Podpora duševného zdravia detí, v období školského stresu: Čo môžu rodičia urobiť?

https://www.blog.mojra.sk/post/692

Autor: psychologická poradňa | zvládanie stresu u detí  | tipy psychológa pre rodičov | podpora duševného zdravia detí

 

,,Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.“ Mignon McLaughlin

 

Podpora duševného zdravia detí v čase školy a školského stresu patrí medzi hlavné úlohy, ktoré rodičia musia riešiť v súčasnom rýchlo sa meniacom a náročnom vzdelávacom prostredí. Škola prináša pre deti celý rad výziev, od nárokov na študijné výsledky, cez sociálne vzťahy, až po očakávania ohľadom ich výkonu. Pre deti, najmä tie v období puberty a dospievania, môžu takéto nároky vyvolať školský stres, ktorý vie byť veľmi náročný a nepriaznivo vplývať na ich emocionálnu a psychickú rovnováhu. Preto je pre rodičov dôležité vytvoriť deťom podmienky, ktoré im budú nápomocné pri zvládaní školského zaťaženia a zachovania si zdravej duševnej pohody. Rodičom môže pomôcť ak budú postupovať podľa nasledujúcich, nižšie uvedených krokov, ktoré im môžu s týmto problémom poradiť.

 

1.krok: Aktívne počúvanie

Rodičia by mali byť aktívnymi a pozornými poslucháčmi svojich detí. Deti často váhajú otvorene hovoriť o svojom strese, či už pre pocit hanby alebo obáv z nepochopenia. Preto by mali byť rodičia pre svoje deti dostupní a vytvárať pre ne bezpečné prostredie, v ktorom sa budú cítiť pohodlne a nebude pre nich problém zdieľať svoje obavy a pocity. Takáto komunikácia by mala byť úprimná a bez posudzovania. Dieťa by nemalo mať dojem, že jeho problémy sú zľahčované, nebodaj zosmiešnené alebo že je kritizované za svoje pocity, ktoré momentálne prežíva. Aktívne počúvanie spočíva v tom, že rodičia venujú čas na pochopenie toho, čo dieťa v aktuálnom období prežíva, a dávajú mu najavo, že sú tu pre neho, nech sa deje čokoľvek.


2.krok: Zdravý životný štýl

Veľmi podstatným krokom pri podpore duševného zdravia vašich detí je zabezpečenie zdravého a vyváženého životného štýlu. Fyzické zdravie úzko súvisí s tým duševným, pretože to, ako sa deti cítia vo svojom tele, priamo ovplyvňuje aj to, ako sa cítia po psychickej stránke. Rodičia k tomu prispejú aj tým, že budú podporovať svoje deti v pravidelnej fyzickej aktivite, v dostatočnom spánku a zdravej strave. Pohyb je skvelým prostriedkom na odbúranie stresu, keďže pri ňom dochádza k uvoľňovaniu endorfínov a zároveň ponúka deťom možnosť „vypnúť“ a odpútať sa od školských starostí. Dôležitú úlohu zohráva aj kvalitný spánok. Deti, ktoré nemajú dostatočný alebo pravidelný spánok, bývajú náchylnejšie na zvýšenú úzkosť, podráždenosť a problémy so sústredením sa v škole. Preto je dôležité, aby rodičia dbali na vytvorenie pravidelného spánkového režimu, ktorý dieťaťu poskytne potrebný odpočinok. Okrem toho je určite užitočné obmedziť používanie telefónov pred spaním a zaviesť večerné rituály, ktoré pomôžu dieťaťu s uvoľnením sa. Ku kvalitnému spánku by sa mala pridať aj vyvážená strava, ktorá je ďalším pilierom zdravia. Dostatok živín a vitamínov prispieva nielen k telesnej kondícii, ale aj k stabilizácii nálady a energie počas celého dňa. Rodič by mal podporovať svoje dieťa v konzumácii pestrého a zdravého jedálnička a v pití dostatku tekutín.

 

3.krok: Efektívne stratégie

Rodičia môžu výrazne pomôcť deťom zvládať stres tým, že ich naučia efektívne stratégie na jeho zvládanie. Relaxačné techniky, ako napríklad hlboké dýchanie, meditácia, svalová relaxácia, či jóga môžu byť veľmi účinné pri znižovaní úzkosti a napätia. Rodičia môžu svojim deťom ukázať, ako si počas dňa nájsť pár minút na upokojenie mysle, či už pred spaním, alebo v ťažkých stresových momentoch. Technika "mindfulness" je nápomocná pri uvedomení si svojich myšlienok a pocitov a pri získavaní kontroly nad nimi. Pomáha bojovať s tým, aby detí stres úplne neovládal. Učenie detí, ako rozpoznať negatívne myšlienkové vzorce a nahradiť ich pozitívnejšími je rovnako skvelým krokom.


Podpora duševného zdravia detí zahŕňa aj vytváranie harmonického rodinného prostredia. Deti, ktoré sa doma cítia bezpečne a stabilne, sú lepšie vybavené na zvládanie vonkajšieho stresu. Rodičia by mali pracovať na vytvorení domova, kde je prioritou otvorená komunikácia s deťmi, empatia a vzájomná podpora. Sem patrí aktívne počúvanie, vyjadrovanie porozumenia a rešpektovanie pocitov. V prípade konfliktov, ktoré sa v rodine naskytnú je dôležité riešiť problémy pokojne a s rešpektom voči potrebám všetkých členov. Spoločné rodinné aktivity, ako napríklad spoločné večere alebo spoločné športy, môžu posilniť pocit spolupatričnosti a vytvárať príležitosti pre neformálnu, ale dôležitú komunikáciu.

Začiatok formulára

Spodná časť formulára


4.krok: Organizácia povinností

Pomoc deťom pri zvládaní školských povinností a organizovania času vie byť zo strany rodičov skvelá. Pre mnohé deti je školský stres často spôsobený nedostatočnou organizáciou a neschopnosťou efektívne spracovať svoje úlohy. Ak rodičia naučia svoje deti základným technikám časového manažmentu, akými býva rozdelenie úloh na menšie, ľahšie časti, vytvorenie študijných plánov, zvýrazňovanie podstatného učiva či používanie kalendárov, dieťa bude prežívať oveľa menší stres pri príprave na vyučovanie. Takto si získa jasný prehľad o tom, čo má urobiť a môže sa znížiť jeho úzkosť z množstva povinností.


Podpora však nesmie byť zameraná len na výkon. Je rovnako podstatné, aby rodičia vedeli, kedy ustúpiť a nevyvíjať na dieťa nadmerný tlak. Mnoho rodičov často kladie veľký dôraz na úspechy a výsledky, a tak môžu nevedomky prenášať tento tlak aj na svoje deti. Deti by mali pochopiť, že ich hodnota nespočíva len v akademických úspechoch, ale hlavne v ich osobnostných kvalitách. Sebaúcta založená na vnútorných hodnotách, nie na vonkajších výsledkoch, je kľúčová pre zdravé zvládanie stresu.

 

5.krok: Podpora

Rodičia by mali byť schopní rozpoznať signály, že stres ich dieťaťa môže presahovať bežnú úroveň. Takéto signály pozorujeme väčšinou vo výrazných zmenách správania, zhoršení známok, problémoch so spánkom, či nezáujmoch o aktivity. V tomto prípade je dôležité vyhľadať pomoc školského psychológa, poradcu alebo terapeuta. Včasná intervencia môže mať pozitívny vplyv na kvalitu života dieťaťa a jeho schopnosť vyrovnávať sa so stresom nielen v škole, ale aj v iných oblastiach života.Začiatok formulára Zároveň by rodičia mali podporovať deti v rozvíjaní zdravých sociálnych vzťahov. Spoločenský život je dôležitou súčasťou detského vývoja a môže byť zásadným faktorom v tom, ako dieťa zvláda stres. Podpora priateľských vzťahov, mimoškolských aktivít a záujmov pomáha deťom poskytnúť potrebné rozptýlenie a zároveň zlepšiť ich schopnosť ,,postaviť sa“ stresu. Rodičia by mali povzbudiť svoje deti, aby si našli čas na veci, ktoré ich bavia a uvoľňujú, a to aj v čase, keď sú školské povinnosti na prvom mieste.


Podpora duševného zdravia detí počas školského stresu je pre rodičov v dnešnom náročnom svete nevyhnutná. Škola prináša viacero výziev, od školského tlaku až po sociálne interakcie, a pre deti, hlavne v období dospievania, môže byť tento stres veľmi náročný. Rodičia by preto mali vytvárať bezpečné prostredie na komunikáciu, podporovať zdravý životný štýl a učiť deti  stratégie pre zvládanie týchto vecí. Tým môžu prispieť k ich emocionálnej stabilite a budovať odolnosť, ktorá im pomôže zvládať nielen školský stres, ale aj ďalšie životné výzvy. 


Psycholog Offline

Mgr. Anita Tanušková

Problémy so vzdelávaním

Najbližšie termíny: 19.10.2024

Problémy so vzdelávaním

Najbližšie termíny: 19.10.2024

Problémy so vzdelávaním

Najbližšie termíny: 21.10.2024


 

Ďalšie oblastí v podpore dieťaťa počas školského obdobia:


Emocionálna inteligencia dieťaťa

Jednou z ďalších dôležitých oblastí, ktorej by mali rodičia venovať pozornosť je emocionálna inteligencia dieťaťa. Hovoríme o schopnosti rozpoznávať, rozumieť a správne regulovať svoje emócie, ktorá je podstatná pri zvládaní stresu. Rodičia môžu deti viesť k tomu, aby sa naučili správne identifikovať svoje pocity, vedeli ich pomenovať a rozumieť tomu, prečo ich prežívajú. Keď dieťa pochopí, že je v poriadku ak sa cíti úzkostne, frustrovane či vystrašene, a že tieto emócie sú bežnou súčasťou života, je väčšia šanca, že bude schopné tieto emócie konštruktívne spracovávať.


Pravidelné strávený spoločný čas

Je ďalším dôležitým krokom k podpore duševného zdravia. Rodičia  majú často plné ruky práce, a je pre nich ľahké zanedbať spoločné chvíle strávené s deťmi. Avšak, kvalitne strávený spoločný čas, ktorý obom stranám prináša radosť je pre deti dôležitým zdrojom emocionálnej stability. Deti, ktoré majú pocit, že sú pre rodičov prioritou sa cítia viac chránené a sebavedomejšie v čase, keď sú vystavené stresu.


Aj neúspech je úspech

Normalizácia neúspechu a učenie detí, že chyby sú prirodzenou súčasťou života je skvelou stratégiou. Mnoho detí cíti obrovský tlak pri dosahovaní dokonalých výsledkov, čo výrazne zvyšuje ich úroveň stresu. Rodičia pomôžu tým, že budú zdôrazňovať hodnotu celého  procesu, nie len výsledku. Ak je z toho neúspech alebo chyba, je dôležité aj tak dieťa podporiť a ukázať, že takéto skúsenosti vedia byť hodnotné lekcie do budúcnosti. Rodičia by mali motivovať deti, aby sa sústredili na to, čo nové sa naučili, namiesto toho, čo im nevyšlo. Takto si deti budujú odolnosť voči neúspechom a schopnosť rýchlejšie sa z nich poučiť.


Sebavedomie dieťaťa

Rodičia by mali dbať na budovanie sebavedomia dieťaťa, keďže veľká časť stresu v škole pramení zo strachu z hodnotenia, či už zo známok, sociálneho porovnávania alebo očakávaní učiteľov. Môžu podporiť sebavedomie tým, že dieťaťu pripomínajú jeho silné stránky a oceňujú jeho úspechy, nielen v škole, ale aj v iných oblastiach života. Takéto pozitívne posilňovanie pomáha dieťaťu vytvárať pevnú sebaúctu, ktorá je účinnou ochranou pred nadmerným stresom. Ak sa dieťa cíti isté v seba a svoje schopnosti, ľahšie zvláda akademické výzvy.


Realistické očakávania

Rodičia by mali stanoviť realistické očakávania a vyvarovať sa nevedomému vytváraniu nadmerného tlaku. Tento tlak často pramení z túžby vidieť dieťa úspešné alebo zo strachu, že nevyužije svoj potenciál. Je však dôležité si uvedomiť, že každé dieťa má svoje vlastné schopnosti a nie všetky zvládnu rovnakým spôsobom náročné školské požiadavky. Rodičia by mali ukázať dieťaťu, že snaha a dosahovanie cieľov sú síce dôležité, ale nie je nutné byť vo všetkom perfektný. Takéto realistické očakávania môžu výrazne znížiť stres a naučiť deti, že občasné zlyhanie je súčasťou učenia.


Zdravá rovnováha

Na záver je dôležité zdôrazniť rovnováhu medzi prácou a oddychom. Školské vzdelanie je síce dôležité, ale deti tiež potrebujú čas na relaxáciu a zábavu. Rodičia by mali povzbudiť svoje deti, aby si našli záľuby a venovali sa aktivitám, ktoré ich tešia a pomáhajú im odbúrať stres. Takéto činnosti dodávajú deťom energiu a umožňujú im lepšie zvládať školské povinnosti. Vyvážený týždenný program, ktorý zahŕňa nielen učenie, ale aj čas na oddych a mimoškolské záujmy je pre ich duševné zdravie kľúčový.

 


Rodičia môžu významne podporiť duševné zdravie svojich detí počas školského stresu prostredníctvom otvorenej komunikácie, emocionálnej podpory a vytvárania zdravého životného štýlu. Pomoc pri organizácii času a zmiernenie tlaku tiež prispievajú k ich pohode. Tieto kroky môžu mať dlhodobý pozitívny vplyv a pomôžu deťom vybudovať zdravé návyky, ktoré budú prospešné aj v budúcnosti.

 





 

 

Práve ste čítali článok: Podpora duševného zdravia detí, v období školského stresu: Čo môžu rodičia urobiť?  

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

Pokračovať v čítaní

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Autor: psychologická poradňa | Tipy pre rodičov ako hovoriť s deťmi o sexeSex a sexualita sú témy, ktoré sú vo väčšine spoločnosti tabu. Hovoriť s deťmi o sexe môže byť pre rodičov náročné, ide však o konverzáciu, ktorú je dôležité viesť so svojimi deťmi. Ako a kedy je najvhodnejší čas začať sa rozprávať so svojimi deťmi o sexe a sexualite? Komunikácia je základom Medzi najdôležitejšie veci v...

Pokračovať v čítaní

Časopis Mojráček: Prvé vydanie ZADARMO

Časopis Mojráček: Prvé vydanie ZADARMO

S postavičkou Mojráčka sa už nejaký čas stretávate na našom blogu. Sme nadšení, že vám môžeme oznámiť veľkú novinku. Práve sme vydali prvé číslo nášho nového časopisu pre deti a rodičov – MOJRÁČEK v slovenskom jazyku. Tento časopis bude vychádzať pravidelne 4x do roka a obsahuje vybrané príbehy pre deti, tipy pre rodičov a ešte niečo navyše.MOJRÁČEK vznikol z lásky k deťom, túžby podporovať ich aj ich rodičov. Je to spoločník, ktorý vás pr...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať