Šikana na pracovisku:Nie je kamarát, ako kamarát…

https://www.blog.mojra.sk/post/454

Šikana na pracovisku sa považuje za psychickú vojnu, ktorej následky môžu byť pre šikanovaného veľmi nebezpečné. Dochádza pri nej k prejavu agresie, kedy sa šikanovaný stáva nepriateľom jedného alebo viacerých iných osôb. V pracovnom prostredí sa jej hovorí bossing alebo aj mobbing. Čo môže šikanovanie spôsobiť a ako sa jej brániť?


Tri tváre šikany

Šikanu v práci možno spoznať celkom jednoducho. Spravidla sa jedná o dlho trvajúce nepriateľské vzťahy a nepriateľskú náladu, ktorá prerastá až v ponižovanie druhého, a to kľudne aj viacerými zamestnancami naraz. Vo väčšine prípadov sa šikanovanie odohráva zo strany nadriadeného smerom k podriadenému (bossing), ale nie je to vždy pravidlom. Môže to byť totiž aj naopak, tzn. že podriadený zamestnanec ponižuje nadriadeného (staffing), alebo je v pozícii agresora celá skupina kolegov (mobbing).

  


Podľa štatistík spoločnosti STEM/MARK má s pracovnou šikanou skúsenosť približne štvrtina zamestnancov. Najčastejšie sú obeťami šikanovania ženy (27 %) a až potom muži (19 %). Asi 43 % šikanovaných sa s týmto javom stretáva aspoň raz týždenne, pričom viac ako 50 % zamestnancov sú šikanovaniu vystavovaní dlhšie ako jeden rok. Zhruba tri pätiny zamestnancov sú šikanovaní svojim nadriadeným (bossing) a jedna štvrtina potom kolegami (mobbing).


 

MOBBING

Mobbing (z angl. Mob=hromadne napadnúť) je druhom veľmi rafinovanej šikany na pracovisku, kedy v pozícii agresora stojí skupina kolegov, ktorá jedincovi znepríjemňuje život a prácu. Aby sa psychický nátlak dal považovať za mobbing, musí sa opakovať aspoň 1x týždenne po dobu minimálne šiestich mesiacov, jednorazové incidenty nemožno považovať za šikanovanie. Agresor má za cieľ obeť čo najviac psychicky týrať, aby v konečnej fáze dala výpoveď alebo bola z práce vyhodená.


Príčiny mobbingu:

Najčastejšou príčinou mobbingu je strach o stratu sociálneho zázemia zo strany agresora, závisť medzi zamestnancami, nízka firemná kultúra, samotná osobnosť obete (napr. má fyzické či psychické problémy) a v neposlednom rade aj stav trhovej ekonomiky a zvyšujúcu sa nezamestnanosť.


Prejavy a fáze mobbingu:

  • Ohováranie, rozprávanie za chrbtom, skákanie do reči, výsmech
  • Nútenie plniť hanebné úlohy
  • Ignorácia od kolegov, izolácia od okolia, ostrakismus
  • Slovné lebo písomné vyhrážanie
  • Fyzické útoky, sexuálne obťažovanie, útoky na zdravie


Mobbing sa prejavuje v štyroch fázach. V prvej fáze vzniká ohováranie a rozširujú sa konflikty, nasleduje druhá fáza systematického psychologického teroru, ktorá prerastá v tretiu fázu v konkrétne napádanie, očierňovanie u nadriadeného a iné. Všetko vrcholí štvrtou fázou, obeť je už natoľko zlomená a očiernená, že najčastejšie dáva (alebo dostáva ) výpoveď.


Následky mobbingu:

Mobbing na pracovisku má vplyv nielen na obeť (zníženie pracovného nasadenia, absencia, horšia kvalita práce, častejšie chyby), ale taktiež sa negatívne odráža v celom fungovaní firmy, napr. v súvislosti s nižším pracovným nasadením dochádza k poklesu zisku. Veľmi ohrozené je psychické aj fyzické zdravie obete, neustály stres má vplyv napr. na poruchy so spánkom, objavujú sa stravovacie problémy, depresie a často aj myšlienky na samovraždu.

 

Ako sa brániť?

Ako prevenciu sa snažte akýkoľvek konflikt riešiť hneď v jeho začiatkoch, pokiaľ to však nie je možné a vy ste sa stali obeťou mobbingu, je namieste zobrať posledné zvyšky odvahy a situáciu začať riešiť. Informujte o všetkom svojho nadriadeného, prípadne odbory a pod. Mobbing na pracovisku sa veľmi ťažko dokazuje, zadovážte si preto čo najviac dôkazov o nátlaku na vašu osobu, zožeňte si spojencov medzi kolegami. Nebojte sa navštíviť psychológa, ktorý vám pomôže obnoviť vaše psychické zdravie.

 

BOSSING

Šikana na pracovisku nemusí prebiehať iba v radoch zamestnancov, častým javom je aj psychický teror zo strany nadriadeného, tzv. bossing.

 

Príčiny bossingu:

Z logického hľadiska by nadriadený (agresor) nemal mať k šikanovaniu zamestnancov žiadny dôvod, napriek tomu k nej dochádza. Jednou z príčin môže byť žiarlivosť nadriadeného (napr. zamestnanec vyniká v niečom viac ako on sám), inokedy si vedúci vybíja frustráciu zo svojho neúspechu na podriadených. Cieľom šikanovania zo strany nadriadeného je potom donútiť obeť k podaniu výpovede, prípadne ak zamestnanec chce rozviazať pracovný pomer sám a nadriadený s tým nesúhlasí, snaží sa podriadenému zostávajúci čas v práci čo najviac znepríjemniť.

 

Prejavy bossingu:

Na prebiehajúce šikanovanie zo strany nadriadeného vás môže upozorniť hneď niekoľko signálov – nerovné zaobchádzanie, nesplniteľné pracovné úlohy, neprimeraná kritika a zlé hodnotenie, ignorácia, ponižovanie, sexuálne obťažovanie a iné.

 

Následky bossingu:

Obete vystavené tomuto typu šikanovania často trpia pocitom vyhorenia, strachom z neúspechu a zlyhania, znižuje sa im sebavedomie, rozvíja sa u nich depresia, únava, poruchy spánku, žalúdočné problémy a iné.

 

Ako sa brániť?

Rovnako ako pri mobbingu je dôležité zhromaždiť čo najviac dôkazov (emaily, zoznam urážok a pod.), požiadať o pomoc a svedectvo kolegov. Situáciu nemožno väčšinou riešiť inak, ako právnou cestou, prípadne informovať príslušný pracovný inšpektorát.


STAFFING

Opačným problémom, než sú predchádzajúce dva je staffing – tu sa totiž v pozícii obete ocitá nadriadený.


Príčiny staffingu:

Obvykle bývajú šikanovaní noví šéfovia, či už prišli z inej firmy, alebo ich povýšili. Podriadení sú často vedení svojou žiarlivosťou k bývalému kolegovi, ktorý sa dostal na lepšiu pozíciu ako oni, výrazne starší zamestnanci nevedia prehryznúť, že do vedúcej pozície bol dosadený mladší a neskúsený kolega a pod. Samotné nevhodné a povýšenecké správanie sa nadriadeného môže byť tiež príčinou šikanovania.

 

Prejavy staffingu:

Agresor (podriadený) sa najčastejšie uchyľuje k skrytým formám šikanovania, napr. nepredkladá nadriadenému dôležité informácie, ignoruje jeho nariadenia, znevažuje ho pred kolegami, v konečnej fáze potom dochádza k vyvrcholeniu konfliktu a nezhôd.

 

Následky staffingu:

Nadriadení, ktorí sú vystavení šikanovaniu, strácajú vážnosť u svojich zamestnancov, dochádza k zníženiu produktivity a pracovného nasadenia zamestnancov, nezhody a nepriateľská atmosféra na pracovisku sa odráža v celkovom profile firmy. Staffing pôsobí negatívne na celkové psychické aj fyzické zdravie obete.

 

Ako sa brániť?

Dôležitú úlohu zohráva vnímavosť vedúceho a jeho schopnosť včas spoznať náznaky šikanovania, čím skôr ju bude riešiť, tým lepšie. Vhodným spôsobom je individuálny rozhovor s jednotlivými členmi tímu, nutnosťou im vymedziť dané hranice, nepoužívať vyhrážky, snažiť sa nájsť obojstranný kompromis. Krajným riešením sú potom personálne zmeny.

 

NÁSLEDKY ŠIKANY NA PRACOVISKU:

  • zhoršenie pracovného výkonu
  • zníženie sústredenosti
  • zvýšený pracovný stres
  • zvýšená pracovná absencia
  • zvýšenie chybovosti a úrazovosti
  • pokles zisku firmy
  • narušenie psychickej pohody
  • zhoršenie psychického aj fyzického zdravia
  • podráždenie a útočnosť
  • zhoršený spánok
  • nechutenstvo
  • sklony k samovražde

 

 


Pracovný stres, ktorý vzniká následkom pracovnej šikany, má vplyv na vznik rôznych druhov psychosomatických, ale aj iných, ochorení.

 


PREVENCIA ZO STRANY ZAMESTNÁVATEĽA

Najzásadnejšie je podnikať preventívne opatrenia, ktoré si ale musia najskôr uvedomiť zamestnávatelia a manažéri firiem. Je teda dôležité s nimi o šikanovaní hovoriť, najmä o jeho negatívnom dopade na dlhodobý chod, ale aj úspešnosť firmy. Väčšinou práve oni sú zodpovední za šikanovanie vo firme. Nielenže často sami šikanujú, ale sa šikanovaniu aj vedome prizerajú, a to bez toho, aby proti nej nejako zakročili. Neuvedomujú si totiž, že škodia sami sebe, respektíve svojej firme. Z dlhodobého hľadiska má tolerancia šikanovania vysoko negatívny vplyv na výkon zamestnancov a vo finálnom výsledku aj na celkovú prosperitu firmy. Zamestnanci sú častejšie chorí, čo môže byť pre firmu, najmä pri fluktuácii kvalitných zamestnancov, veľmi nepríjemné až devastujúce. Premýšľajte sami nad prevenciou. Premýšľajte, ako predísť šikanovaniu. Vašou úlohou z pozície majiteľa firmy, prípadne jej riaditeľa, je zabezpečiť, aby firma zamestnávala kvalitných manažérov s osobnosťou. Empatický manažér bude lepšie počúvať ľudí a zaujímať sa o medziľudské vzťahy v pracovnom prostredí. Ako majiteľ firmy, ale aj vedúci zamestnanec, podporujte otvorenú diskusiu o medziľudských vzťahoch na pracovisku. Neakceptujte akýkoľvek druh šikanovania, či už sa jedná o tie najmenšie pokusy, ako je ohováranie, zosmiešňovanie, ignorácia či podceňovanie, alebo o závažné konflikty typu vytváranie sociálnej izolácie, vytváranie prekážok, prenasledovanie, vyhrážanie sa fyzickým násilím či dokonca sexuálne obťažovanie.

 

Pokiaľ odhalíte šikanovanie na pracovisku, konajte okamžite. Riešenie nikdy neodkladajte, pretože tým by mohlo dôjsť k prehĺbeniu problému a eskalácii v skutočnom konflikte. Vstúpte do riešenia konfliktu medzi zamestnancami, prípadne sa pred tým poraďte s odborníkom (psychológom). Vytvárajte vo svojej firme také pracovné prostredie, ktoré je príjemné a kam sa budú zamestnanci radi vracať. Vytvárajte prostredie, v ktorom sa ľudia budú vzájomne podporovať a budú si veriť. V takom pracovnom prostredí sa bude oveľa lepšie dýchať, zamestnanci budú výkonnejší a spokojnejší. A dnes je to dokonca trend, pretože firmy pochopili, že kvalitný personál, ktorý má dobré medziľudské vzťahy, je skutočná hodnota firmy.

 

RIEŠENIE ZO STRANY ZAMESTNANCA

Ak ste zamestnanec firmy, ktorej každodennou súčasťou je šikanovanie, odporúčame vám zvážiť, či má zmysel tu pracovať. Veď v práci prežívate veľkú časť svojho života a cieľom nie je mať z toho zdravotné problémy. Ak ste ako zamestnanec obeťou šikanovania na pracovisku, máte možnosť to riešiť troma základnými spôsobmi: ľudským dohováraním, žiadosťou o pomoc u zamestnávateľa alebo iného vedúceho pracovníka, a v krajnom prípade právne.

 

Ak sa rozhodnete pre právne riešenie, postupujte nasledovne:

  • Pozbierajte si čo najviac dôkazov a zabezpečte si svedeckú výpoveď spolupracovníkov. Nájdite si spojencov. Zapisujte si všetky konflikty do pracovného denníka.
  • Preberte situáciu so svojimi najbližšími – rodina, kamaráti. Nebojte sa navštíviť psychológa alebo odborného kouča, ktorý vám dá tipy, ako sa účinne brániť.
  • Podajte sťažnosť zamestnávateľovi s jasnou požiadavkou prešetrenia.
  • Ak sa jedná o odmeny, kariérny postup či pracovné podmienky, vyžadujte od zamestnávateľa, aby dôrazne dodržiaval zásady rovnakého zaobchádzania so všetkými zamestnancami.

 

Môžete sa za určitých podmienok obrátiť aj na ombudsmana. Je to možné ale iba v prípade, že sa jedná o šikanovanie, ktoré je spojené s diskrimináciou, tzn. že musí byť motivovaná niektorými z diskriminačných kritérií, ako je napríklad zdravotné postihnutie, náboženské vyznanie, viera, rasa alebo etnický pôvod, pohlavie, vek a pod. V prípade, že sa chcete domáhať finančného odškodnenia, musíte sa obrátiť na súd a podať žalobu. Vzhľadom na zložitosť celej problematiky odporúčame vyhľadať špecializovaného advokáta.

 

Ak ste sa stali obeťou akejkoľvek formy šikanovania na pracovisku, trpíte depresiami, máte samovražedné myšlienky a pod., je namieste vyhľadať psychologickú pomoc. Pomôžeme vám, aby ste sa opäť cítili lepšie. Začnite ešte dnes s jedným z našich špecializovaných psychológov:

 

 

Šikanovanie na pracovisku

Najbližšie termíny: 08.09.2024

Šikanovanie na pracovisku

Najbližšie termíny: 08.09.2024

Psycholog Offline

Mgr. Anita Tanušková

Šikanovanie na pracovisku

Najbližšie termíny: 09.09.2024

 











Práve ste si prečítali článok: Šikana na pracovisku:Nie je kamarát, ako kamarát…

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či ze...

Pokračovať v čítaní

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | Sociálne média | Sociálne siete | Ako využiť sociálne médiá vo svoj prospechSociálne médiá sa stali každodennou súčasťou našich životov. Platformy ako Facebook, Instagram, Twitter a Tik Tok sú známe po celom svete a ovplyvňujú nielen naše každodenné činnosti, ale aj naše myslenie, správanie a celkové duševné zdravie. Sociálne siete ponúkajú množstvo výhod, ako je možnosť udržiavať kontakt s priateľmi a rodinou, zdie...

Pokračovať v čítaní

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práceStrata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie. Emocionálny vplyv straty práceStrata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať