Prečo sa môžeme tak ľahko zamilovať do agresívneho manipulátora?

https://www.blog.mojra.sk/post/550

Láska je krásna. Keď sa zamilujeme, cítime sa naplnení, šťastní, milovaní. Pokiaľ je partner na začiatku očarujúci a  máme pocit, že nám dokonale rozumie a že by pre nás zniesol aj modré z neba, nie je ťažké stratiť hlavu a občasné excesy z jeho strany ignorovať. Však nás predsa miluje, nie? Keď niekedy vybuchne, akceptujeme všetky jeho výhovorky. „Asi som mala ja niečo spraviť inak, aby sa nenahneval“, hovoríme si. Varovné reči najbližších, že sa k Vám nespráva tak, ako by mal, je ľahké ignorovať, lebo Vy máte stále ružové okuliare.


Takto vyzerá zo začiatku množstvo vzťahov s mužmi (aj ženami, ale v dnešnom článku sa zameriam na mužov), z ktorých sa časom z očarujúceho princa vykľuje agresívny a nebezpečný manipulátor, ktorý bude po kuse nahlodávať vašu sebadôveru, vaše vnímanie sveta, a bude vás presviedčať, že len jeho názor a vnímanie sveta je ten správny. Postupne prídete na to, že nemá zmysel ho konfrontovať s vašim názorom, lebo bude znova agresívny. Keď sa podriadite, budete mať pokoj. Aspoň na chvíľu.


Žiadny manipulátor nemá napísané na čele, o čo mu ide. Títo ľudia nedokážu milovať partnerku, milujú samých seba, ale dokážu napodobňovať to, čo robí partnerka. Tým pádom to vyzerá, že muž vám dokonale rozumie, ale realita je taká, že on iba napodobňuje to, čo robíte vy, aby si vás omotal okolo prsta. Keď Vás už má vo svojej moci, vtedy sa ukáže jeho pravá tvár. Bohužiaľ, často je už neskoro, a môžete už byť v manželstve, alebo mať deti. Ukončiť takýto násilný vzťah je pre ženu náročné, mnohé to nikdy nedokážu, pretože sa boja ďalšieho afektívneho výbuchu, kriku, rozbíjania vecí, alebo v dlhšom vzťahu aj fyzického a niekedy aj sexuálneho násilia.


Žiadny inteligentný agresor, manipulátor, na začiatku vzťahu neukáže svoju pravú tvár. Na začiatku sa v prípade svojho agresívneho výbuchu dokáže aj ospravedlniť. Neskôr už žiadne ospravedlnenie nehrozí, naopak, za všetko obviňujú partnerku.

 

Aké typy žien sa najčastejšie stávajú obeťami manipulátorov a  agresorov?

Väčšinou sa jedná o slabšie ženy, vnútorne neisté, často z rodiny, kde boli vzťahy medzi rodičmi narušené, a tak dievča alebo mladá žena nemá zažitý harmonický vzor z primárnej rodiny, kde by videla, ako sa správa muž k žene v zdravom vzťahu, a naopak. Niekedy sa daný vzorec opakuje z generácie na generáciu, nakoľko pokiaľ žije v násilnom vzťahu matka.

 

Ako reaguje rodina priatelia?

 Niektorí manipulátori sú natoľko očarujúci, že dokážu hrať hru na skvelého partnera/manžela tak perfektne, že priatelia alebo rodina obete často neveria, že by bol muž schopný sa k nej správať zle. Toto vedie k ďalším pochybnostiam o sebe u obeti, a výčitkám, že pravdepodobne ona robí niečo zle, keď sa tak nespráva k nikomu, iba k nej. Niekedy aj „dobre mienené rady“  okolia vedia obeť zraniť a ešte viac zneistiť, pokiaľ počúva zo všetkých strán „však ustúp, on nie je zlý, nepije, nepodvádza ťa a podobne“.

 

Niektorí priatelia alebo členovia rodiny si však môžu všimnúť, že niečo nie je v poriadku a ponúknu obeti pomoc. Problém vzťahov s agresívnymi manipulátormi (toxických vzťahov) je v tom, že manipulátor vie veľmi dobre, ako svoju obeť získať naspäť, nakoľko ju potrebuje, aby si dokazoval svoju hodnotu na jej úkor. Takíto muži sú schopní ženu, pokiaľ od nich odíde, presviedčať, aby sa vrátila, dokážu plakať, prosiť, vyhrážať sa samovraždou, čo je najmä pre empatické ženy naozaj ťažké odmietnuť, a často sa kvôli tomu vrátia, aby nemuseli ony zažívať výčitky svedomia, že si kvôli nim vzal život človek, ktorý ich miloval, a ktorého ony milovali. Táto manipulačná technika funguje naozaj skvelo, a preto často aj okolie, pokiaľ už agresor odhodil svoju masku a  vnímajú, ako sa k žene správa, aj na verejnosti, nechápe, prečo žena s takým mužom zostáva. Častokrát sa však manipulátorovi podarí natoľko zlomiť svoju obeť, že samé seba vnímajú ako zlé, nehodne lásky, a zodpovedné za mužove správanie.

 


  • Pokiaľ muž po tebe kričí, lebo si ho o niečo požiadala, nie je to tvoja chyba.

  • Pokiaľ sa muž vyhráža, že si niečo urobí keď od neho odídeš, alebo sa k nemu nevrátiš, nie je to tvoja chyba. Je to manipulácia, lebo takíto muži sa majú príliš radi na to, aby si skutočne vážne ublížili.

  • Pokiaľ sa vo vzťahu necítiš bezpečne, nevieš, čo môžeš od muža očakávať, alebo je ti  lepšie, keď on nie je doma, spolu, nemáš žiadnu povinnosť v takom vzťahu zostať. Manipulátora nezmeníš, ale život bez neho môže tvoj život zachrániť  a priniesť ti slobodu, pokoj, bezpečia a skutočné šťastie. Nebude to jednoduché, ale stojí to za to.



                                                                                      Autor: Mgr. Jitka Kneslová, psychologička online poradny MOJRA






Práve ste čítali článok: Prečo sa môžeme tak ľahko zamilovať do agresívneho manipulátora?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práceStrata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie. Emocionálny vplyv straty práceStrata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

Autor: Psychologická poradňa | Mojráček: Duševný sprievodca pre malých hrdinov a ich rodičov. Mnohí si myslia, že detský svet je bezstarostný, plný hier a dobrodružstiev. Bohužiaľ aj deti majú svoje bolesti, svoje trápenia, pred ktorými ich ani najmilujúcejší rodič nedokáže ochrániť. Alebo ich možno práve spôsobili, či už nevedomky, alebo úmyselne.Deti sa s problémami nevedia vyrovnať tak, ako dospelí. Nemajú toľko skúseností a boja sa. Ruku na s...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať