach alebo s obmedzenou mobilitou. Rovnako tak aj komunikovať s lekármi a špecialistami nielen pre duševné zdravie, ale aj pre to fyzické.

  • Aplikácie pre duševné zdravie - Poznáme aj mnoho aplikácií, ktoré pomáhajú s riadením stresu a meditáciou, ktoré sú ľahko dostupne bezplatne do každého smartfónu. Tieto aplikácie môžu poskytnúť nástroje a techniky na zlepšenie duševného zdravia a celkovej pohody.

 

Vo všeobecnosti majú technológie na nás ľudí významný vplyv. Zatiaľ, čo môžu zlepšiť prístup k informáciám, podporiť online komunity a umožniť telemedicínu, môžu tiež viesť k závislosti, sociálnej izolácii, negatívnym porovnávaniam, či narušenému spánku. Dôležitým bodom je nájsť rovnováhu medzi využívaním technológií a starostlivosťou o nás a naše duševné zdravie, aby sme mohli využívať ich výhody naplno, a pri tom minimalizovať potenciálne riziká. V zdravom množstve sú pre človeka a ľudstvo potrebné a nevyhnutné. Treba si však uvedomiť, že všetkého veľa škodí. Pamätajte, že technológie by mali byť nástrojom, ktorý nám pomáha, a nie nástrojom, ktorý nás ovláda.

 






Práve ste čítali článok: Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | Sociálne média | Sociálne siete | Ako využiť sociálne médiá vo svoj prospechSociálne médiá sa stali každodennou súčasťou našich životov. Platformy ako Facebook, Instagram, Twitter a Tik Tok sú známe po celom svete a ovplyvňujú nielen naše každodenné činnosti, ale aj naše myslenie, správanie a celkové duševné zdravie. Sociálne siete ponúkajú množstvo výhod, ako je možnosť udržiavať kontakt s priateľmi a rodinou, zdie...

Pokračovať v čítaní

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práceStrata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie. Emocionálny vplyv straty práceStrata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce ...

Pokračovať v čítaní

Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

Autor: psychologická poradňa | Závislosť žien na alkohole | Ako pomôcť alkoholičke | Podpora pre ženy s alkoholovou závislosťouAlkohol môžeme považovať stále za drogu číslo jeden. O závislosti na alkohole sa hovorí podľa môjho názoru naďalej veľmi málo. Dôsledky alkoholu na chorobnosť ľudí sú neporovnateľne horšie ako pri iných závislostiach. Alkoholizmus môžeme radiť na tretie miesto medzi príčiny úmrtia, hneď po kardiovaskulárnych a o...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať