Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

https://www.blog.mojra.sk/post/652

Autor: Psychologická poradňa | Mojráček: Duševný sprievodca pre malých hrdinov a ich rodičov.

 

Mnohí si myslia, že detský svet je bezstarostný, plný hier a dobrodružstiev. Bohužiaľ aj deti majú svoje bolesti, svoje trápenia, pred ktorými ich ani najmilujúcejší rodič nedokáže ochrániť. Alebo ich možno práve spôsobili, či už nevedomky, alebo úmyselne.

Deti sa s problémami nevedia vyrovnať tak, ako dospelí. Nemajú toľko skúseností a boja sa. Ruku na srdce, niekedy si nevedia rady ani rodičia. Netušia, kde hľadať pomoc, ako s dieťaťom o problémoch hovoriť, čo urobiť, aby sa cítilo lepšie.

Niektoré riešenia sú jednoduché, iné nie. Ako najlepšie odovzdať deťom dôležité informácie? Ako im ukázať, že všetky ich problémy majú riešenie a nemajú sa báť požiadať o pomoc? Ako inak ako formou rozprávky.

 

Zoznámte sa, Mojráček …

Mojráček je malý stromček. Má rodinu, mamičku, otecka a svoju najlepšiu kamarátku Aničku. Je ako mnoho chlapcov a dievčat, baví ho maľovanie, hranie sa na ihrisku a vymýšľanie rôznych lotrovín. Mojráček je tiež veľmi zvedavý a rád s mamičkou hľadá nové informácie v knihách alebo na internete. Mojráček je síce väčšinou usmiaty, ale tiež má svoje trápenia. Rieši úplne rovnaké problémy, ako mnoho iných detí. Bojí sa, niekedy tieňov v tme, inokedy nových situácií a toho, čo ho čaká. Rád chodí do školy, ale niekedy je toho na neho veľa. Mojráček môže plakať večer do vankúša, byť smutný a bezradný. Ale viete čo? Mojráček zisťuje, že každý problém má svoje riešenie. Jeho strachy, bolesti a trápenia síce úplne nezmiznú, ale postupne zistí, že keď o tom niekomu povie, určite sa mu uľaví…

 

Pre deti aj pre mamy, otcov

Hlavná myšlienka, prečo vytvoriť túto postavičku bola založená na tom, že deti lepšie prijímajú rady, ak sa s poradcom dokážu stotožniť. A ako to najlepšie dosiahnuť, ako im vytvoriť kresleného kamaráta? Takého, ktorý rieši úplne rovnaké situácie, ako ony.

Samozrejme za príbehom stojí odborník – detský psychológ. Ten deťom formou rozprávky, respektíve prostredníctvom Mojráčka, odovzdá dôležité rady, ako sa s danou situáciou vyrovnať. Jednoducho im to názorne ukáže. Tak, aby si väčšie deti, ktoré už zvládnu čítať samy, odniesli z príbehu ponaučenie. A rovnako je každý príbeh dobre pochopiteľný aj pre menšie deti, ktorým zatiaľ čítajú rodičia.

Okrem toho sa z rozprávky môžu poučiť aj samotní dospelí. Nielenže určitým spôsobom pochopia, čo sa v dieťati odohráva, ale vďaka tipom pre rodičov zistia, ako sa v danej situácii zachovať, čo robiť a nerobiť. Tak, aby svojim deťom čo najviac pomohli.


Výchova detí môže byť jedno veľké dobrodružstvo. Je však dobré vedieť, ako na to.

 

 


Práve ste čítali článok: Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Na hranici pekla: Kombinácia depresie a hraničnej poruchy osobnosti (BPD)

Na hranici pekla: Kombinácia depresie a hraničnej poruchy osobnosti (BPD)

Autor: psychologická poradňa | symptómy hraničnej poruchy osobnosti | tipy psychológa | život s hraničnou poruchou a depresívnymi epizódami“Je to také bežné, že sa to môže stať komukoľvek z nás. Problémom však je, že nikto o tom nechce hovoriť.”  Ruby Wax Depresia a hraničná porucha osobnosti (BPD) patria medzi dve veľmi závažné psychické poruchy, ktoré často spolunažívajú, pričom ich kombinácia vedie k výraznému zhoršeniu kvali...

Pokračovať v čítaní

Dospelé deti toxických rodičov: Ako sa oslobodiť od minulosti a budovať zdravé vzťahy

Dospelé deti toxických rodičov: Ako sa oslobodiť od minulosti a budovať zdravé vzťahy

Autor: psychologická poradňa | dospelé deti toxických rodičov | tipy psychológa | uzdravenie po toxickom detstve ,,Rodič, ktorý svojim správaním a postojmi negatívne ovplyvňuje emocionálny a psychický vývoj svojho dieťaťa - toxický rodič.“ Konanie toxického rodiča má dlhodobé následky na sebavedomie, sebaúctu a celkovú pohodu dieťaťa. Deti, ktoré vyrastajú v toxickom prostredí, s toxickými rodičmi, často zápasia s nízkym sebave...

Pokračovať v čítaní

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Autor: psychologická poradňa | Rodina a medzigeneračná komunikácia  | Ako zlepšiť medzigeneračnú komunikáciu? Fenomén ,,medzigeneračná komunikácia“ naberá v súčasnej dobe na dôležitosti, pretože sa nielen na pracoviskách, v rodinách a v spoločnosti stretávajú generácie, ktoré majú odlišné skúsenosti a názory na svet. V medzigeneračnej komunikácií je kľúčom schopnosť porozumieť rozdielom, ktoré sa naskytajú, a n...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať