10 rád, ako pomôcť alkoholikovi

https://www.blog.mojra.sk/post/447

Závislosť na alkohole je choroba, ktorá je náročná nielen pre závislého, ale aj pre jeho najbližší. Mnohokrát vlastne nevedia, čo majú robiť. Preto často len bezmocne sledujú, ako ich blízky – či už partner, súrodenec, dieťa alebo priateľ – bojuje so svojimi démonmi. Vstáva a znovu padá. Neustále dokola.

 

Premýšľate, čo pre neho môžete urobiť? V dnešnom článku zhrnieme desať najdôležitejších rád, ako alkoholikovi pomôcť.



1. Porozprávajte sa

Všimli ste si, že váš blízky začal piť častejšie ako predtým, alebo že si fľaše schováva a upíja z nich tajne? Najvyšší čas sa o tom porozprávať. Na rovinu mu povedzte, čo ste si všimli a že vám to robí starosti.


Rozhovor by nemal vyznieť ako jeden dlhý monológ plný výčitiek a výhrad. Samozrejme, zdôraznite, že sa vám súčasná situácia vôbec nepáči, ale ukážte tiež, že ste tu pre toho druhého a ste pripravení ho podporiť. Nechajte mu aj priestor, aby sa vyjadril k tomu, ako dlho už pije, čo mu pitie prináša. Prípadne sa spýtajte, či sa u neho v živote niečo nestalo, nezmenilo.


2. Nečakajte!

Určite nečakajte, že pitie prejde samo alebo že sa to časom zlepší. Veľmi pravdepodobne nezlepší. Naopak. Zachytiť alkoholizmus hneď na začiatku je veľmi dôležité. Závislosť je choroba, ktorá má tendenciu sa s časom zhoršovať. Nenechajte sa uchlácholiť tým, že vám dotyčný povie, že to má predsa úplne pod kontrolou a že on teda žiadny problém rozhodne nemá!


3. Zistite viac o závislostiach

Tak už to viete. Máte v rodine alkoholika. Čo teraz? Ako sa k alkoholikovi správať? Čo môžem, čo nemôžem? Na čo sa mám pripraviť? Otázok sa vám najskôr v hlave naháňa celý rad. Nedivíme sa, váš blízky sa vám mení pred očami a chvíľu sa zdá, že má všetko pod kontrolou, inokedy cítite, že je úplne bezmocný. Veríte sľubom, ktoré hovorí a potom sa vyrovnávate s horkým sklamaním, keď sa znova opije. Skúste si o závislosti od alkoholu (alkoholizme) zistiť viac – ako prebieha liečba, čo sú to relapsy a recidívy a ako vôbec závislosť funguje. Pomôže vám to toho druhého lepšie pochopiť, preniknúť do toho, čo teraz asi prežíva a budete sa môcť pripraviť na všetky možné scenáre.


4. Nasmerujte ho k liečbe

Alkoholizmus je choroba, ktorá patrí do rúk odborníkov, doma to teda úplne nepôjde. Svojho blízkeho by ste teda mali nasmerovať k liečbe, tá najčastejšie prebieha formou tzv. komunitného liečenia.


Porozprávajte sa o tom s psychológom, konzultáciu môžete mať ešte dnes.


Alkohol

Najbližšie termíny: 08.09.2024

Alkohol

Najbližšie termíny: 08.09.2024

Psycholog Online

Mgr. Michaela Parma

Alkohol

Najbližšie termíny: 08.09.2024



5. Podpora v priebehu liečby

V priebehu liečby mu buďte oporou, oceňte aj drobné krôčiky vopred. Liečba je pre alkoholikov veľmi náročná, prepadávajú ich rôzne myšlienky a pomáha im vedieť, že je vonku niekto, kto na nich čaká a kto verí, že to zvládnu.


6. Zmiernite pokušenie

Jeden panák alebo aj chuť nealkoholického piva môže u závislého znovu rozbehnúť celý kolotoč, ktorý absolvoval pred liečbou. Pokiaľ mu naozaj chcete pomôcť, pokušenie v podobe alkoholu miernite, určite mu alkohol neponúkajte ani celú situáciu nezľahčujte.


7. Oceňte abstinenciu

Môže sa vám to zdať jednoduché ako facka – veď stačí, aby nepil. Ale ako sme už spomenuli v minulom bode – pre alkoholika je to každodenný boj a prekonávanie sa. Boj so sebou aj s podnetmi z okolia. Nezabúdajte preto jeho triezvosť oceňovať.


8. Nastavte pravidlá

Či už v období pred liečbou alebo po nej, nastavte jasné pravidlá a hranice, čo sa alkoholu týka. A dbajte na ich dodržanie. Závislí majú často problém práve s dodržiavaním hraníc a tým, že im umožníte pravidlá porušovať im nepomôžete, skôr naopak.


9. Nepreberajte zodpovednosť

Ľudia, ktorí majú v rodine alkoholika mávajú často tendenciu riešiť všetko za neho, keď spôsobia nejaký malér, rýchlo ho za neho vyriešia. Aj keď to možno bude znieť trochu kruto, alkoholik potrebuje zažiť skutočné následky svojho pitia, len tak si uvedomí, že sa mu pitie naozaj vymklo z rúk.


10. Myslite aj na seba

Život s alkoholikom je náročný, a tak sú to často nielen alkoholici, ktorí potrebujú pomoc, ale aj ich najbližší. Aby ste mohli byť závislému oporou, musíte myslieť aj na vlastné duševné zdravie. Stáť po boku alkoholika môže byť extrémne vyčerpávajúce, navyše aj vy určite v živote zažívate množstvo svojich náročných situácií a starostí.

 

 

 





 

Práve ste si prečítali článok: 10 rád, ako pomôcť alkoholikovi

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Vplyv technológii na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | ako technológie vplývajú na našu psychiku a duševné zdravie?Žijeme v dobe, keď sa technológie v posledných desaťročiach stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto je dôležité venovať pozornosť ich vplyvu na naše duševné zdravie. Hoci nám moderné technológie prinášajú nespočetné množstvo výhod, ako sú jednoduchší prístup k informáciám, možnosť neustáleho spojenia s blízkymi, či ze...

Pokračovať v čítaní

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Virtuálny svet, reálne problémy: Vplyv sociálnych médií na naše duševné zdravie

Autor: psychologická poradňa | Sociálne média | Sociálne siete | Ako využiť sociálne médiá vo svoj prospechSociálne médiá sa stali každodennou súčasťou našich životov. Platformy ako Facebook, Instagram, Twitter a Tik Tok sú známe po celom svete a ovplyvňujú nielen naše každodenné činnosti, ale aj naše myslenie, správanie a celkové duševné zdravie. Sociálne siete ponúkajú množstvo výhod, ako je možnosť udržiavať kontakt s priateľmi a rodinou, zdie...

Pokračovať v čítaní

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Stratil/a som prácu pred dôchodkom. Čo teraz? Praktické rady ako nájsť nové uplatnenie.

Autor: Psychologická poradňa | Strata zamestania | Vplyv straty práce | Stratégie zvládania straty práceStrata zamestnania patrí medzi najstresujúcejšie udalosti v živote, a to najmä pre ľudí v produktívnom veku, ktorí sa blížia k dôchodku. V tomto životnom období môže byť hľadanie novej práce zložitejšie a emocionálne náročnejšie. Emocionálny vplyv straty práceStrata práce môže predstavovať silný emocionálny dopad, najmä keď človek stratu práce ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať