Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

https://www.blog.mojra.sk/post/664

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka

 

Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.


Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí prejsť. Môže to byť zdrvujúce a emocionálne vyčerpávajúce obdobie, počas ktorého je často ťažké nájsť správnu cestu, ako sa s touto bolesťou vyrovnať.


Prirodzenou a neoddeliteľnou súčasťou prežívania straty blízkej osoby je smútok. Je to emocionálna reakcia, ktorá nám umožňuje spracovať bolesť a prispôsobiť sa novej realite bez milovanej osoby. Smútenie je individuálny proces a každý ho prežíva odlišne.


Známa psychologička Elisabeth Kübler-Ross vo svojom diele ("On Death and Dying") popísala päť fáz smútku, ktoré dnes pri smútení rozlišujeme:

  • Popieranie – Prvotnou reakciou pri fázach smútenia je popieranie, kedy človek nechce uveriť tomu, čo sa stalo. Neustále popiera realitu a tvrdí, že je to úplne inak.

  • Hnev – Hnev poznáme ako intenzívnu emóciu, ktorá môže byť v tomto prípade namierená na seba, zosnulého alebo iných ľudí, ktorí sú v okolí smútiaceho.

  • Vyjednávanie – Človek sa snaží o zmenu situácie prostredníctvom ,,čo ak „ scenárov. Premýšľa vtedy veľa v zmysle ,,čo ak by som tam bol“ /,, čo ak by som neodišiel“..., čo človeka postupne dostáva do stavu hlbokého smútku.

  • Depresie – V tejto fáze si človek už plne uvedomuje realitu a upadá do hlbokého smútku a zúfalstva.

  • Prijatie – Konečná fáza. Hoci bolesť stále pretrváva, človek si uvedomuje svoju realitu a zmieruje sa so stratou milovanej osoby.


Tieto fázy nie sú lineárne a jednotlivci môžu medzi nimi prechádzať rôznymi spôsobmi, keďže každý človek prežíva smútok inak. Ako ale zvládnem ,,bojovať“ s toľkým smútkom?


Dovoľte si smútiť

Smútok je prirodzená a zdravá reakcia na stratu. Neexistuje "správny" spôsob, ako smútiť, a každý prežíva bolesť zo straty inak. Nebojte sa plakať, hnevať sa, cítiť sa vinne alebo zmätene. Potláčanie emócií vám len sťaží vyrovnanie sa so stratou. Rozprávajte sa s priateľmi, rodinou alebo terapeutom, ktorý môže pomôcť ventilovať emócie a nájsť podporu


Zapojenie sa do rituálov, ako sú pohreby alebo iné spomienkové udalosti, pomáha smútenie uzavrieť a uctiť si zosnulého.


Doprajte si čas na smútok. Nie je predpísaný a určený časový rámec na to, aby ste sa "cez to dostali". Smútok je proces, ktorý trvá a je dôležité byť k sebe trpezlivý.


Vyjadrite svoj smútok akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Môžete sa rozprávať s priateľmi alebo rodinou, písať si denník, venovať sa tvorivým činnostiam, ako je maľovanie alebo hudba, alebo sa zapojiť do smútočnej terapie.


Starajte sa aj sami o seba. Dbajte na svoju fyzickú a hlavne psychickú starostlivosť. Doprajte si pravidelný pohyb, najlepšie niekde v prírode, a dostatok spánku. Fyzická aktivita vám môže pomôcť uvoľniť nahromadenú energiu a hlavne zmierniť stres. Hľadajte nové aktivity, ktoré pomáhajú nemyslieť na to, čo sa stalo a pomôžu vám prísť na nové myšlienky. Venujte sa aj takým aktivitám, ktoré vám osobne prinášajú radosť a uvoľnenie. Veľkým oblúkom sa vyhýbajte alkoholu a drogám. Tieto látky vám síce na chvíľu pomôžu zabudnúť na bolesť, ale v konečnom dôsledku vám len sťažia vyrovnanie sa so stratou.

 

Vyhľadajte podporu

Nebojte sa požiadať o pomoc, ak ju potrebujete. Existuje mnoho zdrojov, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s vašou stratou, ako sú smútočné skupiny, online fóra alebo telefonické linky dôvery.


Porozprávajte sa s priateľmi a rodinou o tom, ako sa cítite. Môžu vám ponúknuť oporu, pochopenie a praktickú pomoc. Niekedy postačí človeku aj ,,obyčajné“ objatie od osoby na ktorej vám záleží.


Zvážte zapojenie sa do smútočnej skupiny. Smútočné skupiny vám umožňujú stretnúť sa s ľuďmi, ktorí prežívajú podobnú stratu ako vy, a podeliť sa o svoje pocity a skúseností so smútkom, ktorí prežili.


Vyhľadajte odbornú pomoc psychológa alebo terapeuta, ak máte problémy so zvládaním smútku alebo ak sa u vás vyskytujú príznaky depresie alebo úzkosti.


Pamätajte, že nie ste sami. Mnoho ľudí prežíva stratu blízkej osoby a existuje mnoho zdrojov, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s ňou. Neváhajte požiadať o pomoc, ak ju  naozaj potrebujete.

 

Pamätajte na svojho blízkeho

Spomínajte na svojho blízkeho a oslavujte jeho život, ktorý prežil. Môžete si prechádzať jeho staré  fotografie, rozprávať príbehy o ňom alebo navštíviť miesta, ktoré mal on vo svojom živote rád. Vytvorte si pamätník, ktorý vám pomôže uchovať si spomienku na vášho blízkeho. Môže to byť fotoalbum, šperk, strom alebo darovanie na charitu v jeho mene. Zapojte sa do aktivít, ktoré boli pre vášho blízkeho dôležité. Venovať sa môžete aj jeho koníčkom alebo trávte čas s ľuďmi, ktorých mal rád.


Čas lieči...

Aj keď sa vám to teraz zdá nemožné, bolesť zo straty sa časom zmierni. Spomienky na vášho blízkeho zostanú živé a budete naňho spomínať s láskou. Smútok je proces, ktorý trvá a je dôležité byť k sebe trpezlivý. Nenúťte sa "prekonať to" skôr, ako ste na to pripravení. S každým dňom sa vám bude zdať, že žijete o niečo lepšie aj s bolesťou zo straty. Naučíte sa s ňou žiť a spomienky na vášho blízkeho vám budú prinášať útechu a radosť.


Strata blízkej osoby je naozaj ťažká a bolestivá skúsenosť. Preto je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu individuálne. Doprajte si čas na smútok, starajte sa o seba, vyhľadajte podporu a pamätajte na svojho blízkeho. S časom, trpezlivosťou a láskou sa vám podarí prekonať toto ťažké obdobie a znovu nájsť zmysel života.


Strata osoby je univerzálnou skúsenosťou, ktorá sa dotýka každého z nás, no každý ju prežíva inak. Proces smútenia je komplexný a zahŕňa rôzne emocionálne, fyzické a psychologické reakcie. Pochopenie týchto reakcií a prijatie vhodných stratégií môže pomôcť jednotlivcom vyrovnať sa s touto náročnou skúškou.

 

 






Práve ste čítali článok: Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práceStrata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie. Emocionálny vplyv straty práceStrata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce ...

Pokračovať v čítaní

Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

Ženy a alkohol: Od spoločenskej konzumácie k závislosti

Autor: psychologická poradňa | Závislosť žien na alkohole | Ako pomôcť alkoholičke | Podpora pre ženy s alkoholovou závislosťouAlkohol môžeme považovať stále za drogu číslo jeden. O závislosti na alkohole sa hovorí podľa môjho názoru naďalej veľmi málo. Dôsledky alkoholu na chorobnosť ľudí sú neporovnateľne horšie ako pri iných závislostiach. Alkoholizmus môžeme radiť na tretie miesto medzi príčiny úmrtia, hneď po kardiovaskulárnych a o...

Pokračovať v čítaní

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať