Komplexy z detstva: Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať?

https://www.blog.mojra.sk/post/646

Autor: psychologická poradňa | Komplexy z detstva | Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať? | Čo spôsobuje že mám komplexy z detstva? | Tipy pre rodičov

 

Komplexy chápeme v psychológií ako nejakú skupinu myšlienok, spomienok a emócií, ktoré sú zväčša nevedomé a spájajú sa s určitou negatívnou skúsenosťou, ktorou sme si v našom živote prešli.


To že máme komplexy si často neuvedomujeme, no napriek tomu vplývajú na naše správanie, postoje a emócie. Často bývajú spojené s intenzívnymi pocitmi ako je hnev, hanba, strach alebo smútok a môžu nevedome ovplyvňovať to, ako v určitých situáciách reagujeme. To môže viesť k vyhýbaniu sa týmto situáciám alebo naopak k prehnaným reakciám na určite situácie.


Aké druhy komplexov poznáme?

Druhov komplexov je hneď niekoľko a medzi najčastejšími a najviac sa vyskytujúcimi sú komplexy menejcennosti, superiority (snaha o kompenzáciu pocitu menejcennosti – prehnaná sebadôvera, nadradenosť), či Oidipov a Elektrin komplex. Oidipov a Elektrin komplex popísal jeden z najznámejších psychológov Sigmund Freud. Oidipovský komplex sa týka psychosexuálneho vývoja dieťaťa, kedy dieťa pociťuje lásku k rodičovi rovnakého pohlavia a rivalitu k rodičovi opačného pohlavia. Elektrin komplex je naopak, a teda ide o to, že dieťa pociťuje lásku a sexuálnu túžbu k opačnému pohlaviu rodiča a naopak žiarlivosť k rovnakému pohlaviu rodiča. Takýto koncept komplexov zostáva vo všeobecnosti užitočný pre pochopenie toho, ako nám negatívne myšlienky spolu s emóciami môžu ovplyvniť správanie.


Čo spôsobuje že mám komplexy z detstva?

Hlboko zakorenené presvedčenia o našej vlastnej nedostatočnosti, ktoré pramenia z negatívnych skúseností v ranom veku, áno tomu hovoríme komplexy z detstva. Môžu sa týkať vzhľadu, schopností, sociálnych zručností, inteligencie alebo iného aspektu seba samého.


Aké sú príčiny komplexov v ranom veku?

Negatívne hodnotenie, kritika, šikana zo strany rodičov alebo rovesníkov, ponižovanie dieťaťa... Toto všetko môže viesť k tomu, že si dieťa vytvorí negatívny obraz o sebe. Taktiež tlak na splnenie vysokých očakávaní od dospelých, vyvoláva dieťaťu pocity zlyhania a vedie to k jeho nízkemu sebavedomiu. Časté porovnávanie s ostatnými deťmi vedie rovnako k pocitu menejcennosti a závisti. A napokon, nedostatok lásky a podpory od blízkych, či už rodičov, starých rodičov, súrodencov, môže taktiež vyvolať pocity bezmocnosti, bezcennosti a viesť k izolácií dieťaťa. To znamená, že sa dieťa utiahne do seba a postupne stráca sociálny kontakt s okolím (kamarátov, svoje hobby a podobne.)

 

Ako môžu vplývať komplexy z detstva na výchovu detí?  

Pokiaľ ste rodič, ktorý trpí komplexmi z detstva, je viac ako pravdepodobné, že ich budete nevedomé prenášať aj na svoje deti.  Prenášanie komplexov na svoje deti sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi.

  • Nízke sebavedomie: Rodič s nízkym sebavedomím si nevie vážiť svoje deti, čo vedie k častému kritizovaniu dieťaťa či nedôvere. U detí to môže vyvolávať pocity menejcennosti a nedostatku sebavedomia.
  • Nerealistické očakávania: Komplexy z detstva môžu rodičia prenášať skrz svoje nezrealizované túžby a sny, ktoré očakávajú od svojich detí. Často rodičia nútia svoje dieťa k nejakej aktivite alebo úspechu, či už športovému alebo umeleckému, ktorý oni sami nedosiahli. Takéto správanie rodiča deťom zväčša spôsobuje stres a pociťujú tlak zo strany rodičov.
  • Negatívny prístup k výchove: Rodič, ktorý má komplexy pristupuje k výchove často negatívne, čo znamená, že je kritický, autoritatívny a neempatický voči dieťaťu. Ak vaši rodičia boli prehnane ochranárski a kontrolovali vás na každom kroku, predpokladá sa, že vy ako rodič budete tiež príliš kontrolovať vaše dieťa. Takýto postup rozhodne pri výchove detí neprospieva ich celkovému psychickému vývoju, nehovoriac o tom, že to spôsobuje negatívny vplyv na vzťah rodiča a dieťaťa.


Vaše deti sa od vás učia správaním a postojmi aké máte. Ak prenášate svoje negatívne komplexy na deti, môže to mať hlboký vplyv v ich živote. Môžu sa z nich stať depresívni, závislí a neistí ľudia. Tiež môže nastať problém s budovaním vzťahov s ostatnými rovesníkmi.

 

Čo si treba uvedomiť a čo mám ako rodič s tým robiť?

Na začiatku je dôležité si uvedomiť, že vaše komplexy nie sú vašim osudom. Dokážete s nimi pracovať a prekonať ich. Ak máte ako rodič pocit, že táto téma sa vás týka a vaše komplexy z detstva vás naozaj ovplyvňujú, mali by ste vyhľadať pomoc odborníka. S pomocou psychológa môžete preskúmať príčiny a pochopiť dôvody vašich komplexov a aj to, ako sa s nimi naučiť efektívne zaobchádzať. Rovnako dôležité je budovanie zdravého sebavedomia, učiť sa milovať samého seba a akceptovať to aký sám ste. To pomôže pristupovať k výchove detí s väčšou láskou, trpezlivosťou  a pochopením.

 

Tipy pre rodičov, ktorí trpia komplexami z detstva:

  • Buďte si vedomí svojich komplexov: Komplexy si musíte uvedomiť najskôr vy sami. Všímajte si aké myšlienky a pocity sa objavujú u vás v súvislosti s vašimi deťmi a aký to má vplyv na vaše správanie voči deťom.
  • Zamerajte sa na pozitíva: Namiesto prehnanej a zbytočnej kritiky sa snažte svoje deti pochváliť aj keď sa niečo nepodarí. Uistite ho, že nabudúce to bude lepšie a že ste mu oporou v každej situácií.
  • Pracujte na budovaní zdravého sebavedomia: Starajte sa o svoje psychické zdravie tak, že sa budete venovať aktivitám, ktoré vás bavia, a budete tráviť viac času s ľuďmi a priateľmi, ktorí vás podporujú v každej situácií.
  • Buďte trpezlivým a láskavým rodičom pre svoje dieťa: Vaše aj každé iné dieťa je jedinečné a má svoje vlastné záujmy, aktivity a tempo vývoja. V každom jednom smere mu poskytnite oporu a lásku. Je dôležité aby sa cítilo milované. Pamätajte, že ak ste vy v detstve podporu a lásku nezažili, vaše dieťa si ju aj napriek tomu zaslúži.
  • Buďte dobrým vzorom pre dieťa: Snažte sa o to, aby ste pôsobili ako sebavedomí človek. Deti sa učia napodobňovaním a pokiaľ budete vystupovať ako rodič, ktorý má zdravé sebavedomie, potom je pravdepodobné, že tak bude vystupovať aj vaše dieťa.
  • Vytvorte si otvorený vzťah: Otvorená komunikácia je základom každého zdravého vzťahu.
  • Neporovnávajte: Ako sme už spomenuli, každé dieťa je jedinečné a má rozdielne predispozície. Neporovnávajte ho s iným dieťaťom!
  • Vyhľadajte pomoc u odborníka: Ak máte pocit, že vy sami to nezvládnete neváhajte sa obrátiť na pomoc psychológa, ktorý vám pomôže pochopiť a preskúmať vašu situáciu a komplexy. Rovnako vás naučí aj to ako ich spracovať a efektívne ovládať.


Komplexy z detstva môžu mať na výchovu detí negatívny vplyv. Je však dôležité vedieť, že sa dá s nimi pracovať. Záleží len na vás ako sa postavíte svojmu problému. Ak aj máte problémy spojené s komplexmi z detstva, vždy je tu podpora psychológa pre vás. Pre rodiča by mali byť samozrejme vždy prvoradé detí aj to, v akom prostredí vyrastajú a aký sebavedomý človek z nich vyrastie.

 

 

 

 

Práve ste čítali článok: Komplexy z detstva: Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

Pokračovať v čítaní

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práceStrata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie. Emocionálny vplyv straty práceStrata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať