Dosť dobrá matka

https://www.blog.mojra.sk/post/560

Byť matkou je neskutočne nádherné a vyčerpávajúce zároveň. Každá matka prežíva okamihy, keď je so svojim dieťaťom v úplnej harmónii, všetko je skvelé, keď si dokonale rozumejú, ale rodičovstvo so sebou prináša aj opačné chvíle. Sú to okamihy, keď sa matka cíti vyčerpaná, nevyspaná, má pocit úplného zlyhania. V týchto chvíľach nejedna mamička o sebe zapochybuje, má pocit, že nie je dosť dobrou matkou. Často k pocitom zlyhania prispievajú v takýchto chvíľach aj nevyžiadané rady okolia.


Pocity , že nie ste dosť dobrá matka, spolu s únavou, vyčerpaním, počas náročných období, napríklad, keď je dieťatko choré, idú mu zúbky, bolí ho bruško, alebo prežíva iné nepríjemné pocity, čo aj dáva patrične najavo, sú obzvlášť náročné pre matku alebo inú blízku osobu ktorá sa o dieťa najviac stará.


Je dôležité si uvedomiť, že žiadna matka nedostáva k dieťatku návod, ako správne reagovať pri ktorej situácii. Každé dieťatko je jedinečné, a každá mamka sa učí, čo svojim plačom kedy dáva najavo a učí dieťatko, že je tu preňho, aby sa oňho postarala, ochránila ho a naučila ho všetko, čo bude v živote potrebovať. Naše deti sa rodia veľmi slabé oproti iným živým tvorom a potrebujú blízku osobu, prevažne matku, ktorá ich ochráni a naučí dôverovať svetu a dokázať sa v ňom o seba postarať.


Ako matka som presvedčená, že žiadna z čerstvých mamičiek nepotrebuje nevyžiadané rady, aká by mala byť, ako má dieťa uspávať, kŕmiť, nechávať vyplakať a podobne. To, čo skutočne čerstvá mamička potrebuje, je počuť, aká je výnimočná, ako sa stará a  formuje malého človiečika a je celým jeho svetom, sprevádza ho životom od prvých chvíľ na tomto svete a učí ho všetko o živote, povzbudzuje ho pri prvých pohyboch, krokoch, hláskach, slovách.


Každá matka, ktorá sa o svoje dieťa alebo deti stará celým srdcom a láskou, by mala vedieť, že je DOSŤ DOBRÁ MAMA. Žiadne dieťa nepotrebuje dokonalú mamu, ktorá je vždy v dobrej nálade, vždy usmiata a bezproblémová, lebo taká mama podľa mňa ani neexistuje.


Skutočná mama je žena z mäsa  a kostí, občas unavená, občas podráždená, nespokojná ale napriek všetkému, vždy pripravená dávať aj posledné zvyšky energie svojmu dieťaťu. Mama, ktorá v noci vstáva ku dieťatku, lebo je choré, mama, ktorá dieťatku číta obľúbenú rozprávku stále dokola, lebo to tak jej dieťa chce, pozerá s ním jeho obľúbené rozprávky, zaujíma sa o jeho kamarátov a záľuby. Mama, ktorá je ochotná pre svoje dieťa spraviť všetko, aby bolo šťastné a v bezpečí a aby mohlo vyrastať s pocitom, že je milované. Mama, ktorá podporuje dieťa v tom, aby objavovalo, čo ho baví a  čo zasa nie, ktorá ho prihlási na krúžok pre to, že to ono samé chce, aj keď ona by bola radšej, keby ho bavilo niečo iné. Mama, ktorá sprevádza a podporuje svoje dieťa na ceste životom, aby našlo samé seba, a zistilo, kým je, a kým chce byť, bez pocitov, že to nezvládne. Dosť dobrá mama je starostlivá  mama, ktorá túži svoje dieťa chrániť, ale na druhú stranu mu dáva krídla, aby spoznalo, čo všetko už samé dokáže. A teší sa z jeho pokrokov, aj keď to znamená, že ju bude stále menej a menej potrebovať, až sa úplne osamostatní.


Každé dieťa môže byť samé sebou, spokojné a  šťastné, pokiaľ za ním stojí mama, ktorá ho ľúbi, podporuje a učí veriť sebe samému, ale aj rešpektovať pravidlá, ktoré potrebuje v živote dodržiavať.


Každá dosť dobrá mama potrebuje niekedy počuť, že to, čo robí, stačí. Jej dieťatko nepotrebuje dokonalú mamu, ale potrebuje ju, takú, aká je, s  jej láskou, trpezlivosťou a aj frustráciou, ktorú niekedy materstvo so sebou prináša.

 

Môže byť aj osamelá matka dosť dobrá mama?

 

Samozrejme, môže. Vo väčšine prípadov, čo poznám, musím povedať, že osamelá mama musí byť aj viac ako len dosť dobrou mamou, nakoľko je celá výchova starostlivosť o dieťa len na jej pleciach. Osamelá mama má o to náročnejšiu situáciu, že nemá pri sebe otca dieťaťa, ktorý by jej pomohol zvládať výchovu spoločne. Žiaľ, často taký otec robí pravý opak a práve preto som presvedčená, že osamelé matky si zaslúžia o to väčšiu úctu a  rešpekt, že vychovávajú dieťa/deti samé, čo je oveľa náročnejšie, ako výchova detí v rodine.

A každý otec, aj pokiaľ rodičia nevychovávajú deti spolu, by mal mať v sebe aspoň základnú úctu k matke svojho dieťaťa, ktorá by sa odrážala v tom, že by svoje dieťa usmerňoval, aby svoju mamu počúvalo a vážilo si ju. To je to najmenej, čo môže pre ňu urobiť, pokiaľ tam nie je, keď sa ona sama o dieťa stará, keď je choré, období vzdoru a počas rôznych náročných situácií, ktoré musí takáto mama sama zvládnuť.


Rada na záver- čo od nás potrebuje mama, aby cítila, že je dosť dobrou mamou?

 

Pokiaľ chcete čerstvej mamičke pomôcť, to najdôležitejšie je, nedávať jej rady a usmernenie, ale pýtajte sa jej, čo by potrebovala, čo by ju potešilo. Niekedy je to nákup, jedlo, popratanie. Takáto pomoc je oveľa cennejšia, ako nevyžiadané rady, ktorými jej niekedy nechtiac môžete hovoriť, že nie je dosť dobrou mamou. Lebo opak je pravdou. A každá matka potrebuje pocítiť, že je DOSŤ DOBROU MAMOU, A PRE SVOJE DIEŤATKO JE TOU NAJLEPŠOU MAMOU POD SLNKOM.

 

Ahoj mama, zastav sa na  chvíľu

keď vidíš, ako tvoje dieťa rastie každý deň.

Za každým jeho pokrokom, je aj tvoja láska.

Za každým pádom tvoj pofúkanie.

Mama, tvoje dieťatko je dar,

a to, že si jeho mamou, je jeho požehnanie.

Nie nemusíš byť dokonalá, ono to ani nepotrebuje.

Potrebuje teba takú aká si. Si dosť dobrá mama. Tak to je.

Jitka Kneslová


Autor: Mgr. Jitka Kneslová, psychologička online poradny MOJRA

                                                                                                                                                                                                     



















Práve ste čítali článok: Dosť dobrá matka


Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ekonomická neistota a ako ju zvládať

Ekonomická neistota a ako ju zvládať

Autor: psychologická poradňa | Podpora pri zvládaní stresu| konkrétné stratégie psychológa Pojem ,,ekonomická neistota“ je dnes čoraz bežnejším javom a stáva sa neoddeliteľnou súčasťou života v modernom svete. Nestabilita na finančných trhoch, rastúca inflácia, zvyšujúce sa náklady na bývanie a každodenné potreby, obavy o stratu svojho zamestnania, ako aj globálne udalosti, napríklad finančné krízy môžu vyvolať stres a úzkosť. Ekonomické nap...

Pokračovať v čítaní

Digitálny detox: Tipy a stratégie pre efektívne obmedzenie času stráveného online

Digitálny detox: Tipy a stratégie pre efektívne obmedzenie času stráveného online

Autor: psychologická poradňa | Digitálny detox | konkrétné stratégie psychológa V dnešnej modernej dobe sa stala téma ,,digitálny detox“ neoddeliteľnou súčasťou, keďže technológie hrajú kľúčovú úlohu v našom každodennom živote. Aj keď je pravdou, že internet, sociálne médiá a smartfóny prinášajú množstvo výhod, ich nadmerné používanie má škodlivý vplyv na naše fyzické aj duševné zdravie. Práve preto je digitálny detox, alebo teda ...

Pokračovať v čítaní

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či ze...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať