Popôrodná depresia – stavy smútku a plaču

https://www.blog.mojra.sk/post/517

Narodenie dieťaťa je ten najkrajší okamih v živote matky. Môže sa však stať, že radosť, šťastie a lásku k práve narodenému bábätku vystriedajú iné, oveľa desivejšie pocity. Žena-matka dostáva strach, aby všetko okolo bábätka zvládla, musí sa vyrovnať s „návalom“ hormónov, nedostatkom odpočinku, stavmi smútku a častým plačom. Tieto pocity (tzv. popôrodný blues)  sú pre novopečené mamičky úplne normálne a zmiznú v priebehu niekoľkých dní po pôrode. Problém nastáva v prípade, ak pretrvávajú a silnejú, v tomto prípade sa pravdepodobne jedná o popôrodnú depresiu. Najčastejšie sa prejavuje 3. - 4. týždeň po pôrode u zhruba 10 % rodičiek a trvá približne do roku dieťaťa (v závislosti od liečby). Začiatok depresie môže nastať však už po návrate z pôrodnice domov, po ukončení dojčenia, prípadne s návratom menštruácie. Všetko je spojené s veľkým citovým a hormonálnym rozvratom. Často sa stáva, že depresiou po pôrode trpia ženy, ktoré prekonali cisársky rez. Ten je sám o sebe náporom na ženino telo, matka nemá možnosť tráviť čas s bábätkom bezprostredne po pôrode, môže horšie nadväzovať vzťah k svojmu dieťaťu a taktiež je pod neustálym tlakom a stresom z dojčenia, materské mlieko sa tvorí neskôr, prípadne vôbec. Všeobecne je pre ženu po pôrode veľmi dôležitá podpora a pomoc priateľa/manžela, rodiny a blízkych, či už sa jedná o domáce práce, varenie, chvíle odpočinku.


Popôrodná depresia – príčiny:

Za hlavnú príčinu vzniku depresie po pôrode môžeme považovať silný hormonálny rozvrat, avšak samotná psychika ženy zohráva tiež dôležitú úlohu. Medzi ďalšie príčiny možného vzniku popôrodnej depresie patria:

 

  • Depresívne zážitky z detstva
  • Problémy s otehotnením a počas tehotenstva
  • Komplikovaný pôrod, cisársky rez
  • Príliš nízky/vysoký vek rodičky
  • Depresívne stavy v minulosti
  • Zlé sociálne zázemie

 

Popôrodná depresia – prejavy:

  • Neprekonateľná únava a vyčerpanie
  • Beznádej, frustrácia, smútok
  • Strach, úzkosť
  • Apatia, nezáujem o okolie
  • Problémy so spánkom
  • Odmietanie dieťaťa, dojčenie X prehnaná starostlivosť
  • Poruchy príjmu potravy – nechutenstvo X prejedanie sa
  • Nezáujem o sex
  • Sebaobviňovanie, sebapodceňovanie


Prevencia vzniku popôrodnej depresie:

O možnosti rozvoja depresií po pôrode by mala byť informovaná každá nastávajúca matka, najmä ak patrí do niektorej z rizikových skupín (viď. príčiny vzniku popôrodnej depresie) a to buď od svojho gynekológa, prípadne na predpôrodných kurzoch. Existujú aj rôzne sociálne preventívne programy. Najdôležitejšia je podpora partnera v priebehu tehotenstva, následne potom pri pôrode a v prvých dňoch doma. Muž by mal byť zapojený do starostlivosti o chod domácnosti, starať sa o bábätko, dopriať partnerke chvíľku odpočinku.


Popôrodná depresia – liečba:

Včasná liečba popôrodnej depresie je veľmi dôležitá. Matky majú často pocit, že sa s celou situáciou dokážu vysporiadať samy, okolie ich v tom len utvrdzuje – bežné sú vety o tom, ako sa všetko utrasie, náročné obdobie skončí, prípadne narážky na neschopnosť matky sa postarať dostatočne o dieťa. Ak však máte u seba či u niekoho známeho podozrenie na popôrodnú depresiu, obráťte sa na odborníka. Ľahšie formy popôrodných depresií môže vyriešiť aj praktický lekár, pri závažnejších formách je najlepšie obrátiť sa rovno na psychiatra či psychológa. Iba pri veľmi vážnych stavoch je nutná hospitalizácia na psychiatrickom oddelení.

 

Najčastejšie prebieha liečba formou terapií, psychológ pozorne počúva klientku, snaží sa hľadať možné príčiny vzniku popôrodnej depresie, poukázať na inú možnosť pohľadu na celú situáciu. Ak je to nutné, odporučí psychiatrickú pomoc (či už hospitalizáciu alebo ambulantnú), v rámci ktorej môžu byť predpísané antidepresíva, prípadne sa tiež volí hormonálna liečba, pri ktorej sa do tela ženy dopĺňa estrogén.

 

Je naozaj dôležité uvedomiť si závažnosť popôrodných depresií a nutnosť liečby. Neliečená popôrodná depresia ohrozuje život matky aj dieťaťa (samovražda, zabitie novorodenca), prípadne sa môže rozvinúť v laktačnú psychózu sprevádzanú panickými atakmi, bludmi, halucináciami a pod.

 

Popôrodná depresia

Najbližšie termíny: 18.10.2024

Psycholog Online

Mgr. Lenka Maturová

Popôrodná depresia

Najbližšie termíny: 18.10.2024

Popôrodná depresia

Najbližšie termíny: 18.10.2024

 

 

 

Práve ste si prečítali článok: Popôrodná depresia – pocity smútku a sĺz

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Na hranici pekla: Kombinácia depresie a hraničnej poruchy osobnosti (BPD)

Na hranici pekla: Kombinácia depresie a hraničnej poruchy osobnosti (BPD)

Autor: psychologická poradňa | symptómy hraničnej poruchy osobnosti | tipy psychológa | život s hraničnou poruchou a depresívnymi epizódami“Je to také bežné, že sa to môže stať komukoľvek z nás. Problémom však je, že nikto o tom nechce hovoriť.”  Ruby Wax Depresia a hraničná porucha osobnosti (BPD) patria medzi dve veľmi závažné psychické poruchy, ktoré často spolunažívajú, pričom ich kombinácia vedie k výraznému zhoršeniu kvali...

Pokračovať v čítaní

Ekonomická neistota a ako ju zvládať

Ekonomická neistota a ako ju zvládať

Autor: psychologická poradňa | Podpora pri zvládaní stresu| konkrétné stratégie psychológa Pojem ,,ekonomická neistota“ je dnes čoraz bežnejším javom a stáva sa neoddeliteľnou súčasťou života v modernom svete. Nestabilita na finančných trhoch, rastúca inflácia, zvyšujúce sa náklady na bývanie a každodenné potreby, obavy o stratu svojho zamestnania, ako aj globálne udalosti, napríklad finančné krízy môžu vyvolať stres a úzkosť. Ekonomické nap...

Pokračovať v čítaní

Digitálny detox: Tipy a stratégie pre efektívne obmedzenie času stráveného online

Digitálny detox: Tipy a stratégie pre efektívne obmedzenie času stráveného online

Autor: psychologická poradňa | Digitálny detox | konkrétné stratégie psychológa V dnešnej modernej dobe sa stala téma ,,digitálny detox“ neoddeliteľnou súčasťou, keďže technológie hrajú kľúčovú úlohu v našom každodennom živote. Aj keď je pravdou, že internet, sociálne médiá a smartfóny prinášajú množstvo výhod, ich nadmerné používanie má škodlivý vplyv na naše fyzické aj duševné zdravie. Práve preto je digitálny detox, alebo teda ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať