Na hranici pekla: Kombinácia depresie a hraničnej poruchy osobnosti (BPD)

https://www.blog.mojra.sk/post/694

Autor: psychologická poradňa | symptómy hraničnej poruchy osobnosti | tipy psychológa | život s hraničnou poruchou a depresívnymi epizódami


“Je to také bežné, že sa to môže stať komukoľvek z nás. Problémom však je, že nikto o tom nechce hovoriť.”  Ruby Wax

 

Depresia a hraničná porucha osobnosti (BPD) patria medzi dve veľmi závažné psychické poruchy, ktoré často spolunažívajú, pričom ich kombinácia vedie k výraznému zhoršeniu kvality a celkového života pacienta. Tieto dve poruchy majú určité spoločné črty, avšak každá z nich prináša aj jedinečné výzvy, ktoré výrazne ovplyvňujú život pacienta. Vzťah medzi depresiou a BPD je zložitý a často neprehľadný, čo značne sťažuje správnu diagnostiku a následnú liečbu pacienta.

 

Čo ale vieme o týchto dvoch poruchách?

Depresia

Depresia patrí nepochybne medzi najrozšírenejšie psychické poruchy, ktorá sa typicky prejavuje dlhotrvajúcim pocitom hlbokého smútku, beznádeje a stratou záujmu o aktivity, ktoré predtým prinášali človeku radosť a uspokojenie. Tento stav výrazne ovplyvňuje celkovú kvalitu života a môže sa prejaviť aj na fyzickom zdraví. Pacienti s depresiou často trpia chronickou únavou, bolesťami, ktoré nemajú zjavnú fyzickú príčinu, poruchami spánku, ako sú nespavosť alebo naopak nadmerná spavosť, a zmenami v chuti do jedla, ktoré vedú k neplánovanému priberaniu alebo chudnutiu. Depresia môže byť spôsobená kombináciou biologických, genetických a environmentálnych faktorov. Genetika hrá dôležitú úlohu, keďže má rodinnú predispozíciu a osoby s rodinnou anamnézou depresie majú vyššie riziko jej vzniku. Biologické faktory môžu zahŕňať nerovnováhu neurotransmiterov, ako sú serotonín, dopamín, a hormonálne zmeny. Rovnako aj psychologické faktory, ako sú osobnostné črty, či prekonané traumy a chronický stres, tiež prispievajú k rozvoju depresie.


Táto porucha môže mať rôzne formy a intenzity. V prípade epizodickej depresie, sa objavujú silné, ale časovo ohraničené epizódy, ktoré trvajú aj niekoľko týždňov až mesiacov. Po ich odznení môže dôjsť k úplnému alebo čiastočnému návratu osoby do bežného fungovania, hoci riziko recidívy ostáva vysoké. Chronická depresia, ktorú poznáme tiež aj ako dystýmia, má menej intenzívne, no pretrvávajúce symptómy, ktoré môžu trvať aj roky. Pacienti s touto formou depresie často pociťujú, že ich stav je „normálny,“ čo komplikuje včasnú diagnostiku a celkovú liečbu, pretože symptómy sú menej nápadné, no rovnako zničujúce. Depresia môže byť spojená aj so zmenami v mozgových štruktúrach a funkciách, vrátane zníženej aktivity v oblasti mozgu zodpovednej za reguláciu nálady a rozhodovania sa. Tieto biologické faktory, spolu s genetickými predispozíciami a environmentálnymi stresormi, ako sú chronický stres, trauma alebo dlhodobé sociálne izolácie, môžu prispievať k rozvoju depresie.


Liečba depresie zahŕňa kombináciu psychoterapie a medikácie. Kognitívno-behaviorálna terapia, je jednou z najúčinnejších foriem psychoterapie pre depresiu. Táto terapia pomáha pacientom identifikovať a zmeniť negatívne myšlienkové vzory. Antidepresíva, sú často predpisované na zlepšenie chemickej rovnováhy v mozgu. Dôležitá je aj podpora životného štýlu, vrátane pravidelného cvičenia, zdravej výživy a udržiavania sociálnych kontaktov, ktoré rozhodne pozitívne vplývajú na priebeh depresie.

 

Hraničná porucha osobnosti (BPD)

Hraničná porucha osobnosti (Borderline personality disorder) je závažné psychiatrické ochorenie, ktoré sa vyznačuje výraznou nestabilitou v oblasti medziľudských vzťahov, sebapoňatia a emocionálnej regulácie. Pacienti trpiaci BPD často prežívajú intenzívne, ale rýchlo sa meniace emócie, ktoré vedú k častým zmenám nálad a impulzívnemu správaniu. Takáto emocionálna nestabilita sa potom prejavuje vo forme silného strachu z opustenia, čo vedie k extrémnym reakciám vo vzťahoch, akými môžu byť výbuchy nálad, hnevu či extrémna žiarlivosť. V niektorých prípadoch dokonca nastane aj náhle prerušenie kontaktu s blízkymi. Osoby trpiace BPD pociťujú hlbokú vnútornú prázdnotu a bojujú s neistou alebo nestálou identitou, čo značne ovplyvňuje ich rozhodnutia, ambície a konečný pocit sebahodnoty. Táto neistota prispieva k rizikovému správaniu, ktoré zahŕňa sebapoškodzovanie, samovražedné myšlienky či pokusy o samovraždu.


Príčiny BPD môžu byť spojené kombináciou genetických predispozícií a vplyvov prostredia, ako sú aj traumy z detstva, zanedbávanie alebo zneužívanie v mladom veku. Tieto faktory môžu ovplyvniť vývoj mozgu človeka a narušiť normálnu schopnosť regulovať emócie a zvládať stres.


Liečba BPD si vyžaduje dlhodobý a komplexný prístup. Dialektická behaviorálna terapia je považovaná za najúčinnejšiu formu psychoterapie pri BPD, pretože sa zameriava na rozvoj zručností potrebných pre reguláciu emócií, zlepšenie medziľudských vzťahov a zvládanie krízových situácií. Kognitívno-behaviorálna terapia môže tiež pomôcť tým, že pacientom umožní identifikovať a zmeniť škodlivé myšlienkové vzorce a ich správanie.


Okrem psychoterapie bývajú niekedy aj predpísané lieky, a to najmä vtedy, ak sa u pacientov vyskytujú komorbidné stavy, ako je spomínaná depresia alebo úzkostné poruchy. Stabilizátory nálady, antipsychotiká alebo antidepresíva môžu byť použité na zmiernenie niektorých symptómov, hoci lieky samotné zvyčajne nepostačujú na liečbu BPD.

 

Komorbidita alebo spolunažívanie týchto dvoch ochorení:

Kombinácia depresie a hraničnej poruchy osobnosti je v klinickej praxi pomerne častá a predstavuje výraznú výzvu v liečbe pacienta. Výskumy ukazujú, že až 70 % pacientov s BPD počas svojho života zažije aj depresívnu epizódu. Komorbidita týchto dvoch porúch je spojená s veľmi vážnymi následkami, ako je zvýšené riziko samovraždy, intenzívnejšie emocionálne ťažkosti a celkovo nepriaznivejšia prognóza.


Jedným z hlavných dôvodov komorbidity týchto dvoch porúch môže byť emocionálna dysregulácia, čiže nesprávna regulácia a zvládanie svojich emócií, ktorá je typická pre pacientov s BPD. Pacienti s touto poruchou majú sklon k prežívaniu extrémnych emócií, čo ich robí zraniteľnejšími voči vzniku depresie. Napríklad, pocit opustenia alebo nepochopenia môže vo veľkej miere u týchto pacientov vyvolať depresívnu epizódu. Okrem toho, chronické problémy v medziľudských vzťahoch a neisté sebapoňatie môžu viesť k pretrvávajúcemu pocitu zúfalstva a beznádeje, ktoré sú charakteristické pre depresívne stavy.


Kombinácia depresie a BPD má niekoľko závažných následkov. Pacienti trpiaci touto komorbiditou často vykazujú zvýšené riziko samovražedného správania a sebapoškodzovania. Liečba býva komplikovanejšia a vyžaduje si dlhší čas. Kombinácia týchto dvoch porúch spôsobuje ťažkosti v medziľudských vzťahoch, či už je to v rodine, na pracovisku alebo v romantických partnerstvách, čo môže ďalej prehlbovať pocity izolácie, beznádeje a opustenia.


Poruchy osobnosti

Najbližšie termíny: 18.10.2024

Poruchy osobnosti

Najbližšie termíny: 19.10.2024

Poruchy osobnosti

Najbližšie termíny: 19.10.2024


Čo pomáha ?

Vyhľadanie odbornej pomoci je prvým a dôležitým krokom pri zvládaní týchto psychických porúch. Pacienti by mali začať najskôr návštevou svojho všeobecného lekára alebo priamo psychiatra, ktorý vykoná potrebné diagnostické vyšetrenia a zváži pre pacienta vhodnú liečbu. Psychoterapia je základným pilierom pri liečbe oboch porúch. V prípade BPD sa najlepšie výsledky dosahujú prostredníctvom dialektickej behaviorálnej terapie, ktorá je zameraná na zlepšenie schopnosti zvládania emócií a na zníženie impulzívneho správania. Pri depresii sa často využíva kognitívno-behaviorálna terapia, ktorá pomáha pacientom rozpoznať a meniť negatívne myšlienkové vzorce.


Medikamentózna liečba býva tiež významnou súčasťou terapie, najmä pri riešení depresie. Pacientom sa predpisujú antidepresíva, ako sú selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu (hormónu šťastia), ktoré zmierňujú príznaky depresie. Účinnosť týchto liekov môže byť však u pacientov s BPD variabilná. V takýchto prípadoch je nutné aby sa liečba pravidelne sledovala a prispôsoboval sa liečebný plán podľa individuálnych potrieb pacienta.


Podporné skupiny sú rovnako dobrou voľbou, pretože poskytujú pacientovi bezpečný priestor na zdieľanie skúseností a pocitov s ostatnými, ktorí čelia rovnakým problémom. Vieme, že výrazne pomáha pravidelné cvičenie, vyvážená a zdravá strava, či dostatočný spánok. Je zásadné, aby pacienti mali podporu hlavne zo strany rodiny a blízkych priateľov, ktorí im pomôžu prekonať ťažké obdobia a povzbudia ich v liečbe.Začiatok formulára

Spodná časť formulára

 



Ako sme uviedli už vyššie v článku, tieto dve poruchy osobnosti sú naozaj veľmi závažné psychiatrické ochorenia. Pacienti trpiaci jednou, alebo aj oboma poruchami naraz čelia veľkým výzvam v ich každodennom živote. Stále však existuje nádej na zlepšenie a skvalitnenie ich osobného života. Je dobré ak sa hneď pri prvých príznakoch poruchy vyhľadá odborná pomoc. Včasné vyhľadanie pomoci a správna diagnostika porúch, môže výrazne zmierniť symptómy u pacientov a znížiť tak riziko komplikácií a samovražedných sklonov.


Podpora zo strany rodiny a priateľov, ako aj zapojenie do podporných skupín, je pre pacientov nielen s BPD, ale aj s depresiou nesmierne užitočná. Pravidelná psychoterapeutická intervencia a stabilné prostredie môžu vytvárať lepšiu prognózu a pomôcť pacientom dosiahnuť väčšiu kontrolu nad svojimi emóciami a správaním, a vrátiť ich aspoň z časti do normálneho života.

 





 

Práve ste čítali článok: Na hranici pekla: Kombinácia depresie a hraničnej poruchy osobnosti (BPD)

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ekonomická neistota a ako ju zvládať

Ekonomická neistota a ako ju zvládať

Autor: psychologická poradňa | Podpora pri zvládaní stresu| konkrétné stratégie psychológa Pojem ,,ekonomická neistota“ je dnes čoraz bežnejším javom a stáva sa neoddeliteľnou súčasťou života v modernom svete. Nestabilita na finančných trhoch, rastúca inflácia, zvyšujúce sa náklady na bývanie a každodenné potreby, obavy o stratu svojho zamestnania, ako aj globálne udalosti, napríklad finančné krízy môžu vyvolať stres a úzkosť. Ekonomické nap...

Pokračovať v čítaní

Digitálny detox: Tipy a stratégie pre efektívne obmedzenie času stráveného online

Digitálny detox: Tipy a stratégie pre efektívne obmedzenie času stráveného online

Autor: psychologická poradňa | Digitálny detox | konkrétné stratégie psychológa V dnešnej modernej dobe sa stala téma ,,digitálny detox“ neoddeliteľnou súčasťou, keďže technológie hrajú kľúčovú úlohu v našom každodennom živote. Aj keď je pravdou, že internet, sociálne médiá a smartfóny prinášajú množstvo výhod, ich nadmerné používanie má škodlivý vplyv na naše fyzické aj duševné zdravie. Práve preto je digitálny detox, alebo teda ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať