Kedy vyhľadať pomoc, pokiaľ sa moje bábätko nevyvíja, ako má, a mám obavy, či nemá moje dieťa autizmus?

https://www.blog.mojra.sk/post/520

Pokiaľ si rodič všimne, že jeho dieťa sa nevyvíja, ako má, a má dieťatko problém, napríklad došlo k náhlemu regresu v reči dieťaťa, tzn. dieťatko rozprávalo, ale zrazu prestáva rozprávať, nedodržiava očný kontakt, má stereotypné monotónne hry, dieťatko nejaví záujem o ľudí, iba o veci, nereaguje ani na svoje meno, či iné odlišnosti oproti iným deťom, a rodičia majú obavy napríklad z autizmu, v takom prípade je nutné čím skôr navštíviť psychológa, ktorý sa venuje autizmu, a netreba čakať do troch rokov, ako sa kedysi tvrdilo.

 

Prvé príznaky autizmu si môžu rodičia všimnúť pri maličkých, niekoľkomesačných bábätkách, pokiaľ dieťa napríklad nezrkadlí mimiku rodiča, nevyhľadáva očný ani žiadny kontakt s ľuďmi, niekedy ani s  rodičom, a zaujímajú ho iba veci. Vždy je dôležité konzultovať takéto situácie s detským ošetrujúcim lekárom ktorý dokáže rodičov usmerniť a v prípade potreby odporučiť lekárske vyšetrenia, pretože niekedy môže mať dieťatko problém napríklad so sluchom, a je vhodné dieťaťu čím skôr poskytnúť zdravotnú pomôcku, ktorú potrebuje, a ktorá mu pomôže primerane sa ďalej vyvíjať.

 

 

Čo je autizmus?

Autizmus, respektíve Porucha autistického spektra, predstavujú široké spektrum problémov a oslabení dieťaťa v sociálnej oblasti, verbálnej a neverbálnej komunikácii, a stereotypnom správaní. Porucha autistického spaktra spadá medzi pervazívne vývinové poruchy, to znamená, že oslabenie je komplexné, a jedná sa o celoživotné ochorenie.

 


Včasné zachytenie symptómov a adekvátna odborná pomoc dôležitým predpokladom čo najefektívnejšieho fungovania v živote. Poruchy autistického spektra predstavujú spektrum, v ktorom sa deti môžu nachádzať v rôznych častiach spektra. Každý človek s autizmom je jedinečný, má špecifické prejavy aj potreby. Autistické spektrum siaha od ťažkých foriem autizmu, kde detičky nerozprávajú, sú celý život plienkované, s výrazne deficitným intelektom, a majú aj ďalšie zdravotné problémy, až po ľahšie formy, nedávno ešte označované ako Aspergerov syndróm (v súčasnosti už  máme len jednu diagnózu Porucha autistického spektra), pri ktorej dokážu ľudia fungovať relatívne dobre, a napriek oslabeniu napríklad v emočnej oblasti, dokážu vyštudovať a vybudovať si skvelú kariéru. Dnes poznáme mnohé osobnosti, ktoré majú autizmus, a sú v živote úspešné, napríklad herec Antony Hopkins, futbalista Lionel Messi, a pravdepodobne mali aspergerov syndróm aj osobnosti ako Wolfgang Amadeus Mozart, či Bill Gates.

 

Čo robiť, keď dieťa nemá žiadny somatický problém, ale nevyvíja sa, ako by sa malo, a máme obavy, že sa môže jednať o autizmus? Do kedy máme ako rodičia čakať?

 

Čím skôr dieťatko dostane pomoc, tým má väčšiu nádej, že bude čo lepšie fungovať a menej zaostávať za rovesníkmi. V danej oblasti existujú názory, že treba čakať, kým lekár stanoví diagnózu, ktoré sú už v súčasnosti prekonané.

 


Sama pracujem s autistami, a zúčastnila som sa vo februári 2023 medzinárodnej konferencie o autizme, kde lektorky uvádzali, že čím skôr sa začne s dieťaťom pracovať, tým lepšie.

 


Pre rodičov, ktorí majú podozrenie, že niečo s ich dieťaťom nie je v poriadku, odporúčam, aby si stiahli bezplatnú aplikáciu AsDetect, ktorá Vám pomôže aj prostredníctvom videozáznamov, ukázať, či Vaše dieťa má, alebo nemá známky autizmu, už vo veku 11 až 30 mesiacov. Obavy sú samozrejme na mieste, ale čím skôr dostane dieťa adekvátnu pomoc, tým väčšiu šancu má že bude fungovať v živote čo najlepšie a čo najmenej sa odlišovať od rovesníkov.

 


Pokiaľ sa skutočne jedná o autizmus, je to veľmi vážna diagnóza, a žiaľ, keď rodičia prešvihnú predškolské obdobie, keď sa dá s dieťaťom pracovať najviac,  dochádza k stagnácii dieťaťa, a keď sa začne s dieťaťom pracovať neskôr, napríklad po šiestom roku života, dieťa už rovesníkov nemá šancu dobehnúť.

 


Ideálny vek, kedy je vhodné začať s terapiami, senzorickou stimuláciu, a podobne, je cca okolo druhého roka života dieťaťa. Je to súčasne obdobie, keď ešte deti štandardne veľa nerozprávajú, čiže sa až tak veľmi neodlišuje od rovesníkov.

 


Keď sa však začne pracovať s  neverbálnym dieťaťom vo veku šesť rokov a neskôr, dieťa si už uvedomuje, že je iné, ako jeho rovesníci, a  tento rozdiel už nedokáže dobehnúť. Všetky tie terapie stoja čas, peniaze, a množstvo energie, ale majú nenahraditeľný význam pre celý ďalší život dieťaťa. Pretože je veľký rozdiel, či začne odborník pracovať na rozvoji reči dieťaťa, ktoré má dva roky, a dieťaťa, ktoré už má šesť rokov.

 


Okrem reči, jedná sa samozrejme aj o rozvoj jemnej a hrubej motoriky, senzorickú integráciu a stimuláciu a  podobne, pričom sú všetky tieto činnosti veľmi dôležité pre rozvoj dieťaťa.

 


Dôležité je uvedomiť si, že aj deti s autizmom sú deti, ktoré sa chcú hrať, mnohé z nich chcú mať kamarátov, s ktorými dokážu udržiavať istý kontakt, majú svoje city, potreby, a napriek tomu, že ich správanie je častokrát nepredvídavé a odstrašujúce ( často majú zvláštne pohyby rúk, vykrikujú, môžu mať zvláštne záujmy), sú to deti, ktoré potrebujú, aby sme k nim tak pristupovali. Ako k deťom. A aj keď sú tieto deti v niečom iné, potrebujú cítiť lásku a  rešpekt k nim. Aj tieto deti majú právo sa hrať na detskom ihrisku s druhými deťmi, smiať sa a tešiť sa zo života. Čím viac budeme ako spoločnosť k deťom, ktoré sú v niečom iné, tolerantní a láskaví, tým viac naučíme aj deti, ktoré sú zdravé, ľudskosti a láskavosti. Pretože aj deti s Poruchou autistického spektra dokážu iné deti v niečom obohatiť, inšpirovať, a byť dobrými a vernými kamarátmi. Robím v škole, kde máme deti s autizmom, a berú ich medzi seba zdravé deti. Tak im to dovoľme. Aspoň do takej miery, aby to bolo pre obe strany prínosné a príjemné.

 

 

 


 Autor: Mgr. Jitka Kneslová, psychologička online poradny MOJRA

 

 

 

Autizmus

Najbližšie termíny: 08.09.2024

Autizmus

Najbližšie termíny: 09.09.2024

Psycholog Offline

Mgr. Barbora Buzková

Autizmus

Najbližšie termíny: 09.09.2024

 

 

 

 
Práve ste čítali článok: Kedy vyhľadať pomoc, pokiaľ sa moje bábätko nevyvíja, ako má, a mám obavy, či nemá moje dieťa autizmus?

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

Pokračovať v čítaní

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | Sociálne média | Sociálne siete | Ako využiť sociálne médiá vo svoj prospechSociálne médiá sa stali každodennou súčasťou našich životov. Platformy ako Facebook, Instagram, Twitter a Tik Tok sú známe po celom svete a ovplyvňujú nielen naše každodenné činnosti, ale aj naše myslenie, správanie a celkové duševné zdravie. Sociálne siete ponúkajú množstvo výhod, ako je možnosť udržiavať kontakt s priateľmi a rodinou, zdie...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať