Ekonomické násilie

https://www.blog.mojra.sk/post/473

Pracovať jednoducho nebudeš

Nikdy som si nemyslela, že by som sa aj ja mohla stať obeťou domáceho násilia a zo začiatku tomu ani nič nenasvedčovalo. Lenže potom som po materskej chcela nastúpiť do práce. Boli sme na tom s partnerom dohodnutí a nemal s tým najmenší problém. Potom ale prišlo na lámanie chleba. Najprv dochádzalo k menším hádkam, chcel, nech zostanem s malým doma a prakticky mi vyhadzoval na oči, že malý bude chudák, keď odídem do práce. Situácia vygradovala až do fázy, keď mi do práce ísť zakázal. A ja som sa samozrejme nechala presvedčiť.

Jedným zo znakov ekonomického násilia býva zákaz chodiť do práce. Agresor ide na vec veľmi opatrne, snaží sa obeť upokojovať a prehovárať. Postupne však pritvrdzuje a prechádza k väčšej a väčšej manipulácii. Nezriedka sa stáva aj to, že na vydieranie využije deti. Najčastejšie totiž k tejto situácii dochádza po tom, čo má žena nastúpiť do zamestnania opäť po materskej dovolenke. Nemusí to ale byť pravidlo.

Kontrola a kontrola

Zákazom chodiť do zamestnania to ale bohužiaľ neskončilo. Nielenže partner vyžadoval, nech som takmer stále doma, ale začal tiež kontrolovať všetko, za čo som utrácala peniaze. Keďže materská mi na všetky potrebné veci nestačila, musel mi časť peňazí poskytovať on. Jeho prínos sa ale postupne zužoval až na úplné minimum, ktoré mi stačilo iba na potreby pre malého. Vyžadoval tiež, aby som ku všetkým nákupom dokladala účty a paragóny. A keď som snáď kúpila niečo navyše pre seba z peňazí, ktoré mi poskytla moja matka, bol okamžite problém..

Kontrola všetkých výdavkov a neposkytovanie peňazí na chod domácnosti je ďalším znakom, že vás sužuje ekonomický agresor. Situácia opäť začína veľmi kradmo. Partner sa vás nenápadne pýta, koľko ste kde a za čo minuli. Možno príde s ponukou založenia spoločného účtu, ku ktorému vám ale neskôr obmedzí prístup. Pokiaľ je on ten, ktorý poskytuje na domácnosť väčšie množstvo financií, buď začne nákupy obstarávať sám, alebo vám bude posielať len presne vymedzenú čiastku. Nakoniec začnete zisťovať, že na vaše potreby vám žiadne prostriedky nezostávajú a pokiaľ nájdete nejaký externý príjem (v príbehu vyššie peniaze od matky), dostanete sa do ďalšej hádky. Môže sa tiež stať, že nekúpite všetko, čo si partner predstavoval, potom sa najskôr dočkáte nadávok a ponižovania.

Ako z toho von?

Ak ste sa snáď v tomto článku a príbehoch, ktoré uvádzame, našli, je načase začať so situáciou pracovať. Obete domáceho násilia sa môžu obrátiť na niekoľko poradní a centier. Ako prvá sa samozrejme ponúka Linka pomoci na telefónnom čísle 116 111.

Ak uprednostňujete skôr komunikáciu „face to face“, ale nemáte priestor a čas ísť na osobnú konzultáciu, môžete využiť služby našej online poradne. Mojra.sk, online psychologická poradňa, používa internet na pomoc ľuďom, ktorí vyžadujú neodkladnú psychologickú konzultáciu. Táto vymoženosť modernej doby nám umožňuje komunikovať s klientmi po celej Slovenskej republike aj v zahraničí, prostredníctvom programov Skype, WhatsApp a Viber.

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Prečo sa muži pozerajú po iných ženách?

Prečo sa muži pozerajú po iných ženách?

Autor: psychologická poradňa | Reakcie žien na pozorovanie | Prečo to ženy vnímajú ako problém Otázka, ktorá už odpradávna trápi mnohé ženy a núti ich sa zamýšľať nad sebou a svojím výzorom. Prečo sa môj partner pozerá na iné ženy? Prečo po mne pozerá neznámy chlap tak žiaduco? V očiach žien môže mať takéto správanie mužov značný dopad na ich vnímanie a celkový duševný stav. Prečo je ale tomu tak?  Čo na t...

Pokračovať v čítaní

Otázky a odpovede: Ako rozpoznať manipulátora vo vzťahu??

Otázky a odpovede: Ako rozpoznať manipulátora vo vzťahu??

Ako ešte pred začiatkom vzťahu zistím, že ten človek je manipulátor a radšej s ním nezačínať vzťah?Spoznať manipulátora na začiatku vzťahu býva veľmi náročné. Títo ľudia bývajú šarmantní, pozorní, prejavujú Vám náklonnosť, a zo začiatku pôsobia ako dokonalí partneri/partnerky. Za vhodnú stratégiu, ako rozpoznať, či je alebo nie je Váš potenciálny partner, prípadne partner na začiatku vzťahu, manipulatívny, považujem dať mu najavo, že ...

Pokračovať v čítaní

Čo cítia ženy vystavené  tlaku od toxického ex?

Čo cítia ženy vystavené tlaku od toxického ex?

 Žena, matka detí z takýchto vzťahov je vystavená obrovskému stresu, neistote, strachu o deti a namiesto príjemných chvíľ po návrate detí domov, musí často dávať rozhodené deti psychicky dokopy niekoľko dní. Keď sa upokoja, znova musia ísť k otcovi, lebo tak rozhodol súd. A súd môže matke, ktorá sa odmietne podriadiť a deti takémuto otcovi nedá, dať pokutu, výchovné opatrenia a nakoniec deti odobrať a  zveriť ic...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať