Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

https://www.blog.mojra.sk/post/677

Autor: psychologická poradňa | Sociálne média | Sociálne siete | Ako využiť sociálne médiá vo svoj prospech


Sociálne médiá sa stali každodennou súčasťou našich životov. Platformy ako Facebook, Instagram, Twitter a Tik Tok sú známe po celom svete a ovplyvňujú nielen naše každodenné činnosti, ale aj naše myslenie, správanie a celkové duševné zdravie.


Sociálne siete ponúkajú množstvo výhod, ako je možnosť udržiavať kontakt s priateľmi a rodinou, zdieľať zážitky a informácie, či vytvárať a podporovať rôzne komunity. Na druhej strane však majú aj negatívne stránky, ktoré môžu mať významný dopad na psychické a fyzické zdravie užívateľov. Aby sme lepšie pochopili, ako sociálne siete ovplyvňujú rôzne skupiny ľudí, je potrebné podrobnejšie preskúmať ich dopady na život ľudí.


Negatívne vplyvy sociálnych sietí

Nadmerné a nesprávne používanie sociálnych médií môže mať niekoľko negatívnych dôsledkov na duševné zdravie človeka.


  • Závislosť - Prvým a najhorším negatívnym, dopadom sociálnych sietí na človeka je závislosť. Závislosť na sociálnych sieťach, môže viesť k nadmernému používaniu a zanedbávaniu reálneho života a povinností. Vysoký návyk na sociálne siete u detí, môže negatívne ovplyvniť ich školský výkon, sústredenie a sociálne zručnosti.

  • Nízke sebavedomie - Neustále porovnávanie sa s ostatnými na sociálnych sieťach môže viesť k pocitom menejcennosti a nízkeho sebavedomia. Upravené a vyretušované fotky v nás vzbudzujú dojem dokonalého života, čo však v konečnom dôsledku nie je vždy pravdou. Negatívne komentáre, tlak na udržiavanie určitého módneho alebo životného štýlu môžu zvýšiť pocity úzkosti a prispievať tak i k depresii. Na sieťach vidíme len "highlighty" života ostatných, čo môže negatívne ovplyvniť naše sebavedomie a sebaúctu.

  • Poruchy spánku a negatívne dopady na naše zdravie - Modré svetlo z obrazoviek a neustále používanie sociálnych médií pred spaním môže narušiť spánkový režim a kvalitu spánku. Neustále ťukanie do obrazoviek a držanie smartfónu v rukách nemá dobrý vplyv ani na naše karpálne tunely. Keď sa tieto tunely, cez ktoré prechádzajú nervy poškodia alebo podráždia spôsobujú veľké bolesti, dokonca aj znecitlivenie v rukách. Zhrbenie pred telefónom, ktorý máme neustále v rukách neprispieva ani našej chrbtici.

  • Sociálna izolácia - Ľudia uprednostňujú komunikáciu cez mobilné a sociálne siete. Upadá tak reálna konverzácia pri stretnutí s niekým. Takto sa človek stáva osamelejším a znižujú sa mu sociálne zručností.

  • Negatívne porovnávanie - Na sociálnych sieťach ľudia zdieľajú väčšinou len svoje radostné okamihy a nie tie bolestivé. Vidieť neustále úspechy a šťastné momenty iných, vzbudzujú u ľudí rôzne myšlienky. Človek si potom kladie otázky typu: Čo robím zle, že mne sa tak nedarí? Kde v živote som spravil/a chybu? Prečo nemám také šťastie ako má on/-a?. Takýto typ zmýšľania môže zvýšiť pocity menejcennosti a úzkosti.

  • Kyberšikana - Sociálne médiá a online platformy sú často aj miestom kyberšikany, ktorá má vážny dopad na duševné zdravie obetí. Šikana cez sociálne siete, inak povedané kyberšikana sa vyskytuje najmä v nevhodných a negatívnych komentároch pod fotkami, alebo v osočovaní a vyhrážaní sa v správach. Takéto útoky na jednotlivca vedú k úzkosti, depresii a v extrémnych prípadoch aj k samovražedným myšlienkam. Obzvlášť pozor by sme mali dávať na deti, ktoré používajú sociálne siete, a kontrolovať im aký obsah zdieľajú s inými, a o čom komunikujú. Často v správach môže ísť aj o sexuálne obťažovanie alebo vydieranie.

Ktorá skupina je najohrozenejšia?

Keď sa bavíme o sociálnych sieťach a ich vplyvu na človeka, musíme si uvedomiť, že nie na každého majú rovnaký dopad. Sú skupiny ľudí, na ktorých vplývajú najviac a pri tých by sme mali spozornieť. Deti a tínedžeri, mladí dospelí a starší ľudia sú medzi najviac zraniteľnými skupinami kvôli svojej psychologickej a sociálnej situácii.


Deti a tínedžeri

O tejto skupine môžeme hovoriť ako o najviac zraniteľnejšej, čo sa týka vplyvu sociálnych sietí na ich duševný vývin. Z hľadiska psychologického vplyvu , sú deti a tínedžeri v štádiu vývoja, kedy sa ich sebaúcta a identita formuje. Sociálne siete často zobrazujú modelky a influencerky v dokonalom svetle, kde sú každá fotografia a video starostlivo vyretušované a upravené. Tento idealizovaný obraz krásy môže vyvolávať najmä u dievčat pocit, že aj ony musia dosiahnuť takú úroveň perfektnosti, aby boli považované za krásne alebo hodnotné. V dôsledku toho sa dospievajúce dievčatá začínajú porovnávať s týmito nereálnymi ideálmi, čo môže viesť k negatívnemu vnímaniu vlastného tela a vzhľadu. Tento tlak môže viesť k mnohým psychickým problémom, vrátane nízkeho sebavedomia, úzkosti a depresie.


Mladí dospelí

Mladí dospelí sú rovnako zraniteľnou skupinou ako deti a tínedžeri. Často pociťujú tlak prezentovať sa na sociálnych sieťach v čo najlepšom svetle, čo môže viesť k stresu a k nerealistickým očakávaniam. Takmer každodenne sú vystavovaní rôznym dezinformáciám, ktoré môžu ovplyvňovať ich názory a konečne rozhodnutia.


Starší ľudia

Ľudia, ktorí žijú osamote, a sú izolovaní od okolitého sveta, môžu nájsť v sociálnych sieťach spôsob, ako zostať v kontakte so svetom, ale tiež môžu byť zraniteľní voči podvodom a dezinformáciám. Nie sú však natoľko digitálne gramotní ako mladí ľudia, a ich nedostatok skúseností s technológiami, môže spôsobiť to, že sú ľahšie ovplyvniteľní a zraniteľní voči kybernetickým útokom.

Internet/sociálne sítie

Najbližšie termíny: 17.09.2024

Psycholog Online

Mgr. Branislav Sabaka

Internet/sociálne sítie

Najbližšie termíny: 17.09.2024

Psycholog Offline

MA Gordana Mišković

Internet/sociálne sítie

Najbližšie termíny: 17.09.2024


Prečo sú tieto skupiny najviac zraniteľné a ovplyvniteľné?

Deti a tínedžeri, ktorých mozog je stále vo vývoji, sú viac náchylní na vonkajšie vplyvy, a preto sú ľahším cieľom pre manipuláciu a šikanu, kvôli nedostatku skúseností a kritického myslenia. Mladí dospelí, ktorí hľadajú vlastnú identitu a miesto v spoločnosti, často čelia zvýšenému tlaku na úspech a popularitu, čo môže viesť k negatívnym psychologickým dôsledkom pri používaní sociálnych sietí. Starší ľudia, ktorí majú menej skúseností s modernými technológiami, môžu byť ľahšie zmanipulovateľní a vystavení riziku podvodov, keď na internete hľadajú spoločnosť a informácie.

Pozitívne vplyvy sociálnych sieti

Sociálne médiá majú aj niekoľko pozitívnych účinkov na duševné zdravie. Jeden z nich je aj pocit spojenia, ktorý prostredníctvom sociálnych sietí máme. Môžeme zostať v neustálom kontakte s priateľmi a rodinou, čo zvyšuje pocity spolupatričnosti a podpory. Sociálne médiá nám umožňujú to, že máme väčší a rýchly prístup k rôznym informáciám a vzdelávacím zdrojom, čo môže podporovať kognitívny rozvoj a zvýšiť povedomie o rôznych témach. Na sieťach existujú rôzne skupiny a komunity, ktoré poskytujú podporu ľuďom so špecifickými problémami alebo záujmami, ako sú duševné choroby, zdravotné problémy alebo hobby.

Ako nájsť rovnováhu pri používaní sociálnych sieti?

  • Vymažte si aplikácie, ktoré vás a vaše deti zbytočne oberajú o čas.
  • Kontrolujte deťom aspoň raz za čas to, s kým komunikujú na sieťach a aký obsah sledujú a zdieľajú. Predídete tak obťažovaniu a vydieraniu, či dokonca aj začínajúcej kyberšikane.
  • Vzdelávajte sa a zvýšte povedomie o kyberšikane. Naučte sa, ako ju rozpoznať a riešiť. Ak ste vy alebo vaše dieťa obeťou kyberšikany, neváhajte vyhľadať pomoc u odborníkov alebo dôveryhodných osôb.
  • Buďte si vedomí toho, ako a prečo používate sociálne siete. Zamerajte sa na pozitívne interakcie a vyhýbajte sa negatívnym porovnávaniam. Snažte sa sledovať účty a stránky, ktoré vám budú inšpiráciou a budú pre vás podporujúce.
  • Vytvárajte si viac osobných vzťahov offline a trávte viac času s rodinou a priateľmi mimo digitálneho sveta. Pomôže vám to znížiť pocit izolácie a zlepšiť celkovú pohodu.


Sociálne médiá a siete sú mocným nástrojom, ktorý môže mať významný vplyv na naše duševné zdravie. Je dôležité si uvedomiť tento ich vplyv a používať ich zodpovedne. Vyvážený prístup a vedomé používanie sociálnych médií nám môžu pomôcť vyťažiť z nich to najlepšie, pričom minimalizujeme riziká spojené s ich používaním.


Je dôležité, aby sme si uvedomovali tieto riziká sociálnych sietí a podporovali zdravé používanie sociálnych sietí.

 

 






Práve ste čítali článok: Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či ze...

Pokračovať v čítaní

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

Pokračovať v čítaní

Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

Autor: psychologická poradňa | Závislosť žien na alkohole | Ako pomôcť alkoholičke | Podpora pre ženy s alkoholovou závislosťouAlkohol môžeme považovať stále za drogu číslo jeden. O závislosti na alkohole sa hovorí podľa môjho názoru naďalej veľmi málo. Dôsledky alkoholu na chorobnosť ľudí sú neporovnateľne horšie ako pri iných závislostiach. Alkoholizmus môžeme radiť na tretie miesto medzi príčiny úmrtia, hneď po kardiovaskulárnych a o...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať