Mojráček: Čo robiť, keď je dieťa závislé na mobile?

https://www.blog.mojra.sk/post/654

Autor: Psychologická poradňa | Čo robiť, keď je dieťa závislé na mobile? Ako pristupovať k deťom? Koľko času by malo dieťa tráviť pri počítači alebo na telefóne?


Počas letných prázdnin Mojráček nemal žiadne tréningy, jeho kamaráti boli na prázdninách u starých rodičov alebo chodili s rodičmi na chaty a chalupy. Mojráček bol síce s rodičmi tiež na dovolenke pri mori, chodievali na rôzne výlety, ale inak si zvykol tráviť voľný čas pri počítači, televízii a najviac na mobile, do ktorého si sťahoval rôzne hry a nedokázal sa od nich odtrhnúť.


Mamičku aj otecka situácia znepokojovala, pretože ani s príchodom jesene a návratom do školy sa nič nezmenilo. Mojráček trávil čoraz menej času so svojimi kamarátmi. Zo školy utekal rovno domov, hodil svoju školskú tašku do kúta, hodil sa na posteľ, vzal si mobil, zapol hru a až do večere o ňom nikto ani len nechyroval. Ak si so sebou priviedol kamaráta, bolo to len preto, aby mu ukázal novú hru. Kedysi behal s kamarátmi po záhrade, chodili na ihrisko, jazdili na bicykli... Dokonca prehlásil, že tento rok nechce chodiť do žiadneho krúžku, ani na tenis, ktorý bol dovtedy jeho vášňou. Rodičia premýšľali, čo si počať. Rozhodli sa, že ho teda nebudú do žiadnych nových krúžkov zapisovať, ale na tenis chodiť bude, pretože ho hrá už niekoľko rokov, je v ňom dobrý a bola by škoda všetko zahodiť. Zároveň bude mať aspoň nejaké pohybové aktivity. A hlavne si hovorili, že je to len také obdobie, že tá mobilná vášeň Mojráčka predsa len raz opustí, a potom bude rád, že v tenise pokračoval.


Ale čas plynul a nič sa nezmenilo. Mojráček trávil čoraz viac času na mobile a počítači, zanedbával domáce úlohy a dokonca prestal chodiť na tenis, hoci to rodičom sľúbil. Jedného dňa sa Mojráček nedokázal odtrhnúť od mobilu ani pri spoločnej večeri. Rodičom sa to, samozrejme, nepáčilo, a tak Mojráčkovi zakázali nosiť mobil k stolu. „Ale veď aj otecko máva pri večeri mobil,“ hneval sa Mojráček a začal trucovať. Mamička s oteckom si uvedomili, že je to pravda, a aj otecko odložil svoj mobil.


V ten večer mamička s oteckom rozmýšľali, ako Mojráčka zbaviť jeho závislosti na mobilnom telefóne a hrách. Ako ho prinútiť, aby opäť rád chodil von, hral sa s kamarátmi, chodil na tréningy... Nakoniec sa dohodli, že zavedú novú tradíciu a pri večeri sa každý deň budú rozprávať o tom, kam by mohli ísť na výlet, čo budú robiť cez víkend atď.


Mojráček sa najprv zdráhal a staval sa odmietavo, veľmi sa mu nechcelo ísť na víkend niekam do hôr, kde by bolo zlé internetové pripojenie. Po čase si však tieto víkendy obľúbil. Keď to počasie dovolilo, chodieval s rodičmi von do prírody. A keď bolo škaredo a sychravo, hrali na chate rôzne spoločenské hry. Mojráček tiež rodičom sľúbil, že na počítači a mobilnom telefóne nebude tráviť viac ako hodinu denne a namiesto hrania online hier sa radšej bude hrať s kamarátmi vonku.

 


Tipy pre rodičov:

      • Deti sa učia napodobňovaním, buďte pre ne vzorom a nebuďte neustále na telefóne/počítači.
      • Dieťa mladšie ako 10 rokov by nemalo byť na počítači dlhšie ako 30 minút, staršie dieťa maximálne jednu hodinu.
      • Ak je dieťa na mobile/počítači závislé, postupne znižujte intenzitu a pomôžte dieťaťu nájsť iné spôsoby trávenia voľného času.
      • Dieťa veďte odmalička k športovým aktivitám, prechádzkam, pobytu na čerstvom vzduchu.
      • Moderné technológie by sa nemali používať najmä večer, aby sa deti pred spaním zbytočne nerozptyľovali.


      Text vznikol v spolupráci s Mgr. et Mgr. Veronikou Pavliskovou, psychologičkou online poradne MOJRA.










      Právě jste čítali článok: Mojráček: Čo robiť, keď je dieťa závislé na mobile?

      Komentáre

      • Zapojte sa do diskusie.
        Zadajte Váš komentár.

      • Avatar

      Podobné články



      Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

      Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

      Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

      Pokračovať v čítaní

      Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

      Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

      Autor: psychologická poradňa | Závislosť žien na alkohole | Ako pomôcť alkoholičke | Podpora pre ženy s alkoholovou závislosťouAlkohol môžeme považovať stále za drogu číslo jeden. O závislosti na alkohole sa hovorí podľa môjho názoru naďalej veľmi málo. Dôsledky alkoholu na chorobnosť ľudí sú neporovnateľne horšie ako pri iných závislostiach. Alkoholizmus môžeme radiť na tretie miesto medzi príčiny úmrtia, hneď po kardiovaskulárnych a o...

      Pokračovať v čítaní

      Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

      Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

      Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

      Pokračovať v čítaní

      Psychológovia portálu Mojra.sk

      Značky


      Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať