Mojráček: Ako pomôcť dieťaťu nájsť kamarátov?

https://www.blog.mojra.sk/post/655

Autor: Psychologická poradňa | Ako pomôcť dieťaťu nájsť kamarátov? Ako učiť deti rozoznávať, kto chce byť kamarát a kto nie?


V sobotu ráno vstáva Mojráček skoro ráno. Nemôže spať, pretože ho dnes čaká prvý tréning tenisu po prázdninách. Neustále poháňa mamičku, aby sa poponáhľala. Tá sa len veselo usmieva a upokojuje ho, že sa nemusí báť, času majú dosť a na tréning určite neprídu neskoro. Pred odchodom si Mojráček ešte skontroluje veci, či na niečo nezabudol, a potom už konečne vyrážajú.


Na kurtoch si Mojráček všimne, že sa na tréningu objavil aj nový chlapec. Veľmi si ho však nevšíma, rovnako ako ostatní hráči. Chlapec sa totiž s nikým nebaví. Spočiatku si Mojráček myslí, že chlapec je hanblivý, ale keď sa ani po dvoch mesiacoch pravidelného tréningu nič nezmení, začína byť Mojráček zvedavý. „Maminka,“ spýta sa Mojráček jedného dňa po tréningu, „čo si myslíš, prečo je ten chlapec taký odmeraný? Bojí sa nás? Alebo je za tým niečo iné?“ Mamička len pokrčí plecami a nevie, čo viac by na to Mojráčkovi mohla povedať.


O týždeň neskôr sedí mamička na kurtoch a sleduje Mojráčka, ako trénuje. Prisadne si k nej cudzia pani a dajú sa do reči. Je to mamička toho tichého chlapca, o ktorom Mojráček rozprával. Keďže si mamičky majú toho veľa čo povedať, dohodnú sa, že si po tréningu spoločne zájdu na kávu. Mojráček je z návštevy trochu nervózny, nevie, či sa s ním bude chlapec - Michal - baviť. Michal býva s rodičmi v obrovskom dome so záhradou. Mamičky si sadnú na terasu, popíjajú kávu a rozprávajú sa. Michalova mamička pripraví chlapcom občerstvenie a nabáda ich, aby sa išli hrať do záhrady. Mojráčkovi hneď padne do oka domček na strome, rád by sa tam išiel hrať, ale nevie, či by to Michalovi neprekážalo. A tak chlapci po sebe len tak pokukujú. Nakoniec ich Michalova mamička povzbudí, aby sa hrali v domčeku na strome a Michal nech ukáže Mojráčkovi svoje hračky.


Mojráček je zo všetkého úplne nadšený, vôbec neveril, že Michal bude mať toľko zaujímavých hračiek. Po chvíli sa začnú rozprávať, Mojráček sa Michala pýta, prečo sa na tenise stále drží bokom a s ostatnými sa nerozpráva. „Vieš, Mojráček,“ odpovedá Michal, „ja vlastne ani neviem, o čom sa mám so všetkými rozprávať.“ Mojráček sa na chvíľu zamyslí a potom dostane nápad. Na najbližšom tréningu začne ostatným rozprávať, ako bol u Michala a aký má skvelý domček na strome. Deti sú zvedavé a tiež by chceli domček na strome vidieť. Začnú sa Michala vypytovať, kto mu ho postavil, čo za hračky tam má... A odvtedy už Michal nestojí mimo skupiny, ale so všetkými sa kamaráti.

 


Tipy pre rodičov:

  • Rozvíjajte sociálne zručnosti dieťaťa. 
  • Zapájajte dieťa do kolektívu od malička. 
  • Podporujte dieťa v zoznamovaní sa s ostatnými, poskytnite mu priestor nájsť si kamarátov. 
  • Ak je dieťa hanblivé a nevie, o čom sa s inými deťmi baviť, dajte mu jasný návod, ako sa zapojiť do hry a návrhy rôznych tém (škola, krúžky, hračky, zvieratká…).
  • Učte dieťa rozpoznať, že druhý nemá o kamarátstvo záujem. Vysvetlite, že to nie je jeho chyba, že za to nemôže a nerobí nič nesprávne. Pripravte dieťa na odmietnutie.
  • Učte dieťa rozpoznať, kto je jeho kamarát a kto nie. Že kamarát je ten, s ktorým sa môže hrať, rozprávať sa, učiť sa, zveriť sa mu, smiať sa aj plakať.


Text vznikol v spolupráci s Mgr. et Mgr. Veronikou Pavliskovou, psychologičkou online poradne MOJRA.










Právě jste čítali článok: Mojráček: Ako pomôcť dieťaťu nájsť kamarátov?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

Pokračovať v čítaní

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | Sociálne média | Sociálne siete | Ako využiť sociálne médiá vo svoj prospechSociálne médiá sa stali každodennou súčasťou našich životov. Platformy ako Facebook, Instagram, Twitter a Tik Tok sú známe po celom svete a ovplyvňujú nielen naše každodenné činnosti, ale aj naše myslenie, správanie a celkové duševné zdravie. Sociálne siete ponúkajú množstvo výhod, ako je možnosť udržiavať kontakt s priateľmi a rodinou, zdie...

Pokračovať v čítaní

Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

Autor: psychologická poradňa | Závislosť žien na alkohole | Ako pomôcť alkoholičke | Podpora pre ženy s alkoholovou závislosťouAlkohol môžeme považovať stále za drogu číslo jeden. O závislosti na alkohole sa hovorí podľa môjho názoru naďalej veľmi málo. Dôsledky alkoholu na chorobnosť ľudí sú neporovnateľne horšie ako pri iných závislostiach. Alkoholizmus môžeme radiť na tretie miesto medzi príčiny úmrtia, hneď po kardiovaskulárnych a o...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať