Kríza vo vzťahu: Naučte sa hádať aj odpúšťať

https://www.blog.mojra.sk/post/458

Každý vzťah prechádza určitými fázami, vyvíja sa a prehlbuje. Sú však situácie, ktoré fungovanie vzťahu z rôznych dôvodov narúšajú, či už je to prehliadanie a odhalenie partnerových nedostatkov, či zlá komunikácia a názorová rozdielnosť. Zaujímavosťou je, že sa tieto etapy nezhôd vyskytujú v určitých časových úsekoch, s rozdielom max. niekoľkých mesiacov. Prečo tomu tak je, ako dlho taká kríza vzťahu trvá a ako krízu vo vzťahu najlepšie riešiť sa pokúsime vysvetliť v tomto článku.

 

Kríza vo vzťahu po 1. roku

Názor psychológov na výskyt ročnej krízy vo vzťahu sa rôzni, jedni ju uznávajú, iní nie. Je to dané najmä tým, že pri každom páre je obdobie zamilovanosti inak dlhé. Každopádne, či už sú tieto prvé výrazné nezhody odborníkmi označované za krízu, alebo nie, je podstatné, že sa vzťah v tejto etape začne meniť. Partneri odložia ružové okuliare a začínajú všetko vidieť reálne, obzvlášť partnerove nedostatky. Naše telo je v období zamilovanosti v zajatí hormonálnej búrky, ktorá však zhruba po roku utíchne, čo môže viesť k určitej pocitovej frustrácii. To, že sa váš vzťah ocitne už po roku v kríze nepovažujte za zlyhanie, naopak! Žiadny vzťah nie je dokonalý a práve snaha vyriešiť problémy a nájsť kompromisy ho môže jedine posunúť ďalej. Ak sa však stretnete s nezáujmom, speje k záhube.

 

Kríza vo vzťahu po 3. rokoch

Obdobie zamilovanosti máte už dlho za sebou, často už v tejto etape vzťahu máte s partnerom spoločné bývanie a premýšľate o budúcnosti. Nech je tento čas akokoľvek krásny, stojí za dverami strašiak nejedného vzťahu - stereotyp. Dni plynú jeden za druhým stále rovnako, väčšinou sa vytráca to obrovské sexuálne napätie medzi partnermi, všetko sa dostáva na kľudnú koľaj. Naoko ideálny stav. Realita je však iná, partneri sa začínajú nudiť, chýba im nejaká akcia, začínajú sa hádať a vadia im aj najmenšie maličkosti. Často potom partneri spomínajú na dobu, kedy boli omámení kokteilom zamilovanosti a chceli by vrátiť čas. Nesnažte sa o to, hoci môže kríza po troch rokoch trvať až rok, je potrebné si ňou prejsť. Odmenou vám bude pevnejší a vážnejší vzťah.

 

Kríza vo vzťahu po 7. rokoch

Sedemročná kríza vo vzťahu je tou najznámejšou a najdiskutovanejšou krízou. Hlavnou príčinou je opäť stereotyp, vzťah sa nikam neposúva a tzv. zamrzol na mŕtvom bode. Veľmi časté sú nezhody v nazeraní na spoločnú budúcnosť partnerov, pocity márnosti a nenaplneného života. Bezdetné páry začínajú bilancovať, objavuje sa silná túžba po založení rodiny. Oproti tomu páry s deťmi zabúdajú, že sa majú starať aj o seba navzájom, nielen o svojich potomkov. Vyhrotené hádky, absencia sexu a celkovo dusná atmosféra doma, je neraz príčinou nevery. Základom zvládnutia tejto krízy je zmena, nemožno sa prispôsobiť, ale ide o to, vedieť vytvárať kompromisy tak, aby boli naplnené potreby oboch partnerov.

 

Keď sa „žili spolu až do smrti“ nekoná…

Nie každá kríza končí happy endom, pri ktorom sa vzťah medzi partnermi prehĺbi a zintenzívni. Často vyústi kríza v neveru, pauzu vo vzťahu, či končí rozchodom. Partneri sa väčšinou rozhodnú zachovať aspoň zdanie fungujúceho vzťahu najmä kvôli deťom, čo je samozrejme zlé. Nikto by sa nemal do vzťahu nútiť, výsledkom je len ťaživá atmosféra, ktorá sa skôr či neskôr odrazí ako na vašej psychike, tak práve aj na psychike vašich detí.


Ako z kríze von?


Komunikujte.

Dobrá komunikácia je základom úspešného vzťahu. Ako správne komunikovať vo vzťahu? Nejde o to, či s partnerom hovoríte každý deň o nepodstatných veciach, ale či naozaj komunikujete so všetkým, čo k tomu patrí – kompromisy, počúvanie, otvorenosť, dialóg…


Pomenujte problém a postavte sa mu čelom.

Nesnažte sa problémy zamiesť do kúta, ale vždy ich spoločne s partnerom riešte. Ujasnite si, čoho sa konkrétne daný problém týka, preberte ho s partnerom a hľadajte možnosti, ako z toho von.


Neustále pracujte na spoločnej budúcnosti.

Ujasnite si, čo od vzťahu očakávate a neustrňte na mieste.


Plánujte spoločné chvíle, ale občas si doprajte čas len pre seba.

Spoločné záujmy a aktivity vás ako pár stmelia, nič sa však nemá preháňať. Tráviť všetok čas spoločne má naozaj blízko k tomu, aby vzťah začal sužovať stereotyp. Nehľadiac na to, že pri chvíľach, ktoré máte len pre seba, si dokážete lepšie urovnať myšlienky a zamyslieť sa v kľude nad vzťahom bez zbytočných emócií.


Vyhľadajte pomoc odborníka.

Často sú partneri krízou vo vzťahu tak hlboko zasiahnutí, že nie sú schopní ju prekonať bez pomoci. Nebojte sa vyhľadať pomoc psychológa, ktorý je v tejto problematike zbehlý a dokáže vám ponúknuť najlepšie možnosti ako z krízy von.



Nižšie nájdete tých správnych psychológov pre vás: 


Partnerská kríza

Najbližšie termíny: 18.10.2024

Psycholog Online

BA. Irfan Darcan

Partnerská kríza

Najbližšie termíny: 18.10.2024

Partnerská kríza

Najbližšie termíny: 18.10.2024










Práve ste si prečítali článok: Kríza vo vzťahu: Naučte sa hádať aj odpúšťať

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či ze...

Pokračovať v čítaní

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práceStrata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie. Emocionálny vplyv straty práceStrata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce ...

Pokračovať v čítaní

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať