Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

https://www.blog.mojra.sk/post/663

Autor: psychologická poradňa | Tipy pre rodičov ako hovoriť s deťmi o sexe


Sex a sexualita sú témy, ktoré sú vo väčšine spoločnosti tabu. Hovoriť s deťmi o sexe môže byť pre rodičov náročné, ide však o konverzáciu, ktorú je dôležité viesť so svojimi deťmi. Ako a kedy je najvhodnejší čas začať sa rozprávať so svojimi deťmi o sexe a sexualite? 


Komunikácia je základom

Medzi najdôležitejšie veci v tejto oblasti patrí komunikácia. Otvorená a úprimná komunikácia o sexe môže pomôcť deťom vyrastať so zdravým postojom k sexualite a vzťahom. Ak ste rodičia je dôležité aby ste boli pripravení na tieto rozhovory a prispôsobovali ich potrebám a úrovni porozumenia dieťaťa.

 

Komunikácia by mala byť primeraná veku dieťaťa. Pre malé deti by ste mali používať jednoduché a jasné výrazy. Aj malé deti sa môžu dozvedieť o veciach ako sú názvy ich telesných častí, súhlas a dôležitosť rešpektovania osobných hraníc. Ako dieťa rastie a vyvíja sa, postupne zvyšujte množstvo informácií s vekom dieťaťa. Rozprávať sa s deťmi o sexe a sexualite je určite dôležitá vec, ktorá im pomáha pochopiť vlastné telo, vzťahy a bezpečné správanie sa v tejto oblasti.


Akým rodičom treba byť pri rozhovore s deťmi?

  • Otvorený a úprimný - Deti dokážu vycítiť, keď sa cítite trápne alebo nepríjemne, takže sa snažte byť čo najotvorenejší a najúprimnejší voči vášmu dieťaťu. Odpovedajte na ich otázky priamo a vekovo primeraným spôsobom.

  • Primeraný jazyk - Netreba používať pri deťoch vedecké názvy na pohlavné orgány, ak sa vaše dieťa necíti pohodlne. Je dobré ak  používate prezývky alebo slangové výrazy, ktoré sú vám obom blízke a neprekážajú ani jednému z vás.

  • Empatia a počúvanie - Dajte svojmu dieťaťu vedieť, že ste pri ňom a vždy ho vypočujete bez posudzovania. Snažte sa pochopiť jeho pohľad na vec a odpovedajte na jeho obavy.

  • Dobrý vzor - Deti sa učia hlavne pozorovaním dospelých vo svojom živote, takže je dôležité, aby ste im ukázali zdravý prístup k sexualite. Hovorte s rešpektom o iných ľuďoch a ich telách a buďte vo svojich vlastných vzťahoch úprimný.


Na čo by ste sa mali pri rozhovore zamerať?

  • Anatómia a biológia - Najdôležitejšou oblasťou je anatómia a biológia. Deti by mali mať aspoň základné znalosti o fungovaní svojho tela, vrátane vlastných pohlavných orgánov a reprodukčného systému. Tu treba znova prispôsobiť reč k veku dieťaťa.

  • Zdravé vzťahy - Svoje deti by ste mali učiť o tom, čo je to zdravý vzťah, a to vrátane fyzických, emocionálnych a sexuálnych hraníc.

  • Bezpečnosť - Tá je prvoradá. Deti by mali vedieť, ako sa chrániť pred sexuálnym zneužívaním a predátormi. Je dôležité naučiť ich, že nie každý sa k nim správa s rešpektom a že by mali dôverovať svojmu inštinktu a v prípade potreby vyhľadať pomoc.

  • Sexualita a identita: Deti by mali mať možnosť preskúmať svoju sexualitu a identitu bez strachu z odsúdenia. Potrebujú, aby ste ich akceptovali a podporovali ich sexuálnu orientáciu alebo pohlavnú identitu. Bez ohľadu na to, čo vaše dieťa hovorí alebo robí, je dôležité, aby vedelo, že ho milujete a akceptujete ho takého, aké je.


Čomu by ste sa mali pri rozhovore vyvarovať?

Rozhodne sa vyvarujte zatajovaniu a klamaniu v takýchto veciach. Neposkytujte nepresné a zavádzajúce informácie, ani príliš neprikrášľujte. Môže to dieťa zmiasť a narušiť vašu vzájomnú dôveru.


Deti by ste nemali ani priveľmi strašiť a rozprávať s nimi o sexe v negatívnom zmysle, ani príliš zachádzať do úplných detailov. Netreba ešte rozvádzať rozhovory o pohlavných chorobách alebo nechcenom tehotenstve, bez poskytnutia širšieho kontextu. Ak sa vaše dieťa bude pýtať na čokoľvek z danej témy, nezľahčujte a nevysmievajte jeho otázky. Mohlo by sa zľaknúť, že je téma tabu a nebude mať voči vám dostatočnú dôveru. 


Rozhovor o sexe a sexualite s vašimi deťmi nie je jednorazová udalosť. Je to prebiehajúci rozhovor, ktorý by mal rásť s nimi, keď starnú. Ide o náročnú tému a neexistuje univerzálny prístup, ktorý by fungoval pre všetky deti a rodiny. Najdôležitejšia je teda otvorená a úprimná komunikácia prispôsobená veku a individuálnym potrebám vášho dieťaťa.


Dôvera je rovnako kľúčová

Posilnenie dôvery medzi rodičmi a deťmi je veľmi dôležité. Keď sa deti cítia pohodlne hovoriť so svojimi rodičmi o sexe, je pravdepodobnejšie, že sa na nich obrátia s otázkami alebo problémami, ktoré ich trápia. Rodičia by mali vytvárať otvorené a podporujúce prostredie, kde deti vedia, že ich názory a pocity sú dôležité. Takéto prostredie pomáha budovať dôveru a umožňuje deťom, aby sa cítili bezpečne a akceptovane, čo je kľúčové pre ich emocionálny a psychický vývoj. Rodičia by tiež mali byť pripravení počúvať bez predsudkov a reagovať citlivo, aby deti vedeli, že sa môžu vždy na nich spoľahnúť.


Vychovávajte deti v tejto oblastí

Výchova k zodpovednosti je dôležitým aspektom vzdelávania detí v oblastí sexuality. Otvorený rozhovor pomáha deťom pochopiť, že sex je prirodzenou súčasťou života, no prináša so sebou aj veľkú zodpovednosť. Rodičia by mali viesť diskusie o bezpečnom sexe, antikoncepcii a prevencii pohlavných chorôb (pri starších deťoch), pretože tieto témy sú dôležité pre zdravie a pohodu detí. Takéto rozhovory nielenže informujú, ale aj pripravujú deti na zodpovedné a bezpečné rozhodovanie sa v budúcnosti. Rovnakú dôležitosť treba klásť aj pre zabraňovanie šíreniu dezinformácií, ktoré sú zásadné pre správny vývoj detí.


Ak rodičia neposkytnú správne informácie, deti si môžu vyhľadávať informácie inou cestou, často z neoverených alebo nespoľahlivých zdrojov. Preto je dôležité, aby deti dostávali presné a podložené informácie priamo od rodičov alebo osôb, ktorým môžu dôverovať. Takýmto prístupom zabezpečíte, že deti budú správne chápať daným témam a vyhnú sa dezinformáciám, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť ich názory a rozhodnutia.


Rešpekt k vlastnému telu a nadobudnutie sebahodnoty

Diskutovanie o telesnom zdraví a sexualite môže výrazne prispieť k rozvoju pozitívneho vzťahu detí k ich vlastnému telu. Týmto spôsobom sa deti učia nielen vážiť si svoje telo, ale aj rešpektovať svoje osobné hranice. Zároveň im to pomáha rozumieť a rešpektovať hranice iných ľudí, čo je dôležité pre ich celkový vývoj a sociálne interakcie s inými.


Predchádzanie zneužívaniu

Vzdelávanie detí o súhlase a osobných hraniciach je základom, pretože môže výrazne prispieť k prevencii zneužívania a násilia. Deti sa tak učia rozpoznať a chrániť svoje práva a bezpečie. Je dôležité, aby deti pochopili, že majú právo a povinnosť povedať "nie" v situáciách, ktoré im spôsobujú nepohodlie alebo ohrozenie. Takýmto prístupom sa učia chrániť seba a získavajú sebavedomie potrebné na ochranu svojich hraníc a zároveň nadobúdajú rešpekt pri hraniciach iných.



Pamätajte, že nie ste v tom sami. Existuje mnoho zdrojov, ktoré vám pomôžu pri rozhovoroch s vašimi deťmi o sexe a sexualite. Je aj mnoho knižných zdrojov, ktoré môžu dopomôcť v zdravom rozhovore s deťmi hovoriť o sexualite ako napríklad "Ako s deťmi hovoriť o intimite, nahote a sexualite" od Jaroslavy Koníčkovej. Nebojte sa požiadať o pomoc, ak ju potrebujete.







Práve ste čítali článok: Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Dospelé deti toxických rodičov: Ako sa oslobodiť od minulosti a budovať zdravé vzťahy

Dospelé deti toxických rodičov: Ako sa oslobodiť od minulosti a budovať zdravé vzťahy

Autor: psychologická poradňa | dospelé deti toxických rodičov | tipy psychológa | uzdravenie po toxickom detstve ,,Rodič, ktorý svojim správaním a postojmi negatívne ovplyvňuje emocionálny a psychický vývoj svojho dieťaťa - toxický rodič.“ Konanie toxického rodiča má dlhodobé následky na sebavedomie, sebaúctu a celkovú pohodu dieťaťa. Deti, ktoré vyrastajú v toxickom prostredí, s toxickými rodičmi, často zápasia s nízkym sebave...

Pokračovať v čítaní

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Autor: psychologická poradňa | Rodina a medzigeneračná komunikácia  | Ako zlepšiť medzigeneračnú komunikáciu? Fenomén ,,medzigeneračná komunikácia“ naberá v súčasnej dobe na dôležitosti, pretože sa nielen na pracoviskách, v rodinách a v spoločnosti stretávajú generácie, ktoré majú odlišné skúsenosti a názory na svet. V medzigeneračnej komunikácií je kľúčom schopnosť porozumieť rozdielom, ktoré sa naskytajú, a n...

Pokračovať v čítaní

Podpora duševného zdravia detí, v období školského stresu: Čo môžu rodičia urobiť?

Podpora duševného zdravia detí, v období školského stresu: Čo môžu rodičia urobiť?

Autor: psychologická poradňa | zvládanie stresu u detí  | tipy psychológa pre rodičov | podpora duševného zdravia detí ,,Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.“ Mignon McLaughlin  Podpora duševného zdravia detí v čase školy a školského stresu patrí medzi hlavné úlohy, ktoré rodičia musia riešiť v súčasnom rýchlo sa meniacom a náročnom vzdelávacom prostredí. Škola prináša pre deti celý rad výziev, od ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať