Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

https://www.blog.mojra.sk/post/666

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi,

 

Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.


Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani  jednoznačnú odpoveď. Ako však dokážete zvládnuť takúto situáciu a vyrovnať sa s ňou?


Čo býva za odcudzením sa od matky?

Rodinné konflikty

Vo väčšine rodinách bývajú nezhody v názoroch a odlišných hodnotách. Konflikty môžu vzniknúť kvôli rozdielnym názorom alebo životným rozhodnutiam medzi rodičmi a deťmi.

Nesprávna komunikácia a nedorozumenie môžu viesť k pocitom zranenia a odcudzenia sa. Rozvody alebo separácie rodičov spôsobujú v rodinách napätie a rozdelenie v rodinných vzťahoch.

 

Emocionálne dôvody

Nevyriešené traumy z detstva (fyzické, emocionálne alebo sexuálne zneužívanie) vedú k odcudzeniu. Psychické problémy ako depresia alebo úzkosť môžu ovplyvniť schopnosť detí udržiavať zdravé vzťahy s rodičmi. Pocity nedostatočnej podpory a porozumenie zo strany rodičov. Ak deti cítia, že rodičia nerozumejú ich potrebám alebo ich nepodporujú, môžu sa odmlčať.

 

Prehnaná kontrola

Nadmerne kontrolujúci rodičia môžu spôsobiť, že deti sa budú cítiť obmedzené a budú sa snažiť osamostatniť. Deti, najmä v období dospievania a mladosti, prirodzene túžia po väčšej nezávislosti a môžu sa od rodičov vzdialiť, aby našli svoju vlastnú cestu.

 

Rozdiely v životných rozhodnutiach

Rodičia nemusia schvaľovať napríklad výber životného partnera svojich detí, čo môže viesť ku konfliktom. Rozdiely v názoroch na kariéru alebo vzdelanie vedú tiež k napätiu.

 

Očakávania a sklamania

Pokiaľ majú rodičia vysoké nároky a očakávania a detí ich nedokážu naplniť, vedie to k pocitom zlyhania, sklamania a odcudzenia ako detí tak aj dospelých. Obe strany môžu mať očakávania, ktoré neboli vyjadrené ani naplnené, čo spôsobuje frustráciu a napätie na oboch stranách.

 

Skúste pochopiť príčinu odcudzenia vašich detí

Položte si otázku, či existuje dôvod, kvôli ktorému by sa vaše deti mohli odmlčať. Pokúste sa spomenúť, či za tým nie sú nejaké rodinné nezhody, rozdielne názory a hodnoty, pocity viny a hnevu voči vám, alebo iné faktory, ktorých si nie ste vedomá. Najlepším možným riešením v takejto situácií je zistiť, čo sa stalo, a prečo nemajú záujem deti komunikovať. Vyjadríte im pochopenie a empatiu a pokúste sa o úprimný rozhovor, po ktorom by ste zistili, aký je problém. Ak nie je možné mať priamy rozhovor, skúste im napísať mail alebo SMS správu, v ktorej vyjadríte svoje pocity z danej situácie a poprosíte ich o zmierenie. Buďte pripravená počúvať bez obhajovania alebo odôvodňovania. Treba im dať najavo, že vás ich názor naozaj zaujíma a chcete počuť ich pohľad pre riešenú vec. Deti môžu potrebovať čas na spracovanie vašich slov a rozhodnutie, ako reagovať.


Ak ste v minulosti prišli o ich dôveru pokúšajte sa o vybudovanie si novej medzi vami a vašimi deťmi. Pokiaľ dôjde k obnoveniu komunikácie, nečakajte, že všetko bude ihneď ako predtým. Začnite malými krokmi. Hlavné je dodržiavať sľuby, ktoré ste dali a budete spoľahlivá matka. Takto preukážete, že vám môžu dôverovať a obrátiť sa na vás v každej situácií.


Rešpektujte sa

Plne sa vyhnite kritike a manipulácií, pri ktorej by ste ich obviňovali zo zanedbaného kontaktu s vami. Toto by celú situáciu s odcudzením medzi vami iba viacej zhoršilo Ak sa vám vaše deti nechcú ozývať alebo s vami stretávať, nenúťte ich do toho. Rešpektujte ich rozhodnutie a dajte im vedieť, že ste tu pre nich, keď budú pripravení na kontakt.


Zamerajte sa na seba

Namiesto kritiky a hádok sa pokúste zamerať na seba a na to ako žijete. Popremýšľajte o tom, či sa dokážete vyrovnať s bolesťou a smútkom, ktorý prežívate. V období odcudzenia je dôležité starať sa o svoje fyzické a psychické zdravie. Jedzte zdravo, dopĺňajte veľa potrebných minerálov, doprajte si dostatok kvalitného spánku a cvičte. Venujte sa vašim obľúbeným aktivitám, z ktorých máte radosť a dokážete sa pri nich dostatočne zrelaxovať a uvoľniť. V prvom rade však nezabúdajte na to, že ste stále cenný človek a na vašej hodnote to nijako neuberá. Stále si rovnako ako predtým zaslúžite byť šťastná a milovaná.


Podpora

Navrhnite spoločnú rodinnú terapiu ako neutrálny priestor na riešenie problémov s pomocou odborníka. Ak súhlasia všetky strany rodinná terapia môže byť veľmi užitočná pri riešení konfliktov a odcudzených rodinách. Je to forma psychoterapie, ktorá sa zameriava na zlepšenie komunikácie a riešenie konfliktov medzi členmi rodiny. Terapia sa uskutočňuje za účasti viacerých členov rodiny a je vedená vždy kvalifikovaným terapeutom, ktorý pomáha rodine identifikovať problémy a pracovať na ich riešení. Pri rodinnej terapii sa vždy identifikujú ciele celej terapie. Môže to byť zlepšenie komunikácie, riešenie konkrétnych konfliktov (z detstva alebo puberty) alebo obnovenie dôvery.


Porozprávajte sa s priateľmi, rodinou alebo terapeutom o tom, ako sa cítite. Zdieľanie vašich pocitov s niekým, komu dôverujete, vám môže pomôcť spracovať emócie a nájsť spôsoby, ako sa s nimi ľahšie vyrovnať. Existujú rôzne podporné skupiny pre rodičov, ktorí prežívajú odcudzenie detí. Tieto skupiny vám môžu poskytnúť priestor na zdieľanie skúseností, vzájomnú podporu a rady od ostatných rodičov, ktorí prechádzajú podobnou situáciou. Pamätajte, že zmierenie s dospelými deťmi je zložitý proces, ktorý si vyžaduje váš čas, trpezlivosť a aj pochopenie. Nemáte tu žiadnu záruku úspechu, ale s úsilím, snahou a porozumením určite zlepšite svoj vzťah s deťmi a nájdete si spoločnú cestu k zmiereniu.


Ak ste bola dobrou matkou verte, že postupným snažením sa obnovenie kontaktu podarí a malými krôčikmi si opäť vybudujete silný a zdravý vzťah s vašimi deťmi.

 

 

 

 

 

Práve ste čítali článok: Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či ze...

Pokračovať v čítaní

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | Sociálne média | Sociálne siete | Ako využiť sociálne médiá vo svoj prospechSociálne médiá sa stali každodennou súčasťou našich životov. Platformy ako Facebook, Instagram, Twitter a Tik Tok sú známe po celom svete a ovplyvňujú nielen naše každodenné činnosti, ale aj naše myslenie, správanie a celkové duševné zdravie. Sociálne siete ponúkajú množstvo výhod, ako je možnosť udržiavať kontakt s priateľmi a rodinou, zdie...

Pokračovať v čítaní

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práceStrata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie. Emocionálny vplyv straty práceStrata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať