Mojráček: Vysoké nároky na dieťa

https://www.blog.mojra.sk/post/656

Autor: Psychologická poradňa | Ako zdravo motivovať deti k výkonu? Čo funguje a čo nie? Ako k tejto téme pristupovať? Aké sú následky príliš vysokých nárokov rodičov?


Mojráček si v tomto školskom roku volil povinne voliteľný predmet. Rozhodol sa pre biológiu. Na seminár chodí s deťmi z vedľajšej triedy. Hneď po prvých hodinách ho zaujal jeden chlapec, Pavol, ktorý vždy chodil perfektne pripravený, vždy sa hlásil ako prvý a na všetko vedel odpovedať. Jedného dňa po seminári išiel Pavol za pani učiteľkou, chvíľu sa s ňou rozprával na chodbe a nikomu zo spolužiakov neuniklo, že mal pri tom slzy v očiach. Pani učiteľka mu niečo povedala, čo, to Mojráček nepočul, a potom odišla do zborovne. Pavol zostal na chodbe sám, len tak tam stál a plakal. Mojráček chvíľu premýšľal, či má Pavla nechať na pokoji, ale napokon mu to nedalo a išiel za ním. Spýtal sa ho, čo sa deje a či mu môže nejako pomôcť? Pavol neodpovedal, len s plačom krútil hlavou a nevedel sa upokojiť. Po chvíli predsa len podal Mojráčkovi test, ktorý v ten deň písali na seminári. Mojráček videl, že z neho Pavol dostal 1-. „Jé-é,“ vyhŕkol Mojráček, „ty máš najlepšiu známku v triede! Pozri, ja som dostal za 3, a to len tak-tak.“ Pavol namiesto toho, aby sa usmial, začal plakať ešte viac. Mojráček nechápal, čo sa deje. Veď ten test bol naozaj ťažký a nikto okrem Pavla z neho nedostal lepšiu známku ako trojku.


Po chvíli sa Pavol trochu upokojil a povedal: „To vôbec nie je super! Veď to nie je jednotka! A ja vždy dostávam jednotky...“ Potom Mojráčkovi prezradil, že pani učiteľku prosil, aby si ten test mohol opraviť. Ona mu však povedala, že známka 1- nie je známka, ktorú by bolo potrebné opravovať, a že mu dátum opravy jednoducho nevypíše. „Čo budem teraz robiť? Ako to len poviem rodičom?“ vzdychal Pavol ďalej. Mojráček nechápal, čo sa to tu deje, veď predsa Pavol nedostal päťku, aby sa bál, čo na to povedia rodičia. Snažil sa Pavlovi dohovoriť, vysvetľoval mu, že jeho rodičia budú určite radi, že dostal najlepšiu známku v triede. Pavol však len vyskočil ako čertík z krabičky a začal hystericky kričať, že to Mojráček nechápe, že mu otecko povedal, že ak dostane horšiu známku ako jednotku, tak z neho nikdy nič nebude, a už vôbec nie lekár, ktorým sa chcel stať. Vzápätí utiekol na záchod a nechal začudovaného Mojráčka stáť na chodbe samého.


Mojráčka Pavlov výbuch naozaj prekvapil. Chvíľu nechápal, čo sa deje. Potom sa však rozhodol, že to nenechá len tak a išiel za Pavlom. Ten ešte stále plakal na záchode a nariekal, že nemôže ísť domov, keď dostal takú zlú známku, že jeho rodičia budú sklamaní. Mojráček Pavlovi ponúkol, že môže ísť k nemu domov a potom vymyslia, čo ďalej. Cestou sa Pavol konečne upokojil a ospravedlňoval sa za to, že na Mojráčka na chodbe kričal. Rozprávali sa o tom, že Pavol nemá žiadnych kamarátov ani krúžky, pretože na to nemá čas, musí sa doma stále len učiť, aby nedostal zlé známky.


Doma Mojráček všetko vyrozprával svojej mamičke, ktorej bolo Pavla veľmi ľúto. Uvarila chlapcom kakao, pripravila im sušienky a poslala ich hrať sa do Mojráčkovej izby. Potom zavolala Pavlovým rodičom, aby sa o neho nebáli, že je u nich. Porozprávala im všetko, čo jej Mojráček povedal. Dokonca aj to, že sa Pavol bojí ísť domov. Do hodiny si po Pavla prišli rodičia a hneď ho ubezpečili, že sa naozaj nič nedeje a že 1- určite nie je zlá známka. Potom mu sľúbili, že už naňho nebudú takí prísni a že sa doma o všetkom spolu porozprávajú.

 


Tipy pre rodičov:

  • Ak máte na dieťa prehnané nároky, nedokáže sa vyrovnať s neúspechom, je neustále pod tlakom a v strese.
  • Stanovte dieťaťu primerané ciele, posilňujte jeho sebavedomie. 
  • Oceňujte nielen výsledky, ale aj samotnú snahu dieťaťa. 
  • Učte dieťa, že robiť chyby je prirodzené.
  • Doprajte dieťaťu chvíľu oddychu, priestor pre jeho záujmy, kamarátov. 
  • Nepremietajte do dieťaťa svoje sny, nechajte mu prirodzený priestor na rast vlastnej osobnosti.


Text vznikol v spolupráci s Mgr. et Mgr. Veronikou Pavliskovou, psychologičkou online poradne MOJRA.


 








Právě jste čítali článok: Mojráček: Vysoké nároky na dieťa

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Dospelé deti toxických rodičov: Ako sa oslobodiť od minulosti a budovať zdravé vzťahy

Dospelé deti toxických rodičov: Ako sa oslobodiť od minulosti a budovať zdravé vzťahy

Autor: psychologická poradňa | dospelé deti toxických rodičov | tipy psychológa | uzdravenie po toxickom detstve ,,Rodič, ktorý svojim správaním a postojmi negatívne ovplyvňuje emocionálny a psychický vývoj svojho dieťaťa - toxický rodič.“ Konanie toxického rodiča má dlhodobé následky na sebavedomie, sebaúctu a celkovú pohodu dieťaťa. Deti, ktoré vyrastajú v toxickom prostredí, s toxickými rodičmi, často zápasia s nízkym sebave...

Pokračovať v čítaní

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Autor: psychologická poradňa | Rodina a medzigeneračná komunikácia  | Ako zlepšiť medzigeneračnú komunikáciu? Fenomén ,,medzigeneračná komunikácia“ naberá v súčasnej dobe na dôležitosti, pretože sa nielen na pracoviskách, v rodinách a v spoločnosti stretávajú generácie, ktoré majú odlišné skúsenosti a názory na svet. V medzigeneračnej komunikácií je kľúčom schopnosť porozumieť rozdielom, ktoré sa naskytajú, a n...

Pokračovať v čítaní

Podpora duševného zdravia detí, v období školského stresu: Čo môžu rodičia urobiť?

Podpora duševného zdravia detí, v období školského stresu: Čo môžu rodičia urobiť?

Autor: psychologická poradňa | zvládanie stresu u detí  | tipy psychológa pre rodičov | podpora duševného zdravia detí ,,Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.“ Mignon McLaughlin  Podpora duševného zdravia detí v čase školy a školského stresu patrí medzi hlavné úlohy, ktoré rodičia musia riešiť v súčasnom rýchlo sa meniacom a náročnom vzdelávacom prostredí. Škola prináša pre deti celý rad výziev, od ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať