Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

https://www.blog.mojra.sk/post/674

Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práce


Strata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie.

Emocionálny vplyv straty práce

Strata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce neočakáva. Tento emocionálny dopad sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi.


Zo začiatku ide o šok a popretie, ktoré pozorujeme ako prvotné reakcie na stratu práce u ľudí. Mnohí ľudia sa cítia zaskočení a snažia sa pochopiť, prečo sa to vlastne stalo. Najväčším šokom to býva u ľudí, ktorí majú svoj odchod z práce do dôchodku ,,za dverami“.


Reakciou po šoku býva frustrácia a následný hnev. Môže byť ťažké akceptovať situáciu a prijať fakt, že niekto iný rozhodoval o vašej budúcnosti. Z tohto vzniká aj stres a úzkosť. Obavy človeka o jeho budúcnosť, finančnú neistotu a strach z nezamestnanosti, to všetko ovplyvňuje duševnú pohodu ľudí. Je dôležité venovať pozornosť týmto emocionálnym stavom a hľadať pomoc, ak je to potrebné.


Stres a úzkosť

Tieto reakcie sa odrážajú najmä na finančných obavách. Ak je vaša práca hlavným príjmom do domácností, je to náročné zvládať bez nej. Takáto neistota ohľadom budúcnosti, najmä ak nemáte jasnú predstavu o tom, kedy a kde nájdete novú prácu, môže zvýšiť pocit úzkosti.


Smútok

Pre mnohých ľudí je práca veľkou súčasťou ich identity. Ak milujete svoju prácu a napĺňa vás, je ťažké zmieriť sa s tým, keď o ňu prídete. Strata práce môže byť podobná strate dôležitej časti seba. Smútok sa môže dostaviť aj pri spomienkach na predošlú prácu a kolegov.


Hanba

Veľa ľudí vníma stratu práce ako niečo za čo by sa mali hanbiť. Spoločenský tlak v týchto smeroch je obrovský a ľudia to berú ako zlyhanie a sklamanie seba a celej rodiny. Tendencia viniť sa za stratu práce a premýšľať nad tým, čo ste mohli urobiť inak, môže zvýšiť pocit hanby.


Strata energie a motivácie

Nedostatok každodenných cieľov a štruktúry, ktoré práca poskytuje, môže viesť k strate motivácie a pocitu apatie. Emocionálny stres vedie k fyzickej a emocionálnej únave, čo sťažuje aktívne hľadanie novej práce.

 

Depresia

Stres, úzkosť, smútok a veľa iných faktorov v nejednom prípade dokážu prerásť až do depresií. Strata práce môže negatívne ovplyvniť vaše sebavedomie a sebahodnotu, čo môže viesť k pocitom bezcennosti a depresií. Mnoho ľudí nachádza sociálnu podporu a priateľstvá na pracovisku. Strata tejto podpory výrazne zvyšuje pocity osamelosti a sociálnej izolácie.


Stratégie zvládania straty práce

Vyrovnať sa so stratou práce vyžaduje čas a úsilie. Tu sú niektoré stratégie, ktoré môžu pomôcť v tomto ťažšom období života:


  • Prijatie situácie

Najdôležitejším krokom k správnemu zvládnutiu celej situácie je jej prijatie. Uznanie a akceptácia straty práce je dôležitým krokom k pohybu vpred. Je v poriadku prežívať emócie, či už sú zlé alebo neutrálne, ale je tiež dôležité nezostať uviaznutý na jednom mieste v negatívnych pocitoch.


  • Zhodnotenie finančnej situácie

Človek, ktorý príde o svoju prácu začne myslieť najmä na to ako bude teraz zvládať financie, platiť účty a z čoho ,,vyžije“. Je pravdou, že strata práce môže mať vážny dopad na finančnú situáciu. Preto je dôležité zhodnotiť svoje financie, zistiť, aké sú vaše úspory a vytvoriť si plán pre nadchádzajúce mesiace. Zvážte možnosti, ako napríklad hľadanie dočasnej práce, brigády alebo využitie podpory v nezamestnanosti.


  • Plánovanie dôchodku

Ak ste stratili prácu tesne pred odchodom do dôchodku, skontrolujte si , aké máte možnosti pre predčasný dôchodok, a aké to bude mať pre vás finančné dôsledky. Existujú aj rôzni poradcovia, ktorí vám pomôžu optimalizovať vaše dôchodkové príjmy a naplánovať pokojný prechod do dôchodku.


  • Životopis a vaše zručností

Dajte si do poriadku váš životopis a majte ho vždy pripravený. Môžete sa zamerať aj na svoje zručností, ktoré sú žiadané na trhu práce. Môžete sa zúčastniť rôznych školení a kurzov, aby ste zvýšili svoje šance na získanie nového zamestnania. Ak ste dobrý v niečom, čo napreduje, môžete to využiť vo svoj prospech.


  • Kontakty

Využite všetky vaše kontakty, ktoré máte. Spojte sa s bývalými kolegami, priateľmi a rodinou a informujte ich o svojej situácii. Môžu vám pomôcť pri hľadaní novej práci, či rozšíreniu možnosti.

 

Hľadanie nových príležitostí

Mali by ste byť aktívni v hľadaní práce. Pravidelne si sledujte pracovné portály a posielajte životopisy na rôzne pozície, ktoré vás oslovia. Buďte otvorení aj dočasným alebo kontraktovým prácam, ktoré môžu neskôr viesť k trvalému zamestnaniu. Stanovte si každodenné ciele a úlohy, aby ste zostali aktívni a produktívni.


Hľadanie nového zamestnania po strate práce môže byť náročné, a to najmä v pokročilom veku. Mali by ste sa však zamerať na svoje silné stránky a skúseností, ktoré ste už počas odpracovaných rokov nadobudli. Zamerajte sa na pozície, kde môžete využiť svoje zručnosti a znalosti. Viac sa otvorte novým možnostiam, ktoré trh práce ponúka, a ktoré vás možno aj lákajú ale máte voči ním rešpekt. Aj v pokročilom veku a pred dôchodkom sa dá neustále vzdelávať a rozvíjať svoje zručnosti. Navštevujte kurzy, školenia a workshopy, ktoré vám môžu pomôcť získať nové vedomosti a zvýšiť svoju konkurencieschopnosť na trhu práce.


Využite vo svoj prospech organizácie a inštitúcie zamerané na ponúkanie kariérneho poradenstva a podpory pri hľadaní práce aj u starších ľudí. Využite tieto služby na získanie profesionálnej podpory a poradenstva.


Dbajte o svoje duševné zdravie a rozvoj

Strata práce vie byť aj emocionálne náročná, najmä ak je hlavným zdrojom vášho príjmu, alebo vás jednoducho napĺňa. Myslíte na to, že stres a zbytočne napätie nič nevyrieši, akurát tak pridá na problémoch. Ak máte pocit, že situáciu nezvládate sami, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc od psychológa. Skvelou radou je aj praktizovanie relaxačných techník, ako sú meditácia, jóga alebo pravidelné a hlboké dýchanie. Ak máte pocit, že situáciu nezvládate sami, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc od terapeuta alebo poradcu. Udržujte si pozitívny prístup a zamerajte sa na budúcnosť. Vnímajte stratu práce ako príležitosť na osobný a profesijný rast.


Pokúste sa analyzovať svoje schopnosti, silné stránky a oblasti pre osobné zlepšenie. Vyhľadajte ďalšie vzdelávanie alebo rekvalifikácie, ktoré pomôžu zvýšiť vašu hodnotu na trhu práce.


Kariérne poradenstvo

Najbližšie termíny: 17.09.2024

Kariérne poradenstvo

Najbližšie termíny: 17.09.2024

Psycholog Online

Mgr. Branislav Sabaka

Kariérne poradenstvo

Najbližšie termíny: 17.09.2024


Podpora od blízkych

Rodina a priatelia by mali byť prví ľudia, ktorým sa môžete vyžalovať a zdôveriť sa so svojou situáciou, ktorá je náročná. Rodinná podpora môže pozitívne vplývať pri zvládaní stresu a emocionálnych výziev spojených so stratou zamestnania. Vaši blízky vám rovnako tak môžu ponúknuť aj cenné rady, alebo vás informovať o nejakých pracovných príležitostiach o ktorých ste nevedeli.


Pozitívum

Netreba vždy ,,vešať“ hlavu zo straty práce. Strata práce môže otvoriť dvere k novým príležitostiam a kariérnym smerom, ktoré by ste inak nezvážili. Pre niektorých môže strata práce znamenať novú príležitosť pre osobný rast a prehodnotenie doterajších životných cieľov.

 






Práve ste čítali článok: Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či ze...

Pokračovať v čítaní

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať