Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

https://www.blog.mojra.sk/post/665

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu?


Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ich emocionálneho vývoja a celkového zdravia.


Ako správne rozpoznať emócie dieťaťa?

Pozorovanie je asi najhlavnejším nástrojom pri rozpoznávaní a pomenúvaní emócií detí. Ako rodičia alebo opatrovatelia máte jedinečnú príležitosť sledovať ich neverbálne prejavy, ako sú výrazy tváre, telesná reč a tón hlasu, ktoré často hovoria viac než slová. Pozorné sledovanie týchto signálov nám umožňuje lepšie identifikovať, ako sa dieťa v danej chvíli cíti a prečo sa tak cíti.


Dôležitou súčasťou pozorovania je aj vaša empatická reakcia. Ukázaním, že vám záleží na ich pocitoch a ste tu pre nich, aby ste ich vypočuli, vytvárate bezpečné prostredie pre otvorenú komunikáciu. Deti sa cítia prijaté a pochopené, čo podporuje ich emocionálny vývoj a sebavedomie.


Pri pozorovaní je dôležité aby ste sa zamerali najmä na:

  • Výraz tváre dieťatka - Tvár je ,,bránou do duše“ a pri dieťati veľmi ,,výrečná“ časť tela, pokiaľ ide o emócie. Smiech a úsmev naznačujú radosť, zatiaľ čo slzy a smutný výraz poukazujú na smútok a sklamanie.

  • Telesná reč - Sklonené ramená, odvracanie pohľadu a napäté telo, môžu byť znaky negatívnych emócií ako hnev alebo strach. Opakom je otvorená a uvoľnená telesná reč, ktorá zvyčajne signalizuje spokojnosť a šťastie dieťaťa.

  • Tón hlasu - Deti často vyjadrujú svoje emócie cez tón a hlasitosť hlasu. Tichý hlas vo väčšine signalizuje strach alebo smútok dieťaťa, zatiaľ čo zvýšený hlas a výkriky môžu byť znakom hnevu alebo frustrácie.


Aktívnym počúvaním dieťaťa a kladením otázok sa viete dozvedieť veľa informácií. Ak už dieťa rozpráva alebo sa aspoň snaží s vami komunikovať zliepaním slov, dokážete hádať ako sa asi v daný moment cíti. Môžete sa pokúsiť mu klásť jednoduché otázky ako napríklad: ,, Ako si sa cítil/a potom ako si stratil/a svoju obľúbenú hračku?“. Takýto typ otázky môže povzbudiť dieťa v tom aby sa pokúsilo vyjadrovať to, ako sa momentálne cíti.


Empatické reakcie z vašej strany a zrkadlenie pocitov sú rovnako prospešné interakcie v pochopení emócií dieťaťa. Môžete reagovať na jeho výraz tváre a súcitiť s ním. Ukázať mu, že chápete to, že sa cíti smutne/veselo a ste tam v každej situácií pri ňom. Týmto spôsobom vytvárate bezpečné prostredie pre dieťa a dávate tak priestor aj otvorenej komunikácií s ním. Ukážte mu, že aj vy prežívate rôzne emócie a rozprávanie sa o nich je v úplnom poriadku. Hry a aktivity zamerané na rozpoznávanie emócií sú vždy vítané. Deti zabavíte a naučíte ich pomenovávať základné emócie. Rozpoznávanie emócií dieťaťa je proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť a empatiu. Pomocou týchto stratégií môžete lepšie porozumieť a podporiť emocionálny vývoj svojho dieťaťa.


Ako pomôžem deťom vyjadrovať ich emócie zdravým spôsobom?

Pomáhanie deťom vyjadrovať svoje emócie je dlhodobý proces, ktorý si rovnako vyžaduje trpezlivosť a citlivosť. Používaním nasledujúcich stratégií môžete podporiť ich emocionálny vývoj, čo im umožní lepšie zvládať svoje pocity a budovať silné a zdravé vzťahy.


Vaša pozornosť a empatia – Deťom venujte svoju plnú pozornosť, ktorú si zaslúžia. Reagujte na ne s porozumením a empatiou. Snažte sa otvorene komunikovať a učiť deti hovoriť o svojich emóciách bez strachu a hanby.


Vyjadrujte vlastné emócie – Ukážte deťom, že aj vy prežívate emócie a je to úplne normálnou súčasťou života. Dajte im najavo, že aj keď sú určité emócie nepríjemné, prežívate ich a dokážete s nimi ,,bojovať“.


Riešenie konfliktov – Ak máte s dieťaťom konflikt, apelujte na to, aby vám popísalo to ako sa cíti, a prečo si myslí, že sa tak cíti. Nechajte dieťa nech pomenuje vlastné emócie a to, čo v daný moment s emóciami prežíva. Klaďte mu otázky tak, aby ono samo premýšľalo o svojich pocitoch (,,Prečo si myslíš, že sa teraz cítiš nahnevano?“).


Potvrďte jeho pocity – Uznajte, že ide o také pocity aké vám dieťa opísalo. Prikloňte sa na jeho stranu a dajte mu za pravdu, že aj vy sami vidíte napríklad to, že sa hnevá. Povzbuďte ho a ponúknite mu riešenie, ktoré by mu mohlo vyhovovať v ďalšom riešení konfliktu.


Techniky upokojovania – Naučte deti ako sa majú upokojiť. V prípade, že sú veľmi nahnevané alebo rozrušené, ale musia situáciu zvládnuť, je dobré naučiť ich aspoň základné techniky zvládania emócií ako je hlboké dýchanie, pomalé počítanie do 10, atď... Pomôžte deťom objaviť pozitívne spôsoby ako zvládať emócie, ako je kreslenie, písanie alebo fyzická aktivita.


Ako poskytnúť dieťaťu emocionálnu podporu?

  • Počúvajte - Keď sa s vami rozprávajú venujte im plnú vašu pozornosť. Ukážete im tak, že vám na ich pocitoch a prežívaní skutočne záleží.
  • Vyjadrujte lásku a podporu - Objímajte a pochváľte svoje dieťa. Nešetrite ani milým slovom, vaše dieťa si to zaslúži, a to najmä v ťažkej chvíli, kedy zápasí so svojimi emóciami.
  • Buďte im nablízku - Dajte im vedieť, že ste vždy na blízku a ste im stále oporou. Pocit bezpečia a istoty je najdôležitejším faktorom.
  • Majte pozitívne emocionálne správanie - Buďte im vzorom v emocionálnom správaní a v riešení vašich problémov. Ukážte im, že konflikty sa dajú riešiť aj pokojným slovom a bez kriku.
  • Učte ich empatií - Pomáhajte im pochopiť aj pocity iných ľudí. Diskutujte s nimi o rôznych témach a aj o tom, ako by sa mohli cítiť v rôznych situáciách
  • Buďte trpezlivý a chápavý rodič - Každé dieťa potrebuje svoj čas na zvládanie určitých situácií a vyrovnaním sa s nimi. Doprajte mu ten čas, bude vám vďačné.
  • Poskytnite stabilitu a rutinu - Pravidelná rutina a stabilné prostredie im pomáhajú cítiť sa bezpečne a zároveň im dávajú možnosť mať kontrolu nad určitými aspektami ich života.


Tieto kroky môžu deťom pomôcť rozvíjať silný emocionálny základ, ktorý im bude slúžiť po celý život.


Pomáhanie deťom vyjadrovať svoje emócie je dlhodobý proces, ktorý vyžaduje trpezlivosť a citlivosť. Pomocou týchto stratégií môžete podporiť ich emocionálny vývoj, čo im umožní lepšie zvládať svoje pocity a budovať silné a zdravé vzťahy.

 






Práve ste čítali článok: Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Dospelé deti toxických rodičov: Ako sa oslobodiť od minulosti a budovať zdravé vzťahy

Dospelé deti toxických rodičov: Ako sa oslobodiť od minulosti a budovať zdravé vzťahy

Autor: psychologická poradňa | dospelé deti toxických rodičov | tipy psychológa | uzdravenie po toxickom detstve ,,Rodič, ktorý svojim správaním a postojmi negatívne ovplyvňuje emocionálny a psychický vývoj svojho dieťaťa - toxický rodič.“ Konanie toxického rodiča má dlhodobé následky na sebavedomie, sebaúctu a celkovú pohodu dieťaťa. Deti, ktoré vyrastajú v toxickom prostredí, s toxickými rodičmi, často zápasia s nízkym sebave...

Pokračovať v čítaní

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Autor: psychologická poradňa | Rodina a medzigeneračná komunikácia  | Ako zlepšiť medzigeneračnú komunikáciu? Fenomén ,,medzigeneračná komunikácia“ naberá v súčasnej dobe na dôležitosti, pretože sa nielen na pracoviskách, v rodinách a v spoločnosti stretávajú generácie, ktoré majú odlišné skúsenosti a názory na svet. V medzigeneračnej komunikácií je kľúčom schopnosť porozumieť rozdielom, ktoré sa naskytajú, a n...

Pokračovať v čítaní

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať