Čo cítia ženy vystavené tlaku od toxického ex?

https://www.blog.mojra.sk/post/563

 

Žena, matka detí z takýchto vzťahov je vystavená obrovskému stresu, neistote, strachu o deti a namiesto príjemných chvíľ po návrate detí domov, musí často dávať rozhodené deti psychicky dokopy niekoľko dní. Keď sa upokoja, znova musia ísť k otcovi, lebo tak rozhodol súd. A súd môže matke, ktorá sa odmietne podriadiť a deti takémuto otcovi nedá, dať pokutu, výchovné opatrenia a nakoniec deti odobrať a  zveriť ich otcovi, ktorého sa boja s a ktorý nechcú byť.

Ako pomôcť žene toto celé zvládnuť?

 

Žena, ktorá sa ocitla v takejto situácii, často čelí aj nepríjemným rečiam okolia. V dnešnej dobe sa stále stretávame s ostrým odcudzovaním žien, ktoré vychovávajú deti samé. Pokiaľ majú deti problémy v správaní kvôli tomu stresu, ktoré im spôsobuje toxický otec, na vine je matka. Pokiaľ sa niekomu matka posťažuje, že je vyčerpaná, niekedy dostane výčitku: “Ty si si to sama vybrala.“.

Takáto matka nepotrebuje múdre rady okolia, ani výčitky, aký je ich otec. To, čo potrebuje, je povzbudenie, prijatia a nádej, že nie je na to celé sama. Niekedy malá pomoc s nákupom, keď je doma s chorými deťmi, ich postráženie, keď to potrebuje, alebo keď potrebuje ísť sama k lekárovi, je tá najväčšia pomoc. Finančne sa o seba aj o svoje deti dokáže postarať, keď začnú chodiť do škôlky a do školy.

Niekedy tieto ženy potrebujú počuť, že sú dosť dobré mamy a že to zvládnu. Potrebujú počuť, že nie sú na to samé a je tu niekto pre nich, kto ich vypočuje, povzbudí a pomôže. Povzbudenie, podporu a pocit bezpečie potrebujú aj deti. Na to, aby im to všetko dokázala matka zabezpečiť, potrebuje sama cítiť bezpečie a nádej, že to zvládnu. Spolu, ako rodina. Lebo aj matka s deťmi je rodina.

Prosím, nepozerajme na osamelé matky ako na menejcenné. Sú to matky, ktoré museli z trosiek vlastného rozbitého života postaviť nový svet pre svoje deti. Tak im preukazujme úctu, lebo musia čeliť výzvam a problémom, aké si ženy žijúce vo fungujúcich vzťahoch nedokážu ani predstaviť.

 

A čo deti?

 

Na to, aby vyviazli z toxického vplyvu agresívno-manipulátorského otca s minimálnymi zraneniami na duši je dôležité rešpektovať ich aj keď sa niekedy nesprávajú tak, ako by sa mali. Tieto deti potrebujú viac trpezlivosti, prijatia a pevnejšie hranice ako deti z harmonických rodín, ale napriek tomu chaosu, ktorý zažívajú, potrebujú cítiť, že sú milované. Nie sú zlé, len to majú v živote oveľa náročnejšie ako ich rovesníci z usporiadaných rodín.




Mgr. Jitka Kneslová, psychológ Mojra

 

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

Pokračovať v čítaní

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práceStrata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie. Emocionálny vplyv straty práceStrata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať