Ako nájsť ukrajinsky hovoriaceho psychológa na Slovensku?

https://www.blog.mojra.sk/post/460

Vojna na Ukrajine nás už dlhú dobu nenecháva pokojnými. S vývojom vojnového konfliktu sa značne mení aj spoločnosť. Na začiatku všetkých zasiahla veľká miera solidarity, organizovali sa rôzne humanitárne i peňažné zbierky. Potom prišla prvá vlna utečencov, bolo potrebné zabezpečiť ubytovanie, stravu a ďalšiu pomoc. Naša spoločnosť sa snaží predovšetkým o to, aby utečencom čo najviac uľahčila začlenenie sa do slovenského systému. Či už je to formou rôznych pracovných príležitostí, asistentov pre ukrajinské deti na školách a pod.


Všetci pociťujeme strach a úzkosť. Sme z celej situácie frustrovaní a chceme, aby sa to už konečne skončilo. A čo potom tí, ktorí v podstate utiekli z prvej línie. Boli svedkami ničenia, zabíjania, museli opustiť svoje domovy, miesto, kde vyrastali, pracovali, kde majú rodinu. Ženy sa s deťmi vydali na dlhú cestu do bezpečia, bez manžela, ktorý musel zostať a brániť svoju vlasť. Bez istoty, že sa budú mať kam vrátiť. Často bez financií, len s tým, čo si stihli zbaliť do batohu, igelitky...


Zdesenie, strach alebo smútok sú akútnou reakciou na stres a jedná sa o automatické fyziologické reakcie, ktoré by mali do niekoľkých hodín od traumatizujúcej udalosti odznieť. Často sa však v rôznych podobách vracajú a môžu sa rozvinúť až v posttraumatický syndróm.


Problémy mnohých tvárí

Vojna nielenže vyvolá mnoho psychických problémov, ale umocňuje aj tie existujúce. Tí, ktorí riešili rôzne životné zvraty, ťažkosti, problémy a krízy, sú zrazu v cudzej krajine bez svojho jestvujúceho terapeuta. Nemajú sa na koho obrátiť, nevedia, koho požiadať o pomoc. Potrebujú terapiu, ale čelia jazykovej bariére. A tak sa môžu depresie, úzkosti, panické ataky a ďalšie negatívne pocity len prehlbovať. Nemusí ísť ale len o depresívne ladenie, vezmime si napríklad človeka, ktorý dlhodobo pracuje na svojom sebavedomí, osobnom raste, spracováva rôzne zážitky z minulosti, traumy, nízke sebavedomie a v podstate čokoľvek iné. Všetka táto dlhodobá práca na sebe sama môže prísť navnivoč, pokiaľ sa terapia preruší.


O tom, aké dopady môže mať útek pred vojnou na psychiku človeka, v podstate ani nemusíme písať. Je to obrovská trauma s mnohými následkami. Opäť sú to depresia, neistota, strach o blízkych, o budúcnosť. A to nielen u dospelých, ale hlavne u detí.


Deti sú vytrhnuté zo svojho domova, často ani nevedia, čo sa presne deje, prečo musia opustiť svoju izbičku, svojich kamarátov, svojho otecka, starého otca alebo napríklad staršieho súrodenca? Niektoré deti odchádzajú preč so susedmi, tetami a pod., pretože ich mamičky musia zostať doma a postarať sa napr. o starých rodičov, chorých členov domácnosti… Predstavme si dieťa, ako pokojne spí v izbičke, zrazu ho prebudia výbuchy niekde v diaľke, rodičia začnú pobehovať po dome, v rýchlosti balia najdôležitejšie veci, ťahajú dieťa z postele, dovolia mu zobrať so sebou len jednu z mnohých hračiek, potom začnú utekať, idú na stanicu alebo autom na hranice... Alebo dieťa, ktoré sa muselo nejaký čas schovávať niekde v metre na nafukovacom matraci, než bolo bezpečné z mesta odísť do bezpečia. Toto by nikto nemal zažiť, tobôž nie malé dieťa. To by sa malo hrať v škôlke, na záhrade alebo na detskom ihrisku s kamarátmi, nie sa skrývať pred náletmi. Detská duša je krehká a taký „zážitok“ na nej zanechá trvalé a hlboké jazvy. Je potrebné nájsť na tieto bolesti liek, nájsť niekoho, kto pomôže dieťaťu prežitú traumu prekonať, spracovať ju. Ale to je naozaj ťažké vo chvíli, keď dieťa vôbec nerozumie tomu, čo mu psychológ hovorí v jazyku, ktorú dovtedy snáď ani nepočulo. Síce sa hovorí, že deti sú ako huby a cudzí jazyk sa naučia veľmi rýchlo, ale predsa len vyjadriť svoje obavy sa aj dospelému darí lepšie v rodnom jazyku...


Psychológ s ukrajinčinou na Slovensku?

Mať psychológa, ktorý by s vami hovoril v rodnom jazyku je na nezaplatenie. Ako ho ale nájsť v cudzej krajine? Môžete sa obrátiť na rôzne organizácie, ktoré vám s hľadaním pomôžu, kde si ale počkáte pomerne dlho na termín konzultácie. A ako vieme, problémy neznesú odklad a treba ich riešiť čo najskôr. Napríklad už do hodiny.


Že to znie pekne… Ale?... Verte, že v našej online psychologickej poradni MOJRA žiadne „ALE“ nie sú. V prvom rade je to preto, že v našom tíme máme psychológov, ktorí hovoria rôznymi jazykmi, okrem iného aj ukrajinsky. Ďalším plusom našej poradne je to, že fungujeme online cez voľne dostupné aplikácie. Teda je pomoc klientom dostupná odkiaľkoľvek a kedykoľvek, ráno, popoludní aj večer - 7 dní v týždni aj počas štátneho sviatku. A práve online riešenie zaručuje rýchlu dostupnosť psychologickej pomoci, pretože naši psychológovia nemusia nikam dochádzať a ani vy nemusíte nikam do ordinácie cestovať, môžete mať konzultáciu reálne do hodiny od vykonania objednávky.


A ako to celé funguje?
V objednávkovom formulári si zvolíte dátum a čas konzultácie, spôsob konzultácie (Skype, telefón, WhatsApp, Viber…), vpíšete kontakt na vás a do poznámky môžete stručne popísať váš problém. Potom kliknete na „pokračovať“. V ďalšom kroku objednávky zvolíte spôsob platby, vyplníte registračné údaje, udelíte súhlasy, odškrtnete pole „nie som robot“ a objednávku odošlete. Pokiaľ zvolíte platbu kartou, budete presmerovaní na platobnú bránu, pokiaľ budete hradiť prevodom, príde vám e-mail s údajmi k platbe. Potom už len stačí čakať vo zvolenom termíne na to, až sa s vami psychológ spojí.


Nepotrebujem pomoc, ale chcem pomôcť

Vojnový konflikt sa nedotýka priamo len Ukrajincov samotných, ale zasiahne psychiku všetkých. Nikto z nás nie je k tomuto dianiu ľahostajný, či už patríme iba k nezúčastneným prizerajúcim sa, alebo máme na Ukrajine známych, rodinu, priateľov. Každý chceme nejako pomôcť, ponúkame ubytovanie, organizujeme a prispievame do humanitárnych zbierok, pomáhame so začlenením sa do slovenskej spoločnosti. Okrem materiálnej pomoci je však potrebné myslieť aj na psychickú podporu. Niekedy stačí ponúknuť oporu, o ktorú sa môžu ľudia oprieť. Inokedy na to sami nestačíme.


Či už máte známeho, zamestnanca alebo rodinného príslušníka, ktorý rieši situáciu na Ukrajine, pretože tam má rodinu a nevie, čo s nimi bude, alebo chcete pomôcť niektorému z utečencov spracovať prežitú traumu, sú vhodným prostriedkom darčekové poukazy MOJRA.


Ako to funguje?

Jednoducho si vyberiete niektorý z našich darčekových poukazov, ten objednáte a uhradíte. Poukaz vám potom bude doručený v elektronickej forme na e-mail. Stačí ho vytlačiť, alebo preposlať tomu, pre koho je určený. Platnosť darčekového poukazu je 4 mesiace – kedykoľvek v tomto období ho môže dotyčná osoba uplatniť.




Objednávka konzultácie s darčekovým poukazom je jednoduchá:

    Na darčekovom poukaze je uvedené o akú formu konzultácie sa jedná (e-mail, hovorová,   balíček konzultácií)

    V menu zvoľte „objednať sa“

    Vyberte spôsob konzultácie

    Na konci objednávky vyberte ako spôsob úhrady „balíčky mojra.sk“

    V sekcii „Kupóny a darčekové poukazy“ vložte do poľa „Kód darčekového poukazu/zvýhodneného balíčka“ váš vygenerovaný kód darčekového poukazu. Cena konzultácie bude 0,- Euro

    Následne dokončite objednávku

    Komentáre

    • Zapojte sa do diskusie.
      Zadajte Váš komentár.

    • Avatar

    Podobné články



    Vplyv technológii na naše duševné zdravie

    Vplyv technológii na naše duševné zdravie

    Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či ze...

    Pokračovať v čítaní

    Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

    Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

    Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práceStrata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie. Emocionálny vplyv straty práceStrata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce ...

    Pokračovať v čítaní

    Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

    Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

    Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

    Pokračovať v čítaní

    Psychológovia portálu Mojra.sk

    Značky


    Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať