(NE)Chcem, ale musím… Dočasná strata motivácie, alebo už syndróm vyhorenia?

https://www.blog.mojra.sk/post/467

Slovo motivácia pochádza z latinského slova motus, čiže „pohyb“. Zjednodušene povedané, ide o stav pripravenosti ku konkrétnej akcii. Keď sme motivovaní, vykonávame dané činnosti tak, aby viedli ku konkrétnym výsledkom a k dosiahnutiu predpokladaných cieľov. Lenže niekedy sa jednoducho dostaneme do situácie, keď sa výsledky nedostavia a aj to, čo nás predtým bavilo sa zmení na nútené zlo…

 

Ak dôjde motivácia…

So stratou motivácie sa môže stretnúť ktokoľvek z nás. Počiatočné nadšenie z novej práce neskôr strieda sklamanie. Na začiatku sa každý snaží odvádzať svoju prácu čo najlepšie, túži po úspechu a sebarealizácii, ale potom sa niečo zvrtne a motivácia je fuč. Prácu už berieme iba ako povinnosť, zistíme, že naše počiatočné predstavy boli iné. Profesionálne správanie sa vytráca a z každodenného vstávania sa preto stáva povinnosť najmä kvôli potrebe platiť účty.



Strata motivácie sa môže objaviť aj u ľudí, ktorí majú na prvý pohľad prácu snov, ale sú pod neustálym stresom. Aj oni sa môžu jedného dňa prebudiť bez energie a zapálenia.

 

Ako bojovať so stratou motivácie?

Ukážme si teraz spôsoby, ako opäť získať stratenú motiváciu.

 

  • Pripomeňte si svoje ciele – cesta k vytýčenému cieľu môže byť niekedy monotónna a nudná, preto je dôležité si dané ciele a to, čo vás čaká, po ich dosiahnutí, neustále pripomínať. Nezabúdajte, prečo ste začali!
  • Nájdite zmysel – odpovedzte si na tieto zásadné otázky, a to: Aký má zmysel to čo robím a prečo je to pre mňa také dôležité? Takmer vždy nájdete nejaký dobrý dôvod, prečo to stojí za to. Stačí sa chvíľku zamyslieť a bez ohľadu na to čo robíte, vždy hľadajte pozitíva.
  • Inšpirujte sa – sledujte inšpiratívne videá, hľadajte inšpiráciu v motivačných knižkách, počúvajte obľúbenú hudbu, ktorá vás nakopne, alebo sa inšpirujte príbehmi ľudí, ktorí niečo v živote dosiahli.
  • Oddýchnite si – sebazdokonaľovanie a úspech si vyžadujú nutnú dávku úsilia a sústredenia. Nezabúdajte ale na odpočinok. Venujte svoj čas niečomu, čo nemá nič spoločné s vaším cieľom, tým si prečistíte myseľ a zaujmete určitý odstup. Presvedčíte sa o tom, že po tejto pauze vaša motivácia znovu vzrastie a možno vám prinesie aj nové nápady na dosiahnutie vášho cieľa.
  • Zmeňte svoju rutinu – skúste z času na čas urobiť niečo inak, aj obyčajná zmena prístupu k danej veci, môže viesť k zachovaniu motivácie. Nevzdávajte sa pri prvých zlyhaniach, ani keď zatiaľ nevidíte výsledky.
  • Odmeňte sa – nezabudnite sa pravidelne odmeňovať za vaše úsilie


Príznak syndrómu vyhorenia?

Strata motivácie býva jedným z príznakov syndrómu vyhorenia. S týmto pojmom sa v poslednej dobe stretávame pomerne často. Syndróm vyhorenia sa môže prejaviť aj u úplne psychicky zdravých ľudí.


 


Neustály rozvoj spoločnosti si často vyberá svoju daň, a to najmä na psychike ľudí. Vzrastajúce nároky v práci, stereotyp, tlak okolia, stres a nedostatočné ocenenie…

História syndrómu vyhorenia siaha do ďalekej minulosti, rozšíril sa s rozvojom práce, ale prvýkrát bol tento psychický stav popísaný až v roku 1974 americkým psychoanalytikom H. Freudenbergerom v článku Staff burnout. Pôvodne sa toto označenie používalo v spojení s narkomanmi, až neskôr sa začalo viazať k ľuďom s vysokým pracovným nasadením. Vyčerpanie tela aj duše…


Syndróm vyhorenia (angl. burnout) je duševný stav, prejavujúci sa úplným citovým, fyzickým aj psychickým vyčerpaním. Objavuje sa najmä u profesií, ktoré sú zamerané na prácu a kontakt s ľuďmi, pričom pracovník nie je za svoju prácu adekvátne ohodnotený ako zo strany zamestnávateľa, tak aj okolia. Hlavným znakom syndrómu vyhorenia je chronický stres, ktorý pramení z profesijného nedocenenia a ďalších osobných problémov.

 

Fázy syndrómu vyhorenia:

  1. Počiatočné nadšenie pri nástupe do práce má človek veľké, až nerealistické očakávania, srší nadšením, pracuje čo najlepšie a často nadčas na úkor svojho osobného života.
  2. Obdobie stagnácie – prvotné nadšenie poľavilo, jedinec zľavuje z nárokov na seba samého, opäť sa začína venovať svojim mimopracovným záujmom.
  3. Obdobie frustrácie – jedinec sa začína zamýšľať nad efektivitou svojej práce, nastávajú prvé prekážky a spory s nadriadenými aj klientmi, objavujú sa náznaky psychických a fyzických ťažkostí.
  4. Obdobie apatie – táto etapa prichádza po dlhotrvajúcom období frustrácie, práca je v tomto bode vnímaná len ako zdroj obživy, jedinca obťažujú akékoľvek navrhované inovácie, neprijíma prácu nadčas, práca s klientmi a rozhovory s kolegami sú pre neho obťažujúce. V tejto fáze sa často objavuje tzv. HH-syndróm (z angl. Helplessness&Hopelessness) prejavujúci sa beznádejou a bezmocnosťou.
  5. Obdobie vyhorenia – v poslednej fáze sa objavujú pocity úplného vyčerpania, práca pre jedincov stráca zmysel, stráca všetko nadšenie.

 

Problém robotníkov aj manažérov…

Burnout môže postihnúť kohokoľvek, kto vykonáva stále sa opakujúcu činnosť, najmä osoby pracujúce v profesiách, kde je hlavnou náplňou práce pomoc druhým ľuďom a kontakt s nimi (zdravotnícky personál, učitelia, psychológovia, policajti, sociálni pracovníci, právnici, novinári, manažéri, pracovníci infoliniek a ďalšie).


Hlavným dôvodom vzniku syndrómu vyhorenia je nenaplnenie profesných ideálov, strata motivácie a neschopnosť hovoriť NIE, čo logicky vyústi v to, že nie je možné splniť všetky svoje záväzky. Okrem vzťahu človeka k práci sa na rozvoji syndrómu vyhorenia podieľajú aj jednotlivé osobnostné sklony, napr. osamelosť, problematické rodinné zázemie, prehnaný a naivný optimizmus, perfekcionizmus, sklony k workoholizmu, precitlivenosť.

Ako sa vyhorenie prejavuje?

Syndróm vyhorenia sa odráža ako na psychickom, tak fyzickom zdraví človeka. Rovnakou mierou má negatívne dopady na medziľudské vzťahy.


Psychické prejavy:

  • strata pracovného nasadenia, nadšenia
  • pocity sklamania
  • nechuť naďalej vykonávať prácu
  • depersonalizácia (pocit vyvlastnenia, oddelenia či odcudzenia sa od vlastného ja, telesného vnímania, emócií, takže si človek pripadá sám sebe cudzí)
  • zabúdanie, problémy so sústredením
  • pocity bezmocnosti, beznádeje
  • depresie, úzkosti, dysfória
  • agresivita
  • sklon k alkoholizmu a iným závislostiam


Fyzické prejavy:

  • svalové napätie
  • vysoký krvný tlak
  • náchylnosť k chorobám
  • problémy s kardiovaskulárnym systémom
  • dýchacie ťažkosti
  • nechutenstvo, tráviace ťažkosti
  • únava, nespavosť, poruchy spánku


Medziľudské vzťahy:

  • cynizmus, ľahostajnosť k ľuďom
  • pribúdajúce konflikty s klientmi, kolegami, nadriadenými aj v súkromí
  • dlhodobo nízka pracovná výkonnosť
  • obmedzenie kontaktu s klientmi aj kolegami

 

Dôležitá je prevencia

Ak chcete predchádzať syndrómu vyhorenia, je dôležité vybudovať si zdravý postoj k práci. Tá by sa nemala stať jediným zmyslom života. Podstatou je vedieť pasívne aj aktívne odpočívať, budovať kvalitné medziľudské vzťahy, mať okolo seba fungujúcu rodinu, priateľov, prípadne aj kolegov, ktorí vedia počúvať. Zo strany zamestnávateľa je dôležité klásť dôraz na dostatočnú podporu a ocenenie zamestnancov, vytvárať rôzne workshopy, podporovať kolektívnu prácu a i.

 

Vyhorel/a som! Čo teraz? 

Burnout nie je v súčasnej dobe považovaný za psychickú chorobu, nemá štandardizované a oficiálne uznané kritériá, čím je značne obmedzená jeho diagnostika. Najčastejšou používanou metódou sú dotazníkové výskumy, v Slovenskej republike sa ako jediná štandardizovaná metóda určenia syndrómu vyhorenia používa tzv. Shirom Melamedova škála vyhorenia.


Rovnako ako pri iných „poruchách“ aj tu hrá podstatnú úlohu včasná liečba, ideálne už v období stagnácie. Pokiaľ včas podchytíte príznaky burnoutu môže byť riešením zmena zamestnania či pozícia v práci. Keďže však ide o dlhý proces, kedy si často jedinec problém uvedomí až pri jeho samotnom vygradovaní, je najlepším riešením zveriť sa do starostlivosti psychológa.


Pod odborným vedením sa zameriate na zmenu prístupu k práci aj k sebe samému, na zmenu životosprávy, nastavenie si reálnych hraníc. Cieľom terapie je tiež naučiť klienta relaxovať, odpočívať a venovať sa svojim záujmom. Každý psychológ volí iné spôsoby liečby, veľmi úspešná je kognitívna behaviorálna terapia, logoterapia a ďalšie. Okrem práce s osobnosťou klienta je tiež dôležité odstránenie akútnych problémov ako sú depresie, samovražedné tendencie.



Nižšie nájdete psychológov, ktorí sa zaoberajú syndrómom vyhorenia a sú pripravení vám pomôcť:


Syndróm vyhorenia

Najbližšie termíny: 18.10.2024

Psycholog Online

BA. Irfan Darcan

Syndróm vyhorenia

Najbližšie termíny: 18.10.2024

Syndróm vyhorenia

Najbližšie termíny: 18.10.2024







Práve ste čítali článok: (NE)Chcem, ale musím… Dočasná strata motivácie, alebo už syndróm vyhorenia?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Na hranici pekla: Kombinácia depresie a hraničnej poruchy osobnosti (BPD)

Na hranici pekla: Kombinácia depresie a hraničnej poruchy osobnosti (BPD)

Autor: psychologická poradňa | symptómy hraničnej poruchy osobnosti | tipy psychológa | život s hraničnou poruchou a depresívnymi epizódami“Je to také bežné, že sa to môže stať komukoľvek z nás. Problémom však je, že nikto o tom nechce hovoriť.”  Ruby Wax Depresia a hraničná porucha osobnosti (BPD) patria medzi dve veľmi závažné psychické poruchy, ktoré často spolunažívajú, pričom ich kombinácia vedie k výraznému zhoršeniu kvali...

Pokračovať v čítaní

Ekonomická neistota a ako ju zvládať

Ekonomická neistota a ako ju zvládať

Autor: psychologická poradňa | Podpora pri zvládaní stresu| konkrétné stratégie psychológa Pojem ,,ekonomická neistota“ je dnes čoraz bežnejším javom a stáva sa neoddeliteľnou súčasťou života v modernom svete. Nestabilita na finančných trhoch, rastúca inflácia, zvyšujúce sa náklady na bývanie a každodenné potreby, obavy o stratu svojho zamestnania, ako aj globálne udalosti, napríklad finančné krízy môžu vyvolať stres a úzkosť. Ekonomické nap...

Pokračovať v čítaní

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či ze...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať