Partner je závislý na alkohole, ako mu môžem pomôcť?

https://www.blog.mojra.sk/post/555

V úvode by sme si veľmi stručne vysvetlili, čo je alkohol a ako vzniká závislosť na alkohole.


Alkohol je nebezpečná droga, na ktorej máme zo všetkých návykových látkach najviac závislých ľudí. Nebezpečenstvo alkoholu spočíva okrem iného v tom, že je v našej Slovenskej aj Českej spoločnosti spájaný s najrôznejšími spoločenskými udalosťami, ako sú narodeniny, svadby, Vianoce, Nový rok a podobne. Všetky tieto faktory prispievajú k tomu, že máme tendenciu brať alkohol ako niečo normálne, čo je spojené s oslavou, príjemným stretnutím s priateľmi a rodinou, či oslavou životného úspechu. Problém alkoholu je, že je to návyková látka, a niektorí ľudia majú zvýšenú predispozíciu stať sa na alkohole závislí. Čím skôr dieťa/mladý človek ochutná alkohol, čím väčšie množstvo alkoholu vypije a čím viac príjemných skúseností s alkoholom zažije, tým je väčšia pravdepodobnosť, že aj v prípade životných problémov bude po alkohole siahať a má väčšiu šancu stať sa závislým na alkohole. Okrem uvedených faktorov sú dôležité aj osobnostné vlastnosti a genetika, ktoré prispievajú k vzniku závislosti na alkohole. Avšak, aj bez genetickej predispozície - alkoholizmus v rodine, výchovy - alkohol ako súčasť rodinných a spoločenských udalostí, sa môže stať človek, ktorý pravidelne vyhľadáva alkohol, na ňom závislý.

 

Ako zistím, že má môj partner/partnerka problém s alkoholom?

 Problém s alkoholom vzniká, pokiaľ už nie je neškodným pomocníkom na uvoľnenie, ale keď sa stáva potrebou, lepšie povedané, keď Váš partner potrebuje alkohol stále častejšie, keď ho nemá je podráždený a snaží sa alkohol získať za každú cenu, postupne dochádza ku klamstvám a tajnému pitiu. Závislý svoje pitie bagatelizuje a hľadá výhovorky, prečo vypil, často zvaľuje vinu na partnera, ktorý si začína všímať, že sa tu črtá problém s alkoholom. Postupne dochádza k stále častejšiemu pitiu a striedaniu období, keď nepije a keď závislý partner či partnerka pije. Správanie a aj osobnosť alkoholika sa mení, stáva sa depresívny, uzavretý, niekedy aj agresívny, obmedzuje sociálne kontakty, až dochádza k tzv. alkoholcentrickému správaniu, čo znamená, že celé jeho správanie sa točí okolo získania alkoholu, pitia a postupne záľuby, priatelia, práca a rodina idú na vedľajšiu koľaj. Takáto zmena trvá istý čas, väčšinou sú to mesiace až roky aktívneho pitia alkoholu.

 


Ako môžem pomôcť závislému partnerovi/partnerke?

 Alkoholizmus je choroba, na jej liečenie je potrebná adekvátna liečba. Alkoholizmus nezmizne len tak, alkoholik nedokáže prestať piť sám od seba, lebo je to choroba, ktorá spôsobuje zmeny aj v mozgu. Pri užívaní alkoholu sa aktivizuje centrum odmeny v mozgu a pri vysadení alkoholu dochádza k veľkému baženiu, túžbe po alkohole, ktorú odborne nazývame craving. Navyše, závislosť na alkohole a rovnako aj na iných drogách, je celoživotné ochorenie, ktoré sa nedá úplne vyliečiť, dá sa však abstinovať, čo znamená úplne sa vzdať alkoholu. Existuje aj možnosť kontrolovaného pitia alkoholu, ale to zvládne naozaj malé percento závislých, a väčšina z nich sa po čase vráti k pitiu alkoholu ako predtým.

 

Nakoľko je alkoholizmus ťažká a nevyliečiteľná choroba, je potrebná adekvátna pobytová liečba v psychiatrickej liečebni, ktorá sa venuje liečbe závislostí. Ani samotné absolvovanie liečby neznamená nutne úspech, pokiaľ alkoholik nie je rozhodnutý, že chce s pitím prestať, a pokiaľ nie je pripravený zmeniť svoj životný štýl na abstinentský. Pri takejto veľkej životnej zmene je veľmi dôležitá podpora rodiny, priateľov, hlavne partnera. Niektoré psychiatrické liečebne poskytujú aj rodinnú terapiu, ktorú je vhodné absolvovať, aby aj partner alkoholika lepšie pochopil, čo je alkoholizmus a dokázal mu byť nápomocný v abstinencii. Dôležitá je suchá domácnosť, čo znamená nedržať alkohol doma a rodinné oslavy úplne bez alkoholu, aspoň na začiatku abstinencie, pretože samotný pohľad na alkohol, alebo jeho vôňa, môžu viesť k silnému cravingu, ktorý závislý nemusí zvládnuť a môže po alkohole siahnuť.

 

Aj po absolvovaní liečenia je dôležité pokračovať v doliečovaní, ideálne na stretnutiach klubu Abstinujúcich alkoholikov, ktoré prebiehajú v každom väčšom meste a na ktorých sa stretávajú dlhoroční abstinujúci alkoholici so začínajúcimi a môžu im svojim príkladom, radami a usmerneniami pomôcť zmeniť životný štýl. Tieto kluby môžu navštevovať so závislými aj ich partneri, organizujú rôzne oslavy bez alkoholu, čo môže byť pre začínajúceho abstinujúceho alkoholika veľmi podporné v tom, že spozná ľudí, ktorí abstinujú a dokážu sa baviť a užívať si život bez alkoholu.

 

Partner alkoholika je vo veľmi náročnej situácii, pokiaľ svojho partnera  miluje, ale je nutné si uvedomiť, že bez ohľadu na to, aká silná je Vaša láska, nestretla som sa s tým, že by niekto dlhodobo abstinoval kvôli partnerovi alebo deťom. Väčšinou sú to iba krátke pokusy o abstinenciu, lebo závislosť nie je len chuť na alkohol, ale vážne ochorenie. Navyše, v každých potravinách sa dá alkohol kúpiť. Pokiaľ chcete naozaj pomôcť Vášmu závislému partnerovi/partnerke, podporte ho v tom, aby šiel na liečenie a pomôžte mu zmeniť životný štýl Vašej domácnosti na abstinentský. Bez dostatočnej motivácie, podpory najbližších, a odhodlania, bude závislosť takmer vždy ťahať za dlhší koniec.

 



Autor: Mgr. Jitka Kneslová, psychologička online poradny MOJRA







Práve ste čítali článok: Partner je závislý na alkohole, ako mu môžem pomôcť?                                                                                                                                                                  

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či ze...

Pokračovať v čítaní

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | Sociálne média | Sociálne siete | Ako využiť sociálne médiá vo svoj prospechSociálne médiá sa stali každodennou súčasťou našich životov. Platformy ako Facebook, Instagram, Twitter a Tik Tok sú známe po celom svete a ovplyvňujú nielen naše každodenné činnosti, ale aj naše myslenie, správanie a celkové duševné zdravie. Sociálne siete ponúkajú množstvo výhod, ako je možnosť udržiavať kontakt s priateľmi a rodinou, zdie...

Pokračovať v čítaní

Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

Autor: psychologická poradňa | Závislosť žien na alkohole | Ako pomôcť alkoholičke | Podpora pre ženy s alkoholovou závislosťouAlkohol môžeme považovať stále za drogu číslo jeden. O závislosti na alkohole sa hovorí podľa môjho názoru naďalej veľmi málo. Dôsledky alkoholu na chorobnosť ľudí sú neporovnateľne horšie ako pri iných závislostiach. Alkoholizmus môžeme radiť na tretie miesto medzi príčiny úmrtia, hneď po kardiovaskulárnych a o...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať