Syndróm vyhorenia v puberte? Áno aj to je možné

https://www.blog.mojra.sk/post/477

Uponáhľaný život a dôraz na výkon

Ráno do školy, po škole na tréning alebo iný krúžok a potom hurá domov písať úlohy a plniť domáce povinnosti. Rodičia sa často snažia zaplniť deťom všetok voľný čas, aby sa ich ratolesť náhodou ani chvíľu nenudila. Veľakrát si ale neuvedomujeme, že práve to je to najväčšie nebezpečenstvo. Zaplnený kalendár totiž deti často okráda o pocit šťastia a slobody.

V dnešnej dobe je kladený veľký dôraz na výkon. Dobré známky zaistia deťom dobrú školu a následne vysokú. To vedie k dobre platenému zamestnaniu a kariére. Krúžky zaručia, že sa deti môžu rozvíjať aj v inej sfére než len v štúdiu. To ale nie je všetko. Zabúdame na to, že deti potrebujú na správny vývoj priestor a čas, ktorý patrí len im a môžu s ním naložiť podľa seba.

Neprehliadnite varovné signály

Duševná nerovnováha spôsobená preťažením môže vyústiť do mnohých psychosomatických ťažkostí. Preto by ste u vášho „pubertiaka“ nemali prehliadnuť tieto varovné signály:

·         Častá bolesť hlavy, nevoľnosť

·         Nespavosť alebo iné poruchy spánku

·         Úzkosť, skleslosť

·         Pasivita, nezáujem o akúkoľvek činnosť

·         Nechuť k jedlu

·         Problémy s koncentráciou

·         Zvýšená impulzivita, agresivita

·         Zvýšený krvný tlak alebo iné zdravotné komplikácie

Keď sa tieto príznaky objavia nárazovo, nemusí byť hneď na vine syndróm vyhorenia. Pokiaľ však niektorý z vyššie uvedených symptómov pozorujete častejšie alebo sa ich u vášho dieťaťa objavuje hneď niekoľko, mali by ste zbystriť pozornosť. Skúste sa na chvíľu zastaviť, situáciu s dieťaťom prebrať a nájsť najvhodnejšie riešenie. Ako rodič by ste mali svoje deti viesť, ale zároveň im dávať dostatočný priestor na rozvoj. Pevnejšie vzťahy a spokojné dieťa je predsa dôležitejšie ako samé jednotky.

Kam až to môže zájsť?

Rovnako ako u dospelých ani u detí nemožno syndróm vyhorenia podceniť. Zatiaľ čo si dospelí s náročnými životnými situáciami často dokážu poradiť sami, alebo minimálne vedia, na koho sa obrátiť, deti o tom nemusia mať ani tušenie. Detská psychika ešte nie je plne vyvinutá a na preťaženie reaguje rôzne. Krajným prípadom môžu byť aj sebadeštruktívne sklony. Nezriedka sa stretávame aj s tým, že sa deti s psychickým tlakom snažia vyrovnať fyzickou cestou. Môže u nich dochádzať k rôznym formám sebapoškodzovania, od rezania sa ostrými predmetmi, pálenia sa, škrabania až driapania kože, až po vytrhávanie vlasov. Prípadne sa môžu snažiť vnútorné napätie ventilovať do nejakej fyzickej aktivity, ktorá je ale neúmerná – príliš náročná alebo dlhá. V tomto prípade sa potom zvyšuje riziko zranenia.

Šťastné dieťa = šťastný rodič

Ako sme sa už zmieňovali, dobré známky a úspech aj v mimoškolskej sfére jednoducho nie je všetko. Než sa vrhnete do plánovania času vášho dieťaťa, najskôr si s ním sadnite a zistite, čo vlastne chce. Možno sa dozviete, že jeho snom je skrátka stráviť jeden alebo dva dni s kamarátmi a jednoducho sa len tak trochu flákať. Možno zistíte, že sa do svojho dieťaťa snažíte projektovať vaše vlastné nesplnené priania a túžby. Zamyslite sa nad tým, ako sa cítite vy, keď nemáte ani chvíľku času pre seba. Nakoniec vždy dospejete k tomu, že jediné, na čom skutočne záleží je to, aby vaše dieťa bolo zdravé, šťastné a spokojné.

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

Autor: Psychologická poradňa | Mojráček: Duševný sprievodca pre malých hrdinov a ich rodičov. Mnohí si myslia, že detský svet je bezstarostný, plný hier a dobrodružstiev. Bohužiaľ aj deti majú svoje bolesti, svoje trápenia, pred ktorými ich ani najmilujúcejší rodič nedokáže ochrániť. Alebo ich možno práve spôsobili, či už nevedomky, alebo úmyselne.Deti sa s problémami nevedia vyrovnať tak, ako dospelí. Nemajú toľko skúseností a boja sa. Ruku na s...

Pokračovať v čítaní

Mojráček: Čo robiť, keď má dieťa nočné mory?

Mojráček: Čo robiť, keď má dieťa nočné mory?

Autor: Psychologická poradňa | Prečo majú deti nočné mory? Ako im pomôcť, aby nemali zlé sny?U Mojráčka doma už dlhšie býva jeho sesternica Alica. Bola u nich celé leto na prázdninách, aby si precvičila cudzí jazyk. No a nedávno sa teta Matilda rozhodla, že sa presťahujú s celou rodinou len o dve ulice ďalej, ako býva Mojráček so svojou mamou a ockom. Sťahovanie však nie je také jednoduché, teta Matilda musí vybaviť množstvo vecí a tiež sa musí opraviť dom, ...

Pokračovať v čítaní

Mojráček: Ako pomôcť dieťaťu nájsť kamarátov?

Mojráček: Ako pomôcť dieťaťu nájsť kamarátov?

Autor: Psychologická poradňa | Ako pomôcť dieťaťu nájsť kamarátov? Ako učiť deti rozoznávať, kto chce byť kamarát a kto nie?V sobotu ráno vstáva Mojráček skoro ráno. Nemôže spať, pretože ho dnes čaká prvý tréning tenisu po prázdninách. Neustále poháňa mamičku, aby sa poponáhľala. Tá sa len veselo usmieva a upokojuje ho, že sa nemusí báť, času majú dosť a na tréning určite neprídu neskoro. Pred odchodom si Mojráček ešte skontroluje veci, či n...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať