Mojráček: Ako riešiť šikanu dieťaťa?

https://www.blog.mojra.sk/post/658

Autor: Psychologická poradňa | Ako riešiť šikanu dieťaťa? Ako pristupovať k deťom? Ako s deťmi o šikane hovoriť?


Jedného dňa prišiel Mojráček zo školy a nebol vo svojej koži. „Čo sa stalo, Mojráčku?“ spýtala sa ho mamička v kuchyni, keď mu pripravovala desiatu. „Mami, prečo sa niektoré deti správajú zle k iným deťom?“ opýtal sa po chvíli premýšľania Mojráček. Tváril sa pri tom tak smutne, až sa mamička zľakla, či mu niekto v škole neubližuje. A hneď sa ho na to spýtala. 



„Mne nie,“ upokojil ju Mojráček, „ale jednému môjmu spolužiakovi sa dnes v škole veľmi chcelo na záchod. No niektorí starší chlapci ho obkľúčili a nechceli ho pustiť. A ten spolužiak začal plakať, že sa mu naozaj veľmi chce ísť, a prosil ich, aby ho pustili. No oni sa mu začali smiať a strkali doňho. Potom zazvonilo a prišla pani učiteľka. A spolužiak nakoniec dostal od pani učiteľky vynadané, pretože sa hneď na začiatku hodiny vypýtal na záchod. A pritom za to nemohol.“ 



„A povedal spolužiak pani učiteľke, čo sa mu stalo počas prestávky?" opýtala sa Mojráčka mamička. „Nie, nepovedal,“ odpovedal Mojráček, „a mne ho bolo strašne ľúto. Ale nemohol som sa ho zastať, mamička. Tí chlapci sú naozaj veľkí a ja sa ich bojím. A predsa, keby ten spolužiak chcel, aby to pani učiteľka vedela, tak by jej to povedal sám.“ Mamička sa Mojráčka spýtala, či tí chlapci neubližujú ešte niekomu inému, že sa jej to nemá báť povedať. Mojráček sa na chvíľu zamyslel a potom mamičke povedal, že nedávno videl, ako ešte ubližujú jednému chlapčekovi, ktorý je taký samotár a s nikým sa veľmi nebaví. Že mu vtedy zobrali z tašky nejaké pomôcky a on plakal, že ich potrebuje, nech mu ich vrátia. Ale oni sa mu len vysmiali, utekali po chodbe, a či mu ich vrátili, to nevie. 



Mamička to všetko večer porozprávala oteckovi. Tomu sa to vôbec nepáčilo, a tak sa rozhodli, že na druhý deň zavolajú pani učiteľke do školy. Pani učiteľka bola veľmi prekvapená, pretože si nič nevšimla. Mojráčkovým rodičom veľmi pekne poďakovala, že ju na správanie starších žiakov upozornili. Odteraz ich bude viac sledovať a kontrolovať.



Ešte v ten deň si pani riaditeľka zavolala všetky deti do telocvične a tam im rozprávala o tom, čo je to šikanovanie. Že je to naozaj zlá vec a nikto by si nemal nechať robiť niečo, čo mu nie je príjemné. „Ak vám, deti, niekto ubližuje, nebojte sa to oznámiť triednej pani učiteľke,“ nabádala všetkých pani riaditeľka. Po prednáške sa Mojráčkův spolužiak odhodlal o všetkom porozprávať pani učiteľke, čo mu starší chlapci robili. Nebol jediný, sťažovali sa na nich aj deti z iných tried. 



Všetko sa dostalo k pani riaditeľke, ktorá si zavolala do školy rodičov starších chlapcov a tí boli nakoniec za svoje zlé správanie a šikanovanie mladších spolužiakov potrestaní.



 

Tipy pre rodičov:

  • Šikanovanie nemusí byť len fyzické ubližovanie, je to akékoľvek opakované správanie, ktoré je dieťaťu nepríjemné (posmievanie sa, obmedzovanie pohybu a i.).
  • Dieťaťu sa o šikanovaní ťažko hovorí, často má pocit, že si za všetko môže samo, agresorov ospravedlňuje. Je dôležité byť trpezlivý, netlačiť na dieťa, opakovať mu, že ono za nič nemôže. 
  • V žiadnom prípade sa nesnažte s agresorom jednať sami. Vždy vyhľadajte pomoc triedneho učiteľa, riaditeľa/ky a dohodnite sa na spoločnom postupe. 
  • Šikanovanie má nepriaznivý dopad na psychiku dieťaťa, preto je vhodné zabezpečiť dieťaťu odbornú pomoc. Dieťa môže mať nočné mory, môže sa pomočovať, môže mať problémy so sebavedomím a mnoho ďalšieho. 
  • Je dôležité, aby dieťa vedelo, ako sa proti šikanovaniu brániť. V tomto smere môžu pomôcť rôzne kurzy a prednášky v škole, alebo rozhovor s psychológom.


Text vznikol v spolupráci s Mgr. et Mgr. Veronikou Pavliskovou, psychologičkou online poradne MOJRA.


 








Právě jste čítali článok: Mojráček: Ako riešiť šikanu dieťaťa?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

Pokračovať v čítaní

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | Sociálne média | Sociálne siete | Ako využiť sociálne médiá vo svoj prospechSociálne médiá sa stali každodennou súčasťou našich životov. Platformy ako Facebook, Instagram, Twitter a Tik Tok sú známe po celom svete a ovplyvňujú nielen naše každodenné činnosti, ale aj naše myslenie, správanie a celkové duševné zdravie. Sociálne siete ponúkajú množstvo výhod, ako je možnosť udržiavať kontakt s priateľmi a rodinou, zdie...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať