Ako pomôcť deťom zvládnuť nástup do školy lepšie?

https://www.blog.mojra.sk/post/507

A je to tu....začiatok septembra a s ním súvisiaci začiatok školského roka. Dvojmesačné prázdniny prešli akoby šibnutím čarovného prútika a deti sa musia znova vrátiť do školských lavíc a k školským povinnostiam. Väčšina detí dáva rodičom patrične najavo,že sa im do školy nechce, a radšej by si naďalej užívali prázdniny.

 

Čo s tým?

Prázdniny sú obdobím regenerácie, oddychu, voľného času, dovoleniek, zážitkova času rodičmi a širšou rodinou. Je to obdobie hier, zábavy, oddychu, neskoršieho zaspávania a dlhšieho ranného spánku, je to čas pohody a zábavy. Škola, naopak, prináša do života detí štruktúrovaný režim vo forme pravidelného ranného stávania, rozvrhu hodín,domácich úloh, krúžkov a podobne. Ako školská psychologička mám odpozorované, že najmä prvý týždeň školy po prázdninách býva pre deti náročný, kým nabehnú na systém. Počas septembra si žiaci na školský režim zvykajú,a následne fungujú bez problémov.

 

Ako však môžeme deťom, aj rodičom pomôcť, aby nástup do školy bol čo najpohodovejší, bez ranných slzičiek s vety "ja nechcem ísť do školy"?

Škola zohráva v živote každého dieťaťa veľmi dôležitú úlohu. Je dôležitým miestom socializácie, učenia, dieťa tu zažíva úspechy, sklamania, učí sa kontrolovať svoje správanie, rešpektovať učiteľov, aj spolužiakov, a v interakcii so spolužiakmi sa učí riešiť konflikty iným spôsobom, ako v škôlke, a inak, ako doma. Dieťa tu spoznáva samé seba, stretáva sa s tým, čo vie, a čo mu, naopak, nejde, a učí sa túto frustráciu zvládať.

 


Motivujúci a láskaví rodičia aj učitelia môžu dieťaťu v tomto období pomôcť naučiť sa tieto situácie primerane zvládať, a prípadne neúspechy brať ako hnací motor na sebarozvoj a zlepšovanie sa v niektorých oblastiach. Každé dieťa však má isté limity, ktoré je dôležité, aby dokázalo prijať dieťa samé, aj jeho rodičia.

 


Nástup do školy je pre každé dieťa po letných prázdninách zmena. A na to,aby deti túto zmenu zvládli čo najlepšie, je dôležité ich patrične pripraviť. Pokiaľ si dieťa napríklad zvyklo počas prázdnin byť dlhšie hore a ráno si dlhšie ráno pospať,je vhodné posledný jeden až dva týždne prázdnin školáka postupne skôr posielať večer spať a ráno ho skôr budiť, aby v septembri nemal problém so vstávaním do školy. Taktiež je vhodné o dieťati rozprávať,pokiaľ nastupuje napríklad do tretieho ročníka, ako o tretiakovi už počas prázdnin,a ísť s ním na nákup školských pomôcok a oblečenia podľa vlastného výberu, aby dieťa malo spojené začiatok školského roka s novými vecami, ktoré si samé vybralo.


 

Nezanedbateľnou, a možno hlavnou motiváciou pre deti, prečo sa môžu tešiť do školy, sú záujmové krúžky, ktoré je dôležité vyberať veľmi citlivo s ohľadom na záujmy konkrétneho dieťaťa, aby dieťa malo kde robiť to, čo ho baví, a rozvíjať svoj potenciál. Záujmové krúžky sú pre všetky deti veľmi dôležité, nakoľko pomáhajú rozvíjať tvorivý potenciál dieťa, a aj deťom, ktoré učenie veľmi nebaví a nejde im ľahko, pomáhajú zažiť úspech, uznanie a radosť, a budovať svoju identitu pozitívnym spôsobom. Vieme, že aj deti, ktoré majú problémové správanie, dokážu svoje správanie viac kontrolovať, pokiaľ majú možnosť sebarealizácie pri krúžkoch ,ktoré ich bavia a napĺňajú.

 

Známky nie sú všetko 

Netreba zabúdať na to,že známky nie sú všetko,a sú deti,z ktorých nebudú vedci ani učitelia, ale to neznamená že nemôžu mat pred sebou skvelú budúcnosť. Práve preto je doležíte venovať pozornosť záľubám a silným stránkam dieťaťa a podporovať ho v tom, čo ho baví a napĺňa. Niektoré deti sa učia rady, a môže im to pomôcť pri voľbe budúceho povolania, niektoré deti sú skôr orientované na mimoškolskú činnosť, napríklad šport, a šikovný športovec nemusí mať čisté jednotky aby bol úspešný. Každé dieťa je jedinečne a hodne lásky. Tak doprajme našim deťom zažiť to, že sú milované také, aké sú, a nech je pre nich škola miestom sebapoznávania, objavovania vlastného potenciálu a podpory pri sebapoznaní, poznávaní svojich silných stránok a talentov, v ktorých ich rodičia budú naplno podporovať aby mohli byt tými, kým chcú, a aby si v živote našli uplatnenie a profesiu, ktorá ich bude baviť a napĺňať a  v ktorom sa budúcítiť šťastní a plnohodnotní.

 


Nech je teda začiatok školského roka obdobím niečoho nového a  neznámeho v tom pozitívnom. Nech nám dá príležitosť dať deťom krídla, a  možnosť vyskúšať niečo nové, nové krúžky, aby si mohlo dieťa samé vybrať, čo ho baví, a čo, naopak, nie. A nech sme my, rodičia, tým oporným článkom, ktoré dieťa poteší a povzbudí, keď niektoré učivo bude nad jeho sily, aby nemuselo zažívať pocity, že je hlúpe, alebo nešikovné. Pretože tak, ako nehodnotíme rybu podľa jej schopnosti vyliezť na strom, nehodnoťme deti podľa toho, čo nevedia, ale naopak buďme tu pre ne, aby mohli, spoločne s nami, a s radosťou objavovať a rozvíjať svoj potenciál.

 


Známky na koncoročnom vysvedčení nikomu nezabezpečia šťastnú budúcnosť, myslime na to pri našich deťoch. Vzdelanie je dôležité, ale oveľa dôležitejšie ako známky je , aby z našich detí vyrástli zdravé a sebavedomé osobnosti, ktoré poznajú svoje kvality, svoj potenciál a vedia, čo chcú v živote robiť. Nedovoľme, aby známky na vysvedčení zobrali deťom radosť zo života a sebavedomie. Aby sme potom, v puberte, nemuseli riešiť vážne psychické problémy detí, ktorých je stále viac a  viac, a ktoré môžu mať svoje korene aj v tom, že dieťa v mladšom školskom veku často počúvalo, že je hlúpe, nešikovné, a neschopné, kvôli známkam, jeho talent bol prehliadaný, a záujmy sa nerozvíjali, lebo sa muselo učiť, čo ho aj tak neskôr úplne prestalo baviť, a neskôr sa na to dieťa jednoducho vykašľalo, a zistilo, že ho nebaví nič, ani život. Máme to vo svojich rukách.



Autor článku: Mgr. Jitka Kneslová, psychologička online poradne MOJRA



Záškoláctvo

Najbližšie termíny: 08.09.2024

Záškoláctvo

Najbližšie termíny: 08.09.2024

Psycholog Offline

Mgr. Anita Tanušková

Záškoláctvo

Najbližšie termíny: 09.09.2024


Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

Pokračovať v čítaní

Mojráček: Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje?

Mojráček: Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje?

Autor: Psychologická poradna | Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje? Prečo k tomu dochádza? Ako pristupovať k deťom?Mojráčkovi pribudol v triede nový spolužiak. Volá sa Marek a prestúpil k nim z inej školy. Pani učiteľka ho predstaví triede a poprosí ho, aby ostatným povedal niečo o sebe. Marek je však asi veľmi hanblivý, hovorí veľmi potichu, v zadných laviciach ho takmer nepočujú a vždy sa ošíva a má sklonenú hlavu. Pani učiteľka ho už nechce ďalej trá...

Pokračovať v čítaní

Nebojte sa detského psychológa! Pomôže vášmu dieťaťu aj vám

Nebojte sa detského psychológa! Pomôže vášmu dieťaťu aj vám

Deti sa môžu stretávať s rôznymi problémami, či už ide o ťažkosti v škole, zmeny v správaní, depresiu, úzkosť, strach alebo len neistotu v nových situáciách. Mnohí rodičia sa obávajú vyhľadať pomoc detského psychológa. Strach z neznámeho, stigmatizácia a mýty o psychologickej starostlivosti bránia rodičom, aby pomohli svojmu dieťaťu aj samým sebe.Čo robí detský psychológ?Detský psychológ sa zameriava na starostlivosť o duševné zdravie detí a dosp...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať