Mojráček: Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje?

https://www.blog.mojra.sk/post/661

Autor: Psychologická poradna | Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje? Prečo k tomu dochádza? Ako pristupovať k deťom?


Mojráčkovi pribudol v triede nový spolužiak. Volá sa Marek a prestúpil k nim z inej školy. Pani učiteľka ho predstaví triede a poprosí ho, aby ostatným povedal niečo o sebe. Marek je však asi veľmi hanblivý, hovorí veľmi potichu, v zadných laviciach ho takmer nepočujú a vždy sa ošíva a má sklonenú hlavu. Pani učiteľka ho už nechce ďalej trápiť, a tak mu povie, aby si sadol do lavice. Práve vedľa Mojráčka je voľné miesto. „Ahoj, volám sa Mojráček, a ak chceš, všetko ti tu cez prestávku ukážem,“ ponúkne sa Mojráček. Marek len prikývol, vybalil si učebnice a celú hodinu ticho sedel. 



Cez prestávku ho Mojráček previedol po škole a zoznámil ho so svojimi kamarátmi. Tí sa k Marekovi správali veľmi pekne, ale on akoby sa ich celý čas bál. Mojráček tomu nerozumel, nevedel, prečo sa Marek takto správa. Na hodine telocviku si Mojráček všimol, že Marek má po celom tele rôzne jazvy. Bol zvedavý, a tak sa ho spýtal, ako sa mu to stalo, pri čom sa zranil, alebo či mal nejakú nehodu? „To som si urobil sám,“ priznal sa Marek po chvíli mlčania. Potom sa už začala hodina a Mojráček nemal šancu spýtať sa Mareka na podrobnosti. Stále mu to však vírilo v hlave.



Po škole na Mojráčka čakal jeho otecko, mali ísť spoločne kúpiť novú bundu. Potom si ešte zašli na zmrzlinu a v cukrárni sa rozprávali o tom, čo je v škole nové. „Ocko, máme v triede nového spolužiaka,“ začal Mojráček, „a vieš, čo je na ňom zvláštne? Má množstvo jaziev a vraj si ich urobil sám. Ale... Prečo by to robil?“ „Vieš, Mojráčku,“ odpovedal mu otecko, „muselo sa mu stať niečo zlé, možno práve v tej starej škole. Je dobré, že si mi to povedal. A navyše si veľmi dobrý, že sa s ním kamarátiš.“ 



Doma o tom všetkom otecko povedal mamičke. Tá sa o tom na druhý deň ráno v škole porozprávala s Mojráčkovou pani učiteľkou. Po zvonení pani učiteľka poprosila žiakov, aby si sadli do kruhu, že budú mať takú triednickú hodinu, na ktorej sa budú rozprávať o šikanovaní. Vysvetlila žiakom, čo je šikanovanie, že si občas deti nájdu niekoho, kto sa nedokáže brániť, a potom mu bezdôvodne ubližujú. Porozprávala im niekoľko príbehov o tom, ako môže takéto ubližovanie dopadnúť, a že sa to deti často boja povedať rodičom alebo niekomu dospelému. Poprosila ich, že ak by niekedy videli, ako niekto niekomu ubližuje, aby sa nebáli jej o tom povedať.



Cez prestávku sa Marek rozprával s Mojráčkem a povedal mu, že prestúpil na inú školu práve preto, že mu tam spolužiaci ubližovali. Dlho si myslel, že si za to môže sám, nevedel, komu to má povedať, a preto si on sám doma ubližoval. Aby sa potrestal za to, že nie je dosť dobrý. Teraz však už vie, že to nebolo správne a že to mal hneď povedať rodičom. Mojráčkovi bolo Mareka veľmi ľúto a sľúbil mu, že bude jeho najlepším kamarátom. A keby mu chcel niekto niekedy ublížiť, tak mu pomôže.





 

Tipy pre rodičov:

  • K sebapoškodzovaniu u detí môže viesť nielen šikanovanie, ale akýkoľvek druh stresu, s ktorým sa sami nedokážu vyrovnať.
  • Sebapoškodzovanie u detí je často spôsobom volania o pomoc, takže akékoľvek zmeny v správaní u dieťaťa nepodceňujte. V prípade detí s mentálnym postihnutím ide o jeden z prejavov tohto postihnutia.
  • Podporujte rozvoj zdravého sebavedomia u dieťaťa, umožnite mu zvládať úlohy primerané veku.
  • Odmeňte dieťa slovnou pochvalou, ak sa mu niečo podarí alebo ak vám urobí radosť
  • Naučte dieťa relaxovať, vhodné sú rôzne dychové cvičenia, pobyt na čerstvom vzduchu, rodinné prechádzky, pravidelný šport a koníčky.


Text vznikol v spolupráci s Mgr. et Mgr. Veronikou Pavliskovou, psychologičkou online poradne MOJRA.


 








Právě jste čítali článok: Mojráček: Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Dospelé deti toxických rodičov: Ako sa oslobodiť od minulosti a budovať zdravé vzťahy

Dospelé deti toxických rodičov: Ako sa oslobodiť od minulosti a budovať zdravé vzťahy

Autor: psychologická poradňa | dospelé deti toxických rodičov | tipy psychológa | uzdravenie po toxickom detstve ,,Rodič, ktorý svojim správaním a postojmi negatívne ovplyvňuje emocionálny a psychický vývoj svojho dieťaťa - toxický rodič.“ Konanie toxického rodiča má dlhodobé následky na sebavedomie, sebaúctu a celkovú pohodu dieťaťa. Deti, ktoré vyrastajú v toxickom prostredí, s toxickými rodičmi, často zápasia s nízkym sebave...

Pokračovať v čítaní

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Autor: psychologická poradňa | Rodina a medzigeneračná komunikácia  | Ako zlepšiť medzigeneračnú komunikáciu? Fenomén ,,medzigeneračná komunikácia“ naberá v súčasnej dobe na dôležitosti, pretože sa nielen na pracoviskách, v rodinách a v spoločnosti stretávajú generácie, ktoré majú odlišné skúsenosti a názory na svet. V medzigeneračnej komunikácií je kľúčom schopnosť porozumieť rozdielom, ktoré sa naskytajú, a n...

Pokračovať v čítaní

Podpora duševného zdravia detí, v období školského stresu: Čo môžu rodičia urobiť?

Podpora duševného zdravia detí, v období školského stresu: Čo môžu rodičia urobiť?

Autor: psychologická poradňa | zvládanie stresu u detí  | tipy psychológa pre rodičov | podpora duševného zdravia detí ,,Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.“ Mignon McLaughlin  Podpora duševného zdravia detí v čase školy a školského stresu patrí medzi hlavné úlohy, ktoré rodičia musia riešiť v súčasnom rýchlo sa meniacom a náročnom vzdelávacom prostredí. Škola prináša pre deti celý rad výziev, od ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať